Na Servië en Kosovo wil ook Malawi op den duur een ambassade in Jeruzalem openen. Het zou daarmee het eerste Afrikaanse land zijn dat haar ambassade in Jeruzalem in plaats van Tel Aviv zou zetelen.
Na de recente presidentsverkiezingen in april heeft Lazarus Chakwera tijdens een toespraak een omwenteling in het buitenlands beleid aangekondigd om zo de economie van zijn land te versterken. Zo sprak hij over het openen van meerdere buitenlandse posten, zoals een ambassade in Nigeria, en de opening van een ambassade in Jeruzalem. Deze aankondiging werd gretig aangegrepen door premier Netanyahu, die weer een diplomatiek succes op zijn conto kan bijschrijven na de verklaringen van de Verenigde Arabische Emiraten, Servië en Kosovo.
Chakwera staat bekend als een evangelisch christen en heeft daardoor een sterke band met Israel. Afgelopen jaar bezocht hij het land en ging hij ook naar Jeruzalem, waar hij heeft gebeden bij zowel de Heilige Grafkerk als de Westmuur. Malawi, een voornamelijk christelijk land met meer dan 21 miljoen inwoners, heeft sinds 1964 diplomatieke banden met Israel, maar geen diplomatieke post in de Joodse staat. Met het aankondigen van de intentie een ambassade in Jeruzalem te openen, neemt het land een stap waardoor de banden een stuk warmer zullen worden. Malawi zal hiermee het vierde land worden met een ambassade in Israels hoofdstad, na de Verenigde Staten, Guatemala en (binnenkort) Servië.
Malawi is niet het enige Afrikaanse land dat oren heeft naar een ambassade in Jeruzalem. Ook Oeganda zegt te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, en in ruil zou Israel dan een ambassade in Kampala openen. De afgelopen paar jaar is Israel bezig met het versterken van de banden in Afrika, waaronder met landen als Kenia, Rwanda, Ethiopië, Tsjaad en Oeganda. Zo sprak premier Netanyahu enkele jaren terug op een economisch forum in Liberia en had hij vergaderingen met meerdere Afrikaanse leiders in Oeganda. Daarnaast zijn de Afrikaanse landen vaak erg positief over Israel, mede door de handelsmogelijkheden, Israelische technologische innovaties en ook vanwege de sterke groei van het evangelische christendom in verschillende Afrikaanse landen.
Bronvermelding
Datum: 07-09-2020
Auteur: ARON VRIELER
Website: CIDI