• Aardbeving ten zuiden van Eilat zondagochtend,
• Netanyahu: Tijdens de Pesach-seder in huis blijven,
• Mozes: Niemand van u zal zijn huis uitgaan,
• Hebreeuwse ‘krant’ beschrijft Jezus’ opstanding.

Terwijl Israël zich voorbereidt op het Pesach, trof een aardbeving zondagochtend de Joodse staat net ten zuiden van Eilat op. Volgens het Geofysisch Instituut van Israël had de beving een magnitude van 4,3.

Bewoners van Eilat werden rond 5 uur ’s ochtends gewekt door de beving. ‘Stormen, coronavirus en nu een aardbeving.’ vertelde Eilat-bewoner Galit Adler Malka aan de nieuwssite Ynet. ‘Wat komt er nog meer? De tien plagen? God behoede ons,’ zei hij.

Volgens het rapport waarschuwde dr. Ron Avni van de Ben-Goerion Universiteit van de Negev, dat het gebied genaamd de Grote Riftvallei, waar deze aardbeving plaatsvond, nu actief is en in de nabije toekomst grote schade kan aanrichten in Israël.

Een Pesach-plan?
Premier Benjamin Netanyahu gaf maandagavond in een toespraak tot de natie op de Israëlische televisie de volgende richtlijn. ‘Op de avond van de Pesach-seder is het verboden om uw huis uit te gaan.’ Denk hier eens over na. Het bevel van de premier is vrijwel een woordelijk citaat uit de opdracht die Mozes drieduizend jaar geleden, aan de vooravond van de eerste Pesach, aan de kinderen van Israël gaf: ‘Niemand zal zijn huis verlaten tot de ochtend’, Exodus 12:22.

Netanyahu probeert natuurlijk het volk Israël te beschermen tegen corona besmetting. Pesach wordt in Israël altijd gevierd met leden van de uitgebreide familie die uit het hele land samenkomen om bij elkaar te zijn en van een feest te genieten terwijl ze de Exodus uit Egypte gedenken.

Maar toen ik Netanyahu’s aankondiging hoorde, vroeg ik me af. Is het toeval dat onze premier aan de vooravond van Pesach dezelfde woorden als Mozes tot het volk Israël richt? Of is dit een goddelijke ingrijpen om ons wakker te schudden met de kracht van de Pesach-boodschap en het Lam Gods? Hoe dan ook, het zijn verbazingwekkende dagen waarin we nu leven!

Het Goede Nieuws is geen nepnieuws
De Pesachweek is altijd een favoriete tijd van het jaar om het Goede Nieuws in Israël te verbreiden. Christenen en Messiasbelijdende Joden zien dit als de perfecte tijd om te praten over het Pesach-lam, het bloed op de deurposten waardoor de Engel des Doods de Joodse huizen ‘overslaat’, en over de rol van de Messias en zijn offer om bevrijding en verlossing te brengen aan het volk Israël.

Dit jaar verscheen een schijn-Hebreeuwse krant, getiteld Belangrijk Nieuws, naar huizen in het hele land gestuurd, met als hoofdartikel: ‘Controversiele Messias herrezen uit de dood.’
De ‘krant’ brengt dan een ‘live’ verslag van Mariam Magdalena en haar vriendin Mariam die ooggetuige waren van de gebeurtenis op zondag, die verband hielden met Pesach.

De Hebreeuwse ‘krant’ bericht ook over de vervolging van de Messias door de plaatselijke autoriteiten en de verhitte debatten tussen orthodoxe Joden en de discipelen van Yeshua (Jezus) in Jeruzalem over zijn Messiaanse aanspraken.

In ‘normale’ tijden staat Israël regelmatig wereldwijd op de voorpagina’s. Nu, tijdens de vreemde en verontrustende dagen die we doormaken, blijft Israël onze aandacht vestigen op de Bijbel, God en het Goede Nieuws.

Bronvermelding
Datum:        07-04-2020
Auteur:        David Lazarus
Beeld:          Pixabay
Website:      http://www.israeltoday.nl/

EN / NL/ עב