De Joden ‘onverwachte gasten’ noemende, heeft de voorzitter van de Palestijnse Authoriteiten Abbas in een toespraak de Palestijnen wederom tot rechtmatige eigenaren van het land Israël verklaard. Nu is vast komen te staan dat de Palestijnen niet van de Filistijnen afstammen moet Abbas uitwijken naar andere voorouders voor de Palestijnse claim. Volgens hem zijn zijn volk nu de nakomelingen van de oude Kanaänieten naar wie het Bijbels land Kanaän werd vernoemd.

Ter gelegenheid van het Eid al-Adha feest gaf Abbas een toespraak in het Jalazone vluchtelingenkamp nabij Ramallah. In zijn speech verklaarde Abbas: “Wij zullen blijven en niemand zal in staat zijn ons te verwijderen uit ons thuisland … De onverwachte bezoeker in dit land heeft hier geen rechten. Daarom zullen we tegen hun zeggen: ‘Elke steen die je in ons land hebt gelegd en ieder huis die je er hebt gebouwd zullen verdwijnen, zo god het wil.’”

Hij veroordeelde ook de voorlopige toestemming van het Israëlische ministerie van Defensie voor de bouw van nog eens 2.300 huizen in Judea en Samaria.

“Zo god het wil zullen alle huizen en nederzettingen die zij aankondigen hier te bouwen verdwijnen,” zei hij. “Ze zullen terechtkomen in de vuinisbakken van de geschiedenis en ze zullen zich herinneren dat dit land toebehoort aan haar vok, haar inwoners en de Kanaänieten die hier 5.000 jaar geleden waren.

Vorige maand zei premier Netanyahu in een tweet: “Er bestaat geen link tussen de oude Filistijnen en de moderne Palestijnen, wiens voorouders duizenden jaren later van het Arabisch schiereiland kwamen.” Hij voegde een artikel van National Geographic toe dat gewijd is aan een studie die aantoont dat de Filistijnen naar Canaän waren gekomen van het zuiden van Europa. Dit vond plaats in de vroege Bronstijd. Ook was aangetoond dat hun genen binnen een paar honderd jaar waren opgenomen binnen de lokale bevolking en dus uitgestorven.

Om hun aanspraak op Israël te kunnen onderbouwen hebben de Palestijnen beweerd van verschillende oude volkeren af te stammen die deze hoek van het Midden-Oosten in bijbelse tijden bevolkten. Zo zouden ze afgewisseld van de Hittieten afstammen en dan weer van de Filistijnen, en nu dus de Kanaänieten.

Abbas heeft al eens eerder de Kanaän-theory gebruikt, zoals in 2018 in de VN Veiligheidsraad

Volgens de in London gevestigde Saudische krant Asharq Al-Awsat, maakte de Palestijnse voorzitter ook van de gelegenheid gebruik om nog maar eens het (nog te presenteren) vredesvoorstel van president Trump alvast af te wijzen.

Abbas prees in zijn toespraak ook “de eervolle houding en het geduld van het Palestijnse volk” met betrekking tot de halvering van hun salarissen. Deze maatregel hadden de Palestijnse Autoriteiten genomen als gevolg van hun weigering om de belastingoverdrachten via Israël aan te nemen. Jeruzalem had namelijk besloten om eerst de salarissen die Ramallah betaald aan gevangen terroristen of hun families af te trekken en het restant aan Ramallah over te maken.

Bron: World Israel News, 14 augustus 2019

Foto: Flash90

 

 

EN / NL/ עב