De voorzitter van de Arabisch-Israëlische ‘Balad’-partij zegt dat hij de afschaffing van de Israëlische vlag, het volkslied, de Wet op de Terugkeer en de Joodse staat in het algemeen wil zien.

Parlementslid Sami Abu Shehadeh vertelde zondag aan de Israëlische openbare omroep KAN News : “We hebben een serieuze verandering nodig in de racistische structuur die discrimineert ten gunste van Joden, en om een ​​beter democratisch model op te bouwen.”

Toen hem werd gevraagd of hij gelooft dat de terroristische schietaanval van zaterdagavond in de buurt van de Joodse gemeenschap van Ofra ‘legitiem’ was, kronkelde Abu Shehadeh en ontweek uiteindelijk de vraag, en weigerde uiteindelijk de aanval te veroordelen.

“Ik denk dat de bezetting veel slachtoffers heeft en de manier om al dit geweld te beëindigen is om de bezetting te beëindigen”, zei Abu Shehadeh in het interview.

“Ik denk dat er een duidelijk politiek project moet komen dat leidt tot het einde van de bezetting en het einde van de Joodse suprematie en het einde van racisme. Dit is een democratisch project’, zei hij.

In reactie daarop wees Simcha Rothman, lid van het religieuze zionisme, in een verklaring via Twitter erop dat “ondanks zijn uitdrukkelijke steun en zijn partij voor terrorisme en de strijd tegen Israël, rechters van het Hooggerechtshof (en onder hen, Meni ‘I-didn’t-speak -over-een-specifieke-minister’ Mazuz) hem keer op keer toestemming gegeven om de Knesset binnen te gaan.

“In tegenstelling tot de expliciete basiswet [die het verbiedt]. Dus waarom zou hij een schietpartij [aanval] op een bus veroordelen?” schreef Rothman.

In een interview met Israel’s Reshet Bet merkte Rothman ook op dat Sectie 7-A van de Knesset’s Basiswet “betekent dat hij geen lid van de Knesset kan zijn.”

“Wie zegt dat hij de vlag en de Wet op de Terugkeer niet steunt en de Joodse staat ‘racistisch’ noemt, wil geen Joodse Staat. Zo iemand zou er niet voor moeten worden opgesloten, maar hij kan geen lid van de Knesset zijn.”

Opgemerkt moet worden dat het verklaarde doel van de partij van Abu Shehadeh, Balad, de “strijd is om de staat Israël om te vormen tot een democratie voor al zijn burgers, ongeacht hun nationale of etnische identiteit.”

De partij Balad verzet zich uitdrukkelijk tegen de status van Israël als Joodse staat en steunt de oprichting van een nieuwe “binationale” staat.

De partij steunt echter ook de oprichting van twee staten op basis van de wapenstilstandslijnen van 1949, waarbij de hele regio’s Judea, Samaria, Gaza en de helft van Jeruzalem worden overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit.

Bovendien steunt Balad het zogenaamde “recht op terugkeer” voor alle Arabieren die hun huizen hebben verlaten – of werden gedwongen te vertrekken tijdens de Israëlische verdedigingsoorlog voor de onafhankelijkheid – evenals hun nakomelingen.


Bronvermelding:
Datum:        23-08-2022
Beeld:          Jeruzalem, zaterdagavond 28 mei 2022. De deelnemers aan de festiviteiten van Jeruzalem Dag ontrollen een reusachtige Israëlische vlag aan de Westelijke Muur (Kotel/Klaagmuur)
Website:      brabosh.com


 

 

 

EN / NL/ עב