Een Arabische moslimdelegatie uit de VAE is op 19 oktober in Israël geland voor hun eerste officiële bezoek in het kader van de Abraham Akkoorden. Het werd een memorabel bezoek voor hun; één die wel eens het begin van het einde van de Palestijnse zaak zou kunnen betekenen.

Etihad Airways had gisteren de primeur door als eerste Golf vliegmaatschappij een lijnvlucht naar Israël te vliegen. Aan boord waren een Arabische moslimdelegatie uit de VAE, een delegatie uit de VS en Israëli’s, die op Ben Gurion Airport hartelijk ontvangen werd door Israëlische topfunctionarissen onder leiding van premier Binyamin Netanyahu.

Het doel van het bezoek was de bekrachtiging van de overeengekomen Abraham Akkoorden waar de Knesset ook haar goedkeuring aan had gegeven. In dat licht heeft de delegatie meteen een officieel verzoek ingediend om een ambassade in Tel Aviv te openen. Zij drongen aan op voortvarendheid om dit ook wederzijds te maken en het voor Israël in de VAE te bewerkstelligen.

Een groep van VAE afgevaardigden die vorige week donderdag al in Israël ter voorbereiding waren geland, hadden de wens om later die middag de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg te Jeruzalem te bezoeken. Ze vroegen om binnen te mogen gaan zonder Israëlische politie-escorte. Dat hadden ze misschien beter niet kunnen doen.

Eenmaal in de Rotskoepel werden zij door de Palestijnse Waqf-brigade, die optreden als bewaarders van de Tempelberg, eruit geschopt en van het Tempelplein gestuurd. Shadi Mtour, een leider van de Fatah-factie in Oost-Jeruzalem, beschuldigde de delegatie van de VAE van “het bestormen van de al-Aqsa-moskee”, een beschuldiging die regelmatig naar Joodse pelgrims die de Tempelberg betreden wordt geslingerd.

Als reactie op deze tentoonstelling van ongastvrijheid – in de Arabische wereld een grote belediging -, eisen ambtenaren van de Golfstaten nu om de berg te bevrijden van de bezetters. Dit is echter de eerste keer dat de term ‘bezetter’ niet op de Israëlische aanwezigheid slaat, maar op de Palestijnse!

 

_______________________________________
Foto: AFP

 

 

EN / NL/ עב