De vertrekkende gezant Jason Greenblatt wil nog niet zeggen of hij het Amerikaanse vredesplan tijdens of na de Israelische coalitieonderhandelingen bekendmaakt.

Twee weken kondigde hij zijn vertrek aan, maar Jason Greenblatt is nog niet weg. Integendeel, de Amerikaanse gezant voor het Israelisch-Palestijnse vredesproces landt vandaag in Israel voor een reeks ontmoetingen met hoofdrolspelers. Hij gaat in gesprek met zowel premier Netanyahu als verkiezingswinnaar Gantz, leider van oppositiepartij Kahol-Lavan. Die partij werd dinsdag de grootste in de Israelische verkiezingen en Gantz wordt dan ook getipt als mogelijk toekomstig premier.

Interview
De afgelopen jaren heeft Greenblatt onophoudelijk gewerkt aan wat dé grote prestatie van de regering-Trump moet worden: een alomvattend vredesplan om het Israelisch-Palestijnse conflict voor eens en altijd op te lossen. Het plan is nog steeds niet in zijn volledigheid bekendgemaakt, en het is ook niet bekend wanneer dat wel zal gebeuren. In een interview met de orthodoxe krant Hamodia zegt Greenblatt dat hij nog niet weet of hij het plan tijdens de Israelische formatie lanceert, of pas daarna. De gesprekken met Netanyahu en Gantz die op de planning staan, zullen mogelijk de doorslag geven in zijn overweging.

Onduidelijke timing
Volgens Greenblat was het een bewuste keuze om het plan niet alvast vóór de verkiezingen bekend te maken. De regering-Trump wilde namelijk niet de schijn geven dat ze Netanyahu zou voortrekken. De vredesgezant wil verder niets kwijt over de publicatiedatum van het plan, behalve dan dat de inhoud “binnenkort” bekend wordt. De afgelopen weken werd gespeculeerd dat het plan volledig van tafel zou verdwijnen – speculaties die alleen maar toenamen toen Greenblatt twee weken geleden zijn vertrek aankondigde. In het interview met Hamodia ontkent de gezant met klem dat het plan in de prullenbak verdwijnt. Ook nuanceert hij de berichtgeving rond zijn aanstaande vertrek: Greenblatt is wel degelijk van plan om op te stappen als vredesgezant, maar niet voordat het plan is gelanceerd. Ook blijft hij mogelijk nog even aan om de partijen van steun en advies te voorzien. Hij wil eerst alles netjes overdragen aan zijn opvolger, pas daarna zal hij meer tijd gaan doorbrengen met zijn gezin in New Jersey – de reden die hij geeft voor zijn aangekondigde vertrek.

Het is dus niet zeker wanneer het plan wordt gelanceerd, en het is ook niet zeker wanneer Greenblatt definitief vertrekt. Wat wel vaststaat, is de naam van zijn uiteindelijke opvolger: Avi Berkowitz, een belangrijke medewerker van Trumps schoonzoon Jared Kushner die vast onderdeel was van Greenblatts onderhandelingsteam.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         19-09-2019
Website:       https://www.cidi.nl

– – – – –

EN / NL/ עב