De opmerkingen van de Palestijnse leider komen te midden van de stijgende populariteit van Hamas en andere terreurgroepen.

Elke poging om de PLO te vervangen zal mislukken, zei PLO-, Palestijnse Autoriteit- en Fatah-chef Mahmoud Abbas zaterdag.

De 87-jarige sprak op een evenement ter gelegenheid van de 59e verjaardag van de oprichting van de PLO in verzet tegen Israël en het zionisme en te midden van uitdagingen tegen het gezag van de terroristische organisatie door Hamas en de Islamitische Jihad.

“De organisatie werd in 1964 opgericht om het plan van de internationale zionistische beweging te stoppen om de identiteit van het Palestijnse volk uit te wissen en het tegenovergestelde te zijn van het zionistische nationale project,” zei Abbas.

“De PLO handhaafde een onafhankelijke Palestijnse natie en beschermde het nationale project tegen vernietiging. De oprichting van de PLO en de vertegenwoordiging van ons volk is een van de belangrijkste prestaties in de Palestijnse politiek,” vervolgde hij.

Abbas bracht hulde aan de “martelaren en gevangenen” en aan de vroegere leiders van de PLO, onder wie Ahmad Shukeiri, de eerste voorzitter van het Uitvoerend Comité van de PLO.

Uit recente peilingen is gebleken dat een meerderheid van de Palestijnen op Hamas zou stemmen in plaats van op Abbas’ Fatah-partij als er verkiezingen zouden worden gehouden. Die steun bleek vorige week tijdens de verkiezingen voor de studentenraad aan de Al-Najah Universiteit in Shechem (Nablus) en de Birzeit Universiteit ten noorden van Ramallah, toen Hamas op beide instellingen won.

Op een “Nakba-dag” evenement in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York op 15 mei hield Abbas een opruiende toespraak waarin hij Israël vergeleek met nazi-Duitsland en zei dat het land liegt zoals Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield zei dat Abbas’ vergelijking van Israël “met de leugens van de beruchte Nazi-propagandist Joseph Goebbels” een “grove belediging was voor slachtoffers en overlevenden van de Holocaust”.

Een dergelijke uitspraak “over de enige Joodse staat ter wereld is volkomen onaanvaardbaar, vooral in een tijd van toenemend antisemitisch geweld over de hele wereld,” zei Thomas-Greenfield.

_____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
28-05-2023

Auteur:
JNS

Beeld:
Palestinian Authority President Mahmoud Abbas delivers a speech at P.A. headquarters in Ramallah, May 5, 2020. Credit: Flash90.

Website:
www.jns.org

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב