Voorafgaand aan het begin van de eerste hoorzitting zijn de advocaten van premier Netanyahu vol vertrouwen dat ze de beschuldigingen tegen hem van corruptie, inclusief omkoping, in een reeks strafzaken konden weerleggen aldus de Times of Israel.

Netanyahu was er niet bij toen zijn 10 advocaten aankwamen bij het het ministerie van Justitie in Jeruzalem. Inplaats daarvan hield hij besprekingen met zijn rechte bondgenoten waarmee de Likud één rechts blok vormt, nu de besprekingen tot het vormen van een nieuwe coalitie lijken te zijn mislukt.

De tien advocaten van Netanyahu gaan de strijd aan met zo’n 20 officieren van justitie onder leiding van procureur-generaal Avichai Mandelblit, staatsprocureur Shai Nitzan en Liat Ben-Ari, de hoofdaanklager in de drie strafzaken tegen Netanyahu.

Toen Mandelblit arriveerde voor de hoorzitting, waren er een handvol demonstranten zich buiten het ministerie van Justitie in een steunbetuiging voor de officieren van justitie. Ze droegen borden met de tekst: “De waarheid en de wet zullen spreken, we zijn gekomen om u te versterken in de strijd tegen corruptie.”

In een kort gesprek met journalisten buiten het ministerie van Justitie, verwierp een van de advocaten van Netanyahu, Ram Caspi, de suggestie dat Netanyahu een pleidooi voor clementie zou zoeken.

“Ik heb volledig en onvoorwaardelijk vertrouwen in het rechtsstelsel en de rechtshandhaving. Ik twijfel er niet aan dat de procureur-generaal zijn beslissingen op een professionele en gepaste manier zal formuleren, ‘zei hij.

Caspi voegde eraan toe dat hij van mening is dat er ‘gegronde redenen’ zijn om de aantijgingen tegen Netanyahu, zoals gedetailleerd beschreven door Mandelblit,in zijn draft aanklacht , die in februari werd gepubliceerd, te heroverwegen.

Amit Hadad, een andere advocaat van de premier, zei dat het verdedigingsteam nieuw bewijsmateriaal zou presenteren tijdens de hoorzittingen.

“We zijn er zeker van dat als we klaar zijn, er geen andere keus is dan de zaak te sluiten,” zo citeerde de publieke omroep KAN hem. “Deze zaken moeten worden gesloten.”

De hoorzittingen, waarbij de advocaten van Netanyahu zullen beweren dat zijn gedrag volledig correct was en binnen de grenzen van de wet, zal zich deze week en volgende week over vier dagen uitstrekken en vóór dinsdag aanstaande wanneer Jom Kippoer begint worden afgesloten.

De officieren van justitie vertelden dinsdag in het nieuwsprogramma van Channel 12 dat ze hoopten tegen het eind van het jaar een definitieve beslissing te kunnen nemen over het al dan niet aanklagen van de premier in één of meerdere van de drie zaken.

De hoorzittingen voor woensdag en donderdag zullen gericht zijn op Case 4000, die wordt beschouwd als de ernstigste van de drie zaken waarmee Netanyahu wordt geconfronteerd.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         02-10-2019
Auteur:         Joop Soesan
Beeld:          GPO
Website:       https://www.joods.nl

– – – – –

EN / NL/ עב