In opdracht van minister van Volkshuisvesting en Bouw, Ze’ev Elkin en in tegenstelling tot oproepen uit Washington, heeft de Israel Land Authority zondag een aanbesteding uitgeschreven om zo’n 1.000 woningen in Judea en Samaria op de markt te brengen.

Onder de aanbestedingen die op de markt worden gebracht, zijn 346 woningen in Beit El, 42 woningen in Elkana en nog eens 50 woningen tegen een gereduceerde prijs. In Beitar Illit worden 252 woningen gebouwd.

Op woensdag 27 oktober wordt de bouw van 3.144 woningen in Judea en Samaria goedgekeurd. De Supreme Planning Council van de Civil Administration zal onder andere ook het hoofdlijnenplan van Mitzpe Dani in het gebied van Ma’ale Mikhmas in de Benjamin-regio goedkeuren.

Tegelijkertijd zal de bouw van meer dan duizend woningen voor Palestijnen in Area C worden goedgekeurd, maar het bouwplan voor Khirbet Beit Zakariyyah in Gush Etzion zal niet worden goedgekeurd.

Minister Ze’ev Elkin juichte de beslissing toe om de nieuwe huizen op de markt te brengen en hij zei:

Zoals we beloofd hadden, hebben we geleverd. Het versterken en uitbreiden van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria is een noodzakelijke en zeer belangrijke zaak in de visie van de zionistische onderneming. Na een lange periode van stagnatie in de bouw in Judea en Samaria, verwelkom ik de aanbesteding van meer dan 1.000 woningen. Ik zal doorgaan met het handhaven van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria.

Dit is de eerste keer in de ambtstermijn van de huidige regering dat bouwplannen groen licht krijgen in Judea en Samaria. De Supreme Planning Council zou enkele maanden geleden bijeenkomen om iets meer dan 2.000 woningen goed te keuren, maar een staking van medewerkers van de civiele administratie verhinderde de conventie.

De voorzitter van de Regionale Raad van Beit El, Shai Alon, zei zondag:

Dit is een feestdag voor Beit El … Samen met uitgestrekte commerciële gebieden die zullen worden gebouwd, zullen we binnenkort in Beit El foto’s kunnen zien die we eerder hebben gezien op onze weg om er een stad en de hoofdstad van de [Binyamin-regio] van te maken. Met de release van het plan om 346 extra woningen in Beit El te bouwen, brengen we het plan ‘1000 woningen in Beit El’ dat we beloofd.

Alon voegde toe: “Ik wil premier Naftali Bennett, minister van Volkshuisvesting en Bouw, Ze’ev Elkin, minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, minister van Defensie Benny Gantz, [en] onze vrienden in de oppositie bedanken die hebben geholpen dit plan te valideren…”

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei vrijdag dat de VS “bezorgd” waren over de huisvestingsplannen. Hij riep Israël en de Palestijnen op om “zich te onthouden van unilaterale stappen die de spanningen verergeren en de inspanningen om tot een onderhandelde tweestatenoplossing te komen” voor het conflict ondermijnen.

Ondertussen vierde niet iedereen in het rechtse en pro-nederzettingskamp het plan en de aankondiging ervan en bekritiseerde het omdat het ook woningen voor Palestijnen omvat.

Parlementslid Itamar Ben-Gvir, de voorzitter van de extreemrechtse Otzma Yehudit-partij, hekelde het plan op Twitter en zei: “Bennett, word wakker, je buigt opnieuw voor de eisen van de Moslimbroederschap en geeft land aan de Palestijnen waar ze zullen de Palestijnse vlag hijsen. Dit zal generaties lang een ramp zijn. Je hebt alles verkocht aan [Ra’am-voorzitter MK Mansour] Abbas!


Bronvermelding:
Datum:        25-10-2021
Beeld:         De wijk Ulpana in de Joodse gemeente van Beit El nabij Ramallah in Samaria
Website:      brabosh.com


 

 

EN / NL/ עב