Voor het eerst in de geschiedenis van UNESCO is een plaats of evenement voorgedragen voor verwijdering van de “Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid”, namelijk de jaarlijkse en grootste carnavalsparade van België.

Afgelopen jaar werd een vloot toegelaten tot de parade die een beeltenis en feestvierders toonde van vals grijzende Orthodoxe Joden omgeven door geldkluizen, zakken geld, ratten op hun schouders en roze jassen die naar homoseksualiteit verwijzen.

In reactie op de stormvloed van protest en kritiek daarop om deze onverholen uiting van antisemitisme gaven de burgemeester van Aalst en de organisatoren van de parade als reactie, dat het valt onder de vrijheid van expressie en parodie, daarmee alle kritiek van de hand wijzend.

Dit was niet de eerste keer dat de organisatie van de parade in Aalst grove uitingen van antisemitisme toelieten.

Onder andere in 2009 was er een vloot te zien die karikaturen van Orthodoxe Joden toonden met valse kromme neuzen en Palestijnse symbolen. Ook in de 2013 editie van deze carnavalsparade nam een vloot deel met daarop feestvierders gekleed als Nazi’s die blikken busjes vasthielden met het etiket “Zyklon B” samen met feestvierders die waren gekleed als Nazi-concentratiekampgevangenen. Zyklon B was een gif dat de Nazi’s gebruikten om de Joden de vermoorden in de gaskamers.

Ook alle kritiek die er op voorgaande edities is geweest werden steeds met dezelfde excuses weggewuifd door de bestuurders.

Het voorstel tot verwijdering, die volgende maand ter stemming wordt gebracht, benoemd bovenstaande en andere edities van de carnavalsparade. De stemming vindt plaats in Colombia tijdens een vergadering van het UNESCO-comité dat verantwoordelijk is voor deze lijst.

De tekst van het voorstel luidt: “Het comité besluit het Aalst Carnaval te verwijderen”. Verder staat er in de onderbouwing: “Of deze uitingen van antisemitisme nu onbedoeld waren of niet, het gaat in tegen de voorwaarden van wederzijds respect binnen gemeenschappen, groepen en individuen,” eraan toevoegend dat dit in overtreding is met het handvest van de organisatie.

Saillant detail, tot de vertegenwoordigers van de 66 leden van UNESCO die hun stem zullen uitbrengen behoren onder andere Rusland, Frankrijk, België, en de Palestijnse Autoriteit.

 

Afbeelding: met dank aan FJO, via JTA

 

 

 

EN / NL/ עב