‘Vernietiging van Israël is ons grootste doel’, zei de Iraanse legerwoordvoerder Shekarchi aan de vooravond van een nieuwe onderhandelingsronde om de nucleaire deal uit 2015 nieuw leven in te blazen.

Deze deal moest voorkomen dat Iran een eigen kernwapen zou kunnen maken. Maar sinds de VS zich 3 jaar geleden terugtrokken, houdt Iran zich steeds minder (niet?) aan de afspraken uit het verdrag, zoals het verlagen van de uraniumvoorraad.

Wat Israël op dit moment wellicht het meeste zorgen baart, is dat de Amerikanen eventueel ook een tussentijds akkoord met Iran willen ondertekenen. Een dergelijke overeenkomst zou een gedeeltelijke opheffing van de economische beperkingen inhouden in ruil voor de bevriezing door Iran van zijn nucleaire programma, maar… zou geen enkel onderdeel ervan helemaal ontmantelen.

“Israël is zeer bezorgd over de bereidheid om sancties op te heffen en de stroom van miljarden naar Iran toe te staan in ruil voor onvoldoende beperkingen op het nucleaire programma,” zei premier Naftali Bennett afgelopen zondag.

Onder Donald Trump waande Israël zich min of meer veilig, maar onder president Biden is het land niet meer 100% zeker van volledige Amerikaanse steun.
Dus de Israëlische bezorgdheid is helemaal niet zo gek, want zo vaag als Amerika nu is over Iran, zo duidelijk is Iran zelf: Zij willen van de Joodse staat af.

Laten we vooral blijven bidden voor Israël!


Bron:


 

EN / NL/ עב