JERUZALEM – 11 oktober 2023

20:41 uur Het sein ‘veilig’ is gegeven en iedereen mag weer hun schuilplaatsen verlaten. De IDF verklaart bij nader inzien dat er geen drone-aanval heeft plaatsgevonden. Mogelijk was er een cyberaanval op het alert-systeem, maar dat wordt nu nader onderzocht. Na Ma’alot Tarshicha is ook Ma’anyan Baruch buiten indringergevaar verklaard.

18:30 uur Er zijn vooralsnog geen meldingen van gewonden of raketinslagen gemeld.

17:45 uur Israëlische bevolking hebben het bevel ontvangen om direct naar hun schuilplaatsen te gaan voor dekking te midden van een grootschalige aanval vanuit het noorden waarbij drones zijn ingezet.

Kort nadat de aanval begon, kwamen er berichten binnen over terroristen die met paragliders in het noorden van Israël zijn geland waarna het raketalarmsysteem afging. Het alert is afgegeven voor heel Noord-Israël inclusief Haifa. Haifa’s al-Qassam Brigades zei dat het een raket had afgevuurd richting Haifa te midden van de aanval. Terroristische infiltratie alerts werden tegelijkertijd spontaan uitgegeven voor Ma’alot Tarshicha en Ma’ayan Baruch in Noord-Israel. Kort erna kwam het sein veilig voor Ma’alot Tarshicha.

Rambam Medical Center is overgegaan op noodgeval modus operandi nadat de aanval begon, waarbij bepaalde afdelingen van het ziekenhuis geëvacueerd werden naar de ondergrondse faciliteiten.

De IDF heeft de aanval beantwoord door Hezbollah observatieposten in het zuiden van Libanon te bombarderen nadat anti-tank raketten werden afgevuurd vanaf Libanese territorium op een Israëlische militaire post aan de grens, zegt de IDF woordvoerder van de eenheid daar. Hezbollah heeft kort na de anti-tank raketaanval de verantwoordelijkheid opgeëist ervoor.

17:30 uur Het bericht is net bij ons binnengekomen dat een paar momenten geleden het noorden van Israël vanuit Libanon wordt beschoten met rakketten. Het lijkt erop dat Hezbollah en Iran besloten hebben het grondoffensief van Israël in Gaza niet af te wachten. Mogelijk is dit de escalatie die eraan zat te komen en waar voor werd gevreesd. Hou dit bericht in de gaten voor meer nieuwsupdates. Zodra we meer weten, zullen we u ervan op de hoogte brengen.

Afbeelding: Smoke rises from Dhayra village after Israeli shelling as pictured from the Lebanese town of Marwahin, near the border with Israel, southern Lebanon, October 11, 2023.(photo credit: REUTERS/MOHAMED AZAKIR)

EN / NL/ עב