Verwacht wordt dat de regering-Trump vandaag aankondigt dat Amerikaanse paspoorten van Amerikanen die in de Israëlische hoofdstad zijn geboren, voortaan ‘Jeruzalem, Israël‘ mogen vermelden als hun geboorteplaats.

Het beleid volgens een bericht van Politico, is de laatste van een gestage lijst van pro-Israëlische acties van president Donald Trump die zijn zionistische en evangelische aanhangers eraan zal herinneren waarom ze ervoor moeten zorgen dat ze naar de stembus gaan en stemmen in de aanloop naar verkiezingsdag.

Tot nu toe vielen Amerikaanse burgers die in Jeruzalem waren geboren in een niemandsland als het erom ging een geboorteland op hun paspoort te vermelden. De ene na de andere Amerikaanse regering bleek niet bereid de kwestie van de beslissing over de status van Jeruzalem op zich te nemen.

De Palestijnse Autoriteit is vastbesloten om de hoofdstad van haar verwachte toekomstige staat in Jeruzalem te plaatsen, en is evenmin bereid om aan de onderhandelingstafel te komen voor rechtstreekse gesprekken met Israël.

Tot aan de regering-Trump oordeelden alle Amerikaanse regeringen dat Jeruzalem geen status had totdat er rechtstreeks tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit over een definitieve status werd onderhandeld. Amerikanen die in Jeruzalem waren geboren, mochten alleen de stad vermelden, en niet het geboorteland.

Tot op heden weigert Europa te erkennen dat Jeruzalem in Israël ligt en er de hoofdstad van is. Dat is overigens geen nieuws, want Europa (én de V.S.) hebben ook nooit “West”-Jeruzalem erkend als de hoofdstad van Israël, en dus ook niet nadat Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 zijn historische binnenstad had heroverd op de Arabieren.

Aldus lagen tot aan het Trump tijdperk de beroemde Klaagmuur aka Kotel en het antieke Oud-Jeruzalem in het zogenaamde “Oost”-Jeruzalem, waarvan Arabieren en hun westerse bondgenoten eisen dat dit de hoofdstad van Palestina wordt, bij voorkeur zonder Joden erin, althans toch volgens de ‘gematigde’ Mahmoud Abbas…

Het Trump Middle East Peace Plan stelt dat de definitieve grenzen van Jeruzalem moeten worden beslist door de twee partijen met directe onderhandelingen, maar plaatst steun achter een hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit in de Arabische wijken rond Jeruzalem, die momenteel worden gescheiden door een Israëlische veiligheidsbarrière.

Volgens een rapport van The Hill:

Trumps stap om Amerikaanse paspoorthouders toe te staan ​​Jeruzalem, Israël als hun geboorteplaats en -land te vermelden, volgt op een beslissing van het Hooggerechtshof in 2015 waarin staat dat de uitvoerende macht de bevoegdheid heeft om erkenning te verlenen van Soevereine staten.

Het nieuwe beleid volgt op de aankondiging van woensdag dat de beperkingen voor Amerikaanse investeringen met Israël deze week officieel zijn opgeheven door de Amerikaanse regering, waardoor investeringen in nieuwe onderzoeks-, technologie- en wetenschapsprojecten in Judea en Samaria kunnen worden voortgezet.


Bronvermelding:
Datum:        29-10-2020
Beeld:          Pixabay
Website:      brabosh.com

EN / NL/ עב