De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoekt sinds kort mogelijk een nieuwe extremistische groepering. Het gaat om de Nation of Islam, een radicaal-religieuze beweging uit de Verenigde Staten die nu ook een afdeling in Nederland heeft. Dit meldt De Telegraaf. De sekte van prediker Louis Farrakhan (87) staat bekend om zijn anti-Joodse retoriek en gedachtengoed, evenals zijn zwarte racisme. De AIVD doet momenteel onderzoek naar dergelijk ‘identitair extremisme’, dat meegolft op de anti-racismeprotesten van Black Lives Matter. Het is nog niet duidelijk hoe groot de Nation of Islam in Nederland is.

Zwarten superieur
Volgens de ideologie van de Nation of Islam komen witte mensen voort uit een mislukt fokprogramma, zijn ze ongeneeslijk slecht en zijn zwarte mensen superieur ten opzichte van hen. Ook is er veel haat tegenover Joden en homoseksuelen, en gaan er veel samenzweringstheorieën de ronde. Leider Farrakhan werd er vaak van beschuldigd een antisemiet te zijn, maar ontkent dit. Onder andere door het aantrekken van zwarte Amerikaanse politici en popsterren, en door succesvolle videocampagnes telt de beweging in de VS inmiddels vijftig- tot honderdduizend volgelingen.

‘Een gemeenschappelijke vijand’
In Nederland is recentelijk een afdeling van de Nation of Islam opgericht. Dat gebeurde in een zaaltje in Amsterdam Zuidoost, waar voorman Ulrik Eugene X – tevens jongerenwerker in Almere – een zwart publiek toesprak. “We hebben één gemeenschappelijke vijand en we moeten samenwerken voor één doel.” Naar eigen zeggen is Ulrik Eugene ‘student, soldaat en volger van Allah in het Leger van Mohammed onder leiding van de eervolle voorganger Louis Farrakhan’.

Eerder vroeg hij bij het Europese hoofdkwartier van de Nation of Islam in Londen met succes toestemming om een Nederlandse tak op te richten, aldus De Telegraaf. De afdeling in de polder organiseert nu praatsessies en fitness trainingen om leden sterker te maken. Ulrik Eugene zou een soort nieuwe Apartheid voor zich zien waarin zwarten los staan van witten. “In andere landen zoals de VS hebben we al eigen scholen, supermarkten, land, zelfs een eigen Netflix.” Zijn ‘broeder’ Geraldo X zo gezegd hebben dat ‘de witte man een duivel is’. In een podcast zegt hij: “We haten de manier waarop witte mensen denken”. De witten zullen worden vernietigd, ‘want is het rechtvaardig om degene die constant onrecht doet, op deze planeet te laten bestaan?’

Jodenhaat
Ook de Joden worden bij de Nederlandse afdeling van de Nation of Islam op een bepaalde manier benaderd. Zo stelt broeder James X: “Dat wij Joden haten, is desinformatie door de media, en de media worden gecontroleerd door de Joden.” In de VS is de sekte al vaker in verband gebracht met antisemitisme. Zo kwam leider Farrakhan vorig jaar weer eens in opspraak nadat hij in een toespraak eerst ontkende antisemiet te zijn om nog geen minuut later te spreken van ‘Satanistische Joden’, daarmee zijn eerdere bewering ontkrachtend. Volgens hem moet er een onderscheid gemaakt worden tussen ‘de goede Joden en de Satanistische Joden’.

Steeds vaker mainstream
Onderzoeker Aaron Vrieler van het CIDI verduidelijkt in de krant het onvervalste antisemitisme van Farrakhan. “Hij prees openlijk Hitler. Vanaf het ontstaan in de jaren dertig verspreidt deze groep antisemitische clichés zoals de ‘Joodse beheersing’ van media, Hollywood, de Amerikaanse politiek, enzovoorts. Het is zorgwekkend dat de Nation steeds vaker in de mainstream geaccepteerd lijkt te worden. Vooral sinds de protesten in de VS is er een aantal bekende artiesten en politici geweest die zich laten associëren met Farrakhan, en die zijn antisemitisme onder het tapijt schuiven onder het mom van zwarte emancipatie. Dat is dus een ontwikkeling die nu ook in Nederland te vrezen is.”

De Telegraaf bericht over contacten tussen DENK-politicus en rapper Gideon Everduim en de Nederlandse tak van de Nation of Islam. Namens zijn partij is hij actief in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Everduim is volgens de krant bevriend met Ulrik Eugene X. Ook flirt hij openlijk met de sekte. In 2018 haalde hij drie leden van de Nation of Islam naar Amsterdam voor een ‘collectief ritueel van verzet’ in theater Frascati. Innig gearmd ging hij op de foto met het trio, die hij aansprak met ‘mijn broeders en zusters’. Ook op Facebook deelt hij citaten van Farrakhan.

‘Young Farrakhan’
Daarnaast noemde Everduim zich op sociale media een tijdlang ‘Young Farrakhan’. Ook pleitte hij voor een eigen politieke partij voor zwarte Nederlanders. “Er is wel een partij voor dieren in Tweede Kamer, maar nul vertegenwoordiging voor ons.” De Telegraaf benaderde de rapper-politicus voor wederhoor, maar hij weigerde mee te werken. In de krant waarschuwt de Vlaamse radicalisme-onderzoeker Peter Velle voor de komst van de Nation of Islam naar de polder. Hij vindt het zorgwekkend. “De gewelddadigheden in Amerikaanse steden zijn mede georganiseerd door deze groep. Ik vrees dat die onrust nu ook de regel gaat worden in Nederland. We zien hier al veel agressie bij Black Lives Matter en acties tegen Zwarte Piet.”

Valstrik
In een van hun podcasts stellen Ulrik Eugene X, James X en Geraldo X dat de beweging Black Lives Matter ‘een valstrik’ is. “De witte man weet dat we emotioneel zijn en dat we gaan huilen als zij voor zwarten op hun knieën gaan,” aldus James. “Hou toch op. Hoe zit het dan met al die mensen die witte mensen hebben vernietigd en al die landen die ze in slavernij hebben gebracht? We steunen die beweging niet. We kunnen onze tijd beter gebruiken om het systeem helemáál uit de weg te ruimen. De tijd van de witte man is voorbij. Dit is het einde van hun beschaving. Wij van de Nation weten wat eraan komt.”

AIVD
Volgens de krant doet de AIVD momenteel onderzoek naar idenitair extremisme. Uit het jaarverslag van 2019 van de dienst: ‘Bij identitair extremisme raken bepaalde groeperingen, redenerend vanuit de eigen identiteit (ras, geaardheid, geslacht, geloof, enzovoort) gefrustreerd door gebrek aan gehoor en door het gevoel dat ze achtergesteld worden. Zo ziet de AIVD de afgelopen jaren vooral een trend in de opkomst van antiracismegroepen die vanuit hun eigen identiteit ageren tegen in hun ogen koloniale en racistische elementen in de Nederlandse samenleving’.

De dienst had in 2019 geen aanwijzingen dat er sprake was van ‘radicalisering van enige omvang of van het zich afwenden van de Nederlandse samenleving door groepen op grond van hun afkeer van overheid en overheidsbeleid of op basis van hun identiteit. Wel wordt door het voeren van discussies op identitaire gronden de polarisatie tussen bevolkingsgroepen gevoed’.


Bronvermelding:
Datum:        26-06-2020
Auteur:        Kemal Rijken
Beeld:          Wikipedia
Website:      Jonet.nl


 

EN / NL/ עב