Tot eind 2020 zullen ongeveer 50.000 Joden naar Israël emigreren, bijna twee keer zoveel als in voorgaande jaren, vertelden vertegen­woordigers van het Joods Agent­schap aan de Knesset. Zij riepen de regering op om de nodige voor­berei­dingen te treffen..

De Commissie voor Immigratie, Opname en Diaspora van de Knesset heeft de komende aliyah naar Israël besproken. Dr. Ayala Eliyahu, onderzoekster van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Knesset, legde uit dat de coronapandemie (Covid-19) en de daaruit voortvloeiende wereldwijde crisis de belangstelling voor de aliyah sterk had doen toenemen.

In de Noord-Amerikaanse en West-Europese landen is sinds het uitbreken van de coronacrisis het aantal immigratie-aanvragen aanzienlijk gestegen in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Ondanks het bijna wereldwijde vliegverbod ging de immigratie naar Israël door. Tijdens de coronacrisis zijn 2693 Joden naar Israël geëmigreerd, een daling van 70% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Na de opheffing van enkele COVID-19-beperkingen kwamen in mei 2020 echter 957 immigranten het land binnen, een stijging van 260% ten opzichte van april.

Shai Filber, directeur van de immigratie-afdeling van het Joods Agentschap, meldde een verdrievoudiging van de aanvragen uit Frankrijk. Hij benadrukte de economische ineenstorting van veel Joodse gemeenschappen, waaronder gevestigde gemeenschappen, en wees op aan de ene kant de golf van antisemitisme en aan de andere kant de succesvolle aanpak van de Coronacrisis door Israël.

Ronen Foxman, een vertegenwoordiger van de organisatie Nefesh B’Nefesh, meldde een sterke toename van de belangstelling voor immigratie vanuit de VS en Groot-Brittannië van ongeveer 200 tot 400 procent en een verdere toename sinds de recente golf van onrust in de VS na de dood van George Floyd.

Nefesh B’Nefesh zag de Noord-Amerikaanse belangstelling voor de aliyah met 100% toenemen ten opzichte van de aantallen van mei 2019. Sinds de oprichting van Nefesh B’Nefesh is er in een maand tijd niet zoveel belangstelling geweest voor immigratie.

David Bitan, commissievoorzitter en lid van de Knesset, gaf het Joods Agentschap de opdracht een evaluatieplan voor te leggen voor hun opname-operatie, waaronder de opening van extra opvang­centra. Hij eiste ook dat de begrotings­afdeling van het ministerie van Financiën het budget voor het ministerie van Immigratie en Intergratie zou verhogen.


Bronvermelding:
Datum:        18-06-2020
Auteur:        Aryeh Savir/TPS
Beeld:          Archibild/Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב