De Congresleden vroegen minister Blinken om een update over het Palestijnse beleid om terroristen te belonen.

Een gemengde groep Amerikaanse wetgevers roept het Ministerie van Buitenlandse Zaken op om het Congres op de hoogte te houden van de onderhandelingen om een einde te maken aan het beleid van de Palestijnse Autoriteit om terroristen te betalen.
In een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken hebben de 50 leden van het Congres met bezorgdheid kennis genomen van de toename van geweld in Judea en Samaria in de afgelopen maanden en de weigering van de Palestijnse Autoriteit om de moorden op Israëli’s te veroordelen en tegelijkertijd door te gaan met haar “pay for slay” programma.
Onder leiding van Rep. Josh Gottheimer (D-N.J.) is de brief ondertekend door 30 Democraten en 20 Republikeinen.

“Voor sommige Palestijnen loont terrorisme letterlijk. Zoals u weet, heeft de Palestijnse Autoriteit decennialang financiële compensatie en andere voordelen verstrekt aan families van terroristen die gevangen zitten in Israëlische gevangenissen en ‘martelaren’ die zijn gedood tijdens het uitvoeren van aanslagen tegen Israëli’s,” luidt de ingezonden brief.
“De Palestijnse Autoriteit is duidelijk doorgegaan op het pad van meer haat, geweld en terreur, zonder rekening te houden met de aangerichte schade of voor hun rol in het verminderen van de vooruitzichten op vrede. Maar zolang ze burgers betalen om burgers te vermoorden, zullen ze dat doen zonder de steun van de Amerikaanse belastingbetalers. We weten dat de regering de mening deelt dat steun voor terrorisme en het feit dat de Palestijnen het martelaarsbetalingssysteem bestempelen als een vorm van sociale voorzieningen, onacceptabel is.”
Het Martelarenfonds van de Palestijnse Autoriteit kost de P.A. jaarlijks meer dan 300 miljoen dollar, oftewel 8% van haar begroting.
Volgens een analyse van de begroting 2017 van de P.A. door het Jerusalem Center for Public Affairs, werd er 346 miljoen dollar betaald aan “martelaren” en gevangenen (33.000 ontvangende gezinnen) in vergelijking met 213 miljoen dollar voor sociale uitkeringen (118.000 ontvangende gezinnen).
Sinds 2014 hebben de Verenigde Staten financiële hulp overgemaakt aan schuldeisers van de Palestijnse Autoriteit in plaats van directe begrotingssteun te verlenen in een poging om een einde te maken aan het “pay for slay”-programma.
Dit beleid werd versterkt door de door meerdere partijen ondertekende Taylor Force Act (2018) die president Donald Trump in de wet heeft opgenomen. Vernoemd naar Taylor Force, een Amerikaanse toerist die in 2016 werd vermoord door een Palestijnse terrorist in Jaffa, verbiedt de wet rechtstreekse Amerikaanse financiering van de P.A. totdat deze een einde maakt aan het beleid om terroristen en hun families te betalen.
De brief citeert recente voorbeelden van Palestijnse terroristen die onschuldige burgers vermoorden en stelt dat “degenen achter deze gruwelijke daden worden geprezen door de Palestijnse samenleving en het is overduidelijk dat deze betalingen terreur blijven belonen en stimuleren.”
In de brief wordt er niet alleen op aangedrongen het Congres op de hoogte te houden, maar ook dat de regering Biden de kwestie blijft aankaarten bij Palestijnse functionarissen.
De Taylor Force Act schrijft voor dat het ministerie van Buitenlandse Zaken gedurende zes jaar jaarlijks een rapport moet opstellen met bijgewerkte schattingen van P.A. betalingen voor terrorisme, de wettelijke basis voor deze betalingen en Amerikaanse inspanningen om een einde te maken aan deze betalingen en de wettelijke basis ervoor.
Fatah terrorists at a ceremony welcoming a released security prisoner at the Balata refugee camp outside Nablus, Oct. 27, 2022. Photo by Nasser Ishtayeh/Flash90.
“Ik hoop dat deze brief zal leiden tot hoorzittingen in het Congres om de Taylor Force Act vijf jaar na de aanname ervan te onderzoeken,” vertelde Sander Gerber, een vooraanstaand medewerker van het Jewish Institute for National Security of America en een medewerker van het Jerusalem Center for Public Affairs, aan JNS.
“De regering beweert dat ze de wet naleven. Dat ze een juridisch team hebben dat zorgt voor naleving. Maar de regering blijft de inhoud van de Taylor Force Act schenden,” legde Gerber uit.
Hij zei dat het ministerie van Buitenlandse Zaken ervoor heeft gekozen om het rapport dat het Congres moet bijwerken en dat volgens de Taylor Force Act regelmatig moet worden ingediend, te classificeren.
“Om de Palestijnse Autoriteit op andere gedachten te brengen, kan ‘pay-for-slay’ niet begraven worden. Het moet aan het licht worden gebracht, zodat de wereld kan zien dat het steunen van de Palestijnse Autoriteit in feite het steunen van betalingen om te doden is,” vervolgt Gerber.
“Ik twijfel er niet aan dat de Biden regering het ‘pay for slay’ beleid niet steunt omdat het duidelijk een barrière is voor vrede, maar hun inspanningen om het te stoppen zijn stil.
Gerber noemde als voorbeelden president Joe Biden die het beleid niet publiekelijk noemde tijdens een bezoek met de P.A. president Mahmoud Abbas en het State Department die Palestijnse functionarissen verwelkomde zoals die “van elk ander land, wat voorbijgaat aan het feit dat ze een legale infrastructuur hebben om burgers te betalen om burgers te doden”.
U.S. President Joe Biden meets with Palestinian Authority leader Mahmoud Abbas in Bethlehem, July 15, 2022. Credit: Screenshot/C-SPAN.
Sinds het aantreden van Biden heeft zijn regering de financiering van de Palestijnse Autoriteit verhoogd, wat vorig jaar leidde tot een rechtszaak van terrorismeslachtoffers en hun families. In de rechtszaak wordt beweerd dat de regering Biden de Taylor Force Act heeft geschonden toen ze in juli vorig jaar $316 miljoen aan extra fondsen aankondigde om de Palestijnen te steunen.
“Dit komt bovenop de meer dan een half miljard dollar die de Verenigde Staten aan het Palestijnse volk heeft gegeven sinds de regering Biden de broodnodige financiering voor de Palestijnen heeft hersteld”, aldus het Witte Huis in een verklaring.
Ondertussen vordert er een wetsvoorstel in de Knesset dat belemmeringen wegneemt voor civiele schadeclaims tegen terroristen, waaronder de Palestijnse Autoriteit. Het wetsvoorstel “Schadeloosstelling voor terrorismeslachtoffers” wil dat rechtbanken “verplicht worden om schadevergoedingen toe te kennen die als voorbeeld kunnen dienen” door een minimumvergoeding van minstens 10 miljoen shekels (~$2,8 miljoen) vast te leggen.

 

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
19-7-2023

Auteur:
Joshua Marks

Beeld:
Then-U.S. Vice President Joe Biden with Palestinian Authority leader Mahmoud Abbas in Ramallah, March 9, 2016. Photo by Flash90.

Website:
www.JNS.org

EN / NL/ עב