Hoewel Iran de hele woensdag heeft beweerd dat de sabotage is mislukt en geen schade of slachtoffers heeft veroorzaakt, zijn er sterke aanwijzingen dat de drone aanval op een van de belangrijkste productiecentra voor de productie van centrifuges in Iran, bekend als de Iran Centrifuge Technology Company, grote schade heeft aangericht.

Het Iraanse Mehr News Agency meldde woensdag dat een quadcopter is gebruikt bij de poging om een ​​gebouw bij de AEO te saboteren, maar ‘dat mislukte en uiteindelijk werd het toestel’ neergeschoten.

Ondanks officiële Iraanse beweringen van het tegendeel, heeft de aanval op woensdag wel degelijk schade aangericht aan de faciliteit, zeggen bronnen in de Hebreeuwse media. Ze konden niet onmiddellijk onafhankelijk worden bevestigd.

Volgens niet-geverifieerde rapporten van Iraanse oppositie-aangelijnde verkooppunten, was het specifieke doelwit van de aanval op woensdag een fabriek die onderdelen voor de centrifuges van Iran produceert.

Ondanks Iraanse ontkenningen op woensdag, is het vergelijkbaar met zowel gebeurtenissen in juli 2020 als ook in april 2021, toen de ondergrondse nucleaire faciliteit van Natanz werd aangevallen. Ook toen loog de Islamitische Republiek aanvankelijk tegen de wereldwijde media in een poging de sabotage operaties te bagatelliseren. In beide gevallen beweerden Iraanse functionarissen aanvankelijk dat de schade gering was en een routineongeval.

Naar later bleek was er wel degelijk grote schade en werden beide aanvallen door buitenlandse media toegeschreven aan de Mossad.


Bronvermelding:
Datum:        24-06-2021
-Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב