Iedereen weet: als dit los gaat dan verandert het Midden-Oosten zoals we het nu kennen compleet en staat de veiligheid van de hele wereld op het spel.

Israël is momenteel verwikkeld in een gecompliceerde “politieke dans” met het Westen, de VS en andere landen. Sowieso overwegend negatief in het nieuws, is de Joodse staat heel gevoelig voor de invloed en meningen vanuit het Westen. Biden wil bijvoorbeeld graag dat nadat (niet als!) Hamas weg is de Fatach van Abu Mazen (Abbas in het westen) de baas wordt in Gaza. Echter, dan verruilt Israël de ene terrorist voor de ander.

Beste jongetje van de klas
Israël moet extreem voorzichtig zijn met het maken van burgerslachtoffers in Gaza en het is een goede zaak om voorzichtig te zijn. Echter, Israël moet al het beste jongetje in de klas zijn, ligt voortdurend onder een vergrootglas en wordt niets anders dan steeds op de vingers getikt door huichelachtige overheden die altijd oogjes toeknijpen als het ze uitkomt. Alleen als het Israël aangaat staan ze een moraal te prediken waar men zichzelf niet aan houdt.

Al dagenlang vraagt Israël om de haverklap aan de burgers in noord Gaza weg te gaan, maar tot nu toe heeft minder dan de helft er gehoor aan gegeven. Degenen die wel gaan worden door Hamas bij door hun opgeworpen checkpoints tegengehouden of teruggestuurd vanuit het zuiden naar het noorden om te functioneren als menselijk schild.

Wie kijkt naar wie om?
In het Westen wordt moord en brand geschreeuwd dat het belangrijkste ziekenhuis in noord-Gaza nog maar heel weinig brandstof heeft om te functioneren en dat zal heus wel kloppen. Wat men alleen nalaat erbij te vertellen is, dat Hamas die brandstof gestolen heeft waar ook documentatie van is. Men moet zich gaan realiseren dat Hamas helemaal niets geeft om haar eigen bevolking, maar dat het gewoon een barbaarse groep terroristen is.

Er zijn door Israël veilige corridors gecreëerd waarop mensen naar het zuiden kunnen afzakken en het ultimatum is al tig keer verlengd. Nu wordt er weer water aan het zuiden van Gaza gegeven en zou er gisteren zelfs eenzijdig een vijf-uur durende staakt-het-vuren door Israël worden afgeroepen om hulp te bieden in Gaza. De Israëlische bevolking was er helemaal ondersteboven van dat er een staakt-het-vuren zou worden gegeven aan een vijand die rechtstreeks uit de hel komt, maar uiteindelijk is er om onduidelijke redenen toch van afgezien. Wie in Gaza ziet echter om naar de 199 Joden die daar gegijzeld worden gehouden: de baby’s, ouderen met altzheimer, mensen met autisme, ernstig gewonde Joden die geen verzorging krijgen en allerlei mensen die echt met spoed hulp nodig hebben? Wie bekommert zich om hen? Niemand! Nee, ook niet de ziekenhuizen in Gaza, wat door de westerse media wordt beweerd.

Alleen maar praten, praten, praten, maar echt. Er is geen enkel Arabisch land die Palestijnen wil opnemen. Zelfs niet tijdelijk! “Waarom niet?” moet u zich afvragen. Omdat ook in de Arabische wereld niemand iets geeft om deze mensen, sterker nog: ze vertrouwen ze niet. Bovendien is er slechts één doel waarvoor Hamas de Gazaanse bevolking nodig heeft. Alle Joden moeten weg uit Israël, “from the river to the sea”: de fik erin of de zee in gedreven. Dat is de waarheid.

Wie geeft er wel om de burgerbevolking? Israël, dat zelfs een noodhospitaal heeft opgezet naast Be’ersheva voor de opvang gewonde terroristen (!), iets waar de Westerse media niet over bericht.

Dagelijkse realiteit en gevolgen voor burgers in Israël
Onderwijl worden er wel steeds meer mensen opgeroepen naar het leger en staat het leven in Israël wederom stil. Ik denk, dat zolang we hier wonen, we langzaam maar zeker naar het punt gaan dat de kinderen net zo vaak niet naar school gegaan zijn als wel. Het is een triest feit dat kinderen nu steeds thuis zitten vanwege oorlogen, stakingen, corona tussendoor en nog meer stakingen en weer oorlog. Minstens zoveel winkels, als het er al niet meer zijn, als in coronatijd zijn nu weer gesloten, zelfs complete winkelcentra zijn momenteel dicht. Er rijdt bijna geen openbaar vervoer en de gezondheidszorg draait op halve kracht, omdat veel artsen en ander personeel in het leger zitten wat ten koste gaat van veel geplande zorg. Op een al serieus krakende economie vóór de oorlog gaat naast de “zielenprijs” ( trauma, verlies, rouw e.d.) de economische prijs van oorlog ook heel veel mensen nog dieper in de problemen brengen.

Duivelse driehoek: Iran, Hamas en Hezbollah
Er is ook heel veel diplomatie gaande momenteel om de spanningen aan het noorderfront te sussen, omdat iedereen weet dat als het daar echt losgaat de veiligheid van de hele wereld op het spel staat. Er worden momenteel hele sterke waarschuwingen afgegeven door Israël en de VS richting Iran om niet in het noorden door te gaan met schieten. Of ze hier naar gaan luisteren? Er zijn net zoveel speculaties als dat er wordt gepraat, zowel in Israël op alle radio- en tv-zenders als door buitenlandse media en christelijke sprekers die allemaal wel even uitleggen hoe het zit en wat er zal gaan gebeuren.

Iedereen is het ermee eens dat Hamas weg moet, maar het wordt Israël bijna onmogelijk gemaakt dit te doen door alle eisen vanuit het westen. Voor de Israëlische bevolking is deze gang van zaken onbegrijpelijk. Feit is, dat ondanks alle speculatie en analyses in deze oorlog de situatie over vijf minuten anders kan zijn. Wel overheerst er één consequente mening, dat de grondinvasie gaat beginnen na het bezoek van de Amerikaanse president Biden. Het is afwachten of de aanwezigheid van de Amerikanen Iran voldoende afschrikt om niet los te gaan, in plaats daarvan hun proxy-leger Hamas op te offeren, en wachten op een ander moment om Israël aan te vallen.

Het grote plan van de duivelse driehoek was Israël met zijn allen tegelijk aan te vallen, alleen is Hamas een beetje voor ” de dans” uitgelopen met als gevolg dat Israël binnen een paar dagen 400.000 reservisten op hun plek hadden zitten. En nu ook Amerika betrokken is, is dat plan dus mislukt. Desondanks kan het zijn dat ze alsnog los gaan zodra de grondoorlog begint. De ogen zijn dus echt op het noorden gericht. Gek genoeg zijn Hamas met hun 30.000 raketten en Gaza niet Israëls grootste probleem en zorg. Hezbollah met meer dan 150.000 zeer geavanceerde raketten gericht op Israël, Syrië en dergelijke, is een veel gevaarlijker en complexer probleem. Niet voor niets zijn de Amerikanen, politici en hoge militairen op hoogste niveaus met een duizelingwekkende snelheid overal in het Midden-Oosten waar mogelijk diplomatie aan het bedrijven, want iedereen weet: als dit los gaat dan verandert het Midden-Oosten zoals we nu kennen compleet en trekt dit wellicht de hele wereld in een oorlog.

 

EN / NL/ עב