Afgelopen zaterdag vond de Mars voor het Leven plaats. Het ging er anders toe dan in andere jaren. Waar er vorig jaar nog meer dan tienduizend mensen in stilte door de straten van Utrecht liepen, waren dat er dit jaar in Den Haag vanwege het coronavirus slechts een handjevol. Toch was er volop aandacht en niet alleen op een positieve manier. Zo vonden er diverse scheldpartijen plaats.

Ieder jaar wordt er als afsluiting van de Week voor het Leven een mars georganiseerd. Daarin vragen de deelnemers aandacht voor het ongeboren leven. Zaterdag vond de mars in een andere vorm plaats. Er liep slechts een klein aantal mensen mee en het volledige programma was vanaf 11.00 uur te volgen via een livestream. Het totale programma duurde ongeveer anderhalf uur. Sprekers waren onder andere SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, fractievoorzitter van ChristenUnie Amsterdam Don Ceder en directeur van NPV Zorg Diederik van Dijk.

“Laten we het gesprek levend houden. Niet alleen vandaag, maar ook de komende weken en maanden.”

De fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer stelde dat abortus geen recht is in Nederland: “Het is strafbaar, maar bij uitzonderingen toegestaan. Er is een serieuze nood, maar kijk of je deze op kunt lossen op een anderen manier.” Meerdere sprekers brachten naar voren dat het tijd is om het taboe rondom abortus te doorbreken. Want abortus is omgeven door taboes, zo stelde ook Elise Hoek van NPV Zorg: “De rol van mannen in ongewenste zwangerschappen is ook een taboe. Abortus is een zaak van vrouwen én mannen.”

Ook Don Ceder, fractievoorzitter van ChristenUnie Amsterdam en nummer vier op de kandidatenlijst van de komende landelijke verkiezingen, sprak ook over het doorbreken van het taboe: “Laten we het gesprek levend houden. Niet alleen vandaag, maar ook de komende weken en maanden!” Organisator Diederik van Dijk vroeg nadrukkelijk aandacht voor vrouwen: “We willen positief werken aan een cultuur van leven waarin elk nieuw leven welkom is en waarin vrouwen kunnen rekenen op liefde, trouw en respect.”

Op dat laatste kunnen de demonstranten zelf in ieder geval lang niet altijd rekenen. Vorig jaar werden ze door studenten toegeschreeuwd vanuit het raam Dit jaar werd het nog iets heftiger. De feministische organisatie De Bovengrondse organiseerde namelijk in de directe omgeving óók een demonstratie. Met een tegengestelde boodschap. Bekende leuzen als ‘Baas in eigen buik’ kwamen voorbij. Opvallender was de leus ‘Abortus redt levens’, die massaal gescandeerd werd. Ook Lilianne Ploumen, Kamerlid namens de PvdA, was aanwezig.

“Verbaasd om door pro-abortusdemonstranten te worden uitgescholden als ‘christenhond’.”

Deelnemers aan de Mars voor het Leven voelden zich zaterdag lang niet altijd even veilig. Dat blijkt ook uit de woorden van Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP. Na afloop van de bijeenkomst liet hij op Twitter weten een bijzondere dag te hebben beleefd. “Warme boodschap: meer hulpverlening aan vrouwen in nood en betere bescherming ongeboren leven. Wel verbaasd om door pro-abortusdemonstranten te worden uitgescholden als ‘christenhond’. Donkere kant van ‘tolerant’ Nederland.”

Van der Staaij is niet de enige die over scheldpartijen rept. Ook andere deelnemers geven aan dat er gescholden en gevloekt werd richting de deelnemers aan deze mars. Ook Stichting Schreeuw om Leven meldt dit op Twitter: “Vandaag konden we zien waar de agressie & intimidatie vandaan komt: “Christenhonden!”, “Jullie denken zeker veilig te zijn bij jullie God”. We zouden kunnen doen wat pro-abortus activisten met ons doen: ze over één kam scheren en De Bovengrondse aanwijzen. Maar dat doen we niet.”

“Jullie denken zeker veilig te zijn bij jullie God”

Schreeuw om Leven lijkt hiermee te verwijzen naar de veelgehoorde klacht van pro-abortusorganisaties dat er sprake is van intimidatie bij abortusklinieken. D66-Kamerlid Pia Dijkstra vertelde vorige week nog in een debat dat vrouwen die bij een abortuskliniek komen worden uitgescholden voor moordenaar: “De woorden krijgen vrouwen soms toegeworpen. Daarom ben ik er ontzettend voor dat er een einde wordt gemaakt aan de mogelijkheden tot intimidatie.”

De Mars voor het Leven leverde hoe dan ook de aandacht op die het ongeboren leven volgens de organisatoren verdient. Zo was de hashtag #Marsvoorhetleven trending op Twitter, was er volop media-aandacht en werd de livestream meer dan 11.000 keer bekeken. Kijk deze hieronder volledig terug!


Abortus
– Sandra stapte een abortuskliniek binnen
– Spiraaltje of pil gebruiken als christen? Kees van Helden raadt het af
– Kira maakte een afspraak bij abortuskliniek: “Ik schreeuwde het uit naar God: haal het bij me weg. Ik wil het niet. Ik kan het niet”
– Abby Buwalda is voorstander van abortus en keek de populaire christelijke film ‘Unplanned’: “Ik vind de film gevaarlijk”
– SGP-Kamerlid fel benaderd door collega D66: “Bemoei je met je eigen baarmoeder”
Meer over Abortus »


Bronvermelding:
Datum:        16-11-2020
Auteur:        Redactie
Beeld:          Screenshot
Website:      cip.nl


 

EN / NL/ עב