In Jeruzalem en daarbuiten hebben zaterdagavond tienduizenden mensen opnieuw gedemonstreerd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn coronabeleid. De protestgolf gaat daarmee de derde week in. Daarnaast is de beweging tegen de premier nu ook buiten Israël actief. In onder meer San Francisco, Londen en New York gaan Joden en Israëli’s de straat op. De demonstranten willen willen dat Netanyahu opstapt. De premier, die een mandaat van de kiezers en het parlement heeft, blijft echter zitten. Er kwam deze week veel kritiek op het geweld dat tegen de demonstranten wordt gebruikt. De autoriteiten hebben geprobeerd de beweging de kop in te drukken, maar toch houdt die aan. De geest is uit de fles, zo lijkt het.

Sociale onrust
Sinds vorige maand heerst er sociale onrust in Israël. Het begon met een grote demonstratie, zo’n drie weken geleden, op het Rabinplein in Tel Aviv tegen het coronabeleid van de regering Netanyahu. Door eind mei alle maatregelen in praktisch één klap te versoepelen en door niet snel te reageren bij uitbraken, is er in het land een tweede coronagolf ontstaan. Winkels, bedrijven, sportscholen en andere semi-openbare plekken zoals scholen moesten onlangs weer sluiten, met alle gevolgen van dien. De demonstranten op het Rabinplein gaven aan dat ze een betere compensatie van de regering willen voor het verlies dat ze leiden, maar Netanyahu kwam hen in hun optiek onvoldoende tegemoet. Nu eisen ze zijn aftreden. Intussen is de werkloosheid opgelopen tot twintig procent.

Waterkanon
De demonstraties zetten door. Meer dan een week geleden werd er ook al in de wijk van de officiële residentie van de premier in Jeruzalem geprotesteerd. Daar kwamen zo’n duizend mensen op af. Het protest werd onder meer met waterkanonnen en harde hand van de oproerpolitie uiteengejaagd. In de hoofdstad werden zeker twaalf mensen gearresteerd. Ook in andere delen van Israël werd gedemonstreerd en werden aanhoudingen verricht. Tegelijkertijd hadden honderden burgers zich verzameld bij de privéwoning van Netanyahu in de kustplaats Caesarea. Ook dit protest verliep erg gespannen.

Extreem geweld in Tel Aviv
De anti-Netanyahu protesten gingen afgelopen week door en bereikten op dinsdag een dieptepunt. Toen kwamen ultra-rechtse relschoppers en voetbalhooligans naar Tel Aviv om een demonstratie te verstoren. Het vreedzame protest eindigde in chaos, onder meer omdat de politie te weinig deed om beide groepen uit elkaar te houden. In de media en op sociale media waren beelden te zien van hooligans die met de menigte aanvielen met pepperspray, honkbalknuppels en afgebroken flessen. Verschillende demonstranten werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. De demonstratie was juist een antwoord op het hardhandige optreden van de politie bij de residentie van Netanyahu, op zaterdag.

Uitspraak Ohana
Tijdens de demonstratie in Tel Aviv van dinsdag trokken de protesteerders op naar de woning van minister Amir Ohana van Openbare Veiligheid. Toen de eerdere protesten voor de ambtswoning van Netanyahu aan de gang waren zou hij tegen de plaatselijke politiechef hebben gezegd dat de agenten niet hard genoeg tegen de demonstranten zouden optreden. Niet veel later stelde Ohana dat hij het niet zo had gezegd en dat hij wilde dat de meute naar een ander deel van Jeruzalem zou worden verplaatst. Op dinsdag was het diezelfde oproerpolitie die in Tel Aviv het anti-Ohanaprotest uiteen dreef. De hooligans hielpen de politie daarbij. Volgens een aantal demonstranten grepen de agenten niet in toen dit gebeurde.

Veroordeling en beterschap
De volgende dag, op woensdag, was de uit de hand gelopen demonstratie in Tel Aviv het gesprek van de dag. De Israëlische media meldden dat de politietop een verbeterslag wilde doorvoeren door een speciale eenheid in te zetten om de demonstranten voortaan beter te beschermen. Verder sprak de Israëlische politiek van links tot rechts schande van de gang van zaken in Tel Aviv. Vrijwel alle politici veroordeelden het geweld en minister Benny Gantz van Defensie riep op de aanvallers snel te arresteren. Volgens oppositieleider Yaïr Lapid ligt de directe schuld voor de omstandigheden bij premier Netanyahu zelf, die ‘bloed aan zijn handen’ zou hebben. “Het probleem is dat een van de grootste haters in Israël in het kantoor van de premier zit,” aldus Lapid.

Geest is uit de fles
Ook de premier zelf veroordeelde het geweld in Tel Aviv van dinsdag. Volgens analisten is dat te laat en is hij daarmee ongeloofwaardig geworden voor een groot deel van het land. Als regeringsleider zou hij de eenheid moeten bewaren, maar het tegenovergestelde gebeurt nu juist, zeggen ze. Dat de geest nu uit de fles lijkt te zijn, bewijst het feit dat Israëlische expats in San Francisco, New York en Londen ook demonstraties tegen Netanyahu demonstreren. Vrijdag kwamen er in San Francisco zo’n honderdvijftig mensen bijeen om hun ongenoegen te uiten. Een ander teken is het feit dat zaterdagavond tienduizenden mensen in Jeruzalem, Caesarea en andere plaatsen op de been kwamen om het aftreden van Netanyahu te eisen. Die blijft voorlopig zitten waar hij zit. Volgens het regeerakkoord vertrekt hij las eind 2021 als hij het dan premierschap overgeeft aan Gantz.


Bronvermelding:
Datum:        04-08-2020
Auteur:        Kemal Rijken
Beeld:          YouTube
Website:      Jonet.nl


 

EN / NL/ עב