Videogesprekken zijn lastig voor Fiet Aussen, een 91-jarige weduwe die al zes weken, samen met de overige bewoners, opgesloten zit in het joodse verpleeghuis Beth Shalom in Amsterdam meldt JTA.

Ze is bijna doof en kan daardoor eigenlijk geen gebruik maken van nu gangbare technologische oplossingen om te communiceren met familieleden. Haar familie kan haar ook niet bezoeken, omdat Beth Shalom sinds midden maart vanwege het coronavirus de deuren voor bezoekers gesloten heeft.

Tot nu toe zijn 26 van de inwoners van Beth Shalom overleden aan het coronavirus.

Haar kleinzoon, Timo Haaker (26), besloot daarom van een ​​ander soort technologie gebruik te maken.

Volgens het Nederlands-Joodse weekblad NIW op vrijdag, belde hij Riwal, een in Nederland gevestigd internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in hoogwerkers, met de vraag of hij een hoogwerker kon huren om de familieleden van mevrouw Aussen naar het raam van haar appartement op de tweede verdieping van het bejaardenhuis te tillen.

Riwal, dat eigendom is van de Israëlisch-Nederlandse zakenman Doron Livnat, heeft op 15 april 12 familieleden van mevrouw Aussen gratis naar haar raam op twee hoog gebracht. Hij heeft aangeboden hetzelfde te doen voor alle familie van de inwoners van Beth Shalom.

Haaker vertelde aan de Jewish Telegraphic Agency, dat hij niet op de hoogte was van de Joodse connecties van Riwal, dat regelmatig het doelwit is van anti-Israëlische groepen.

“Om eerlijk te zijn kon ze ons niet echt horen op de hoogwerker, maar het maakte haar superblij; het gaf haar weer nieuwe energie”, zegt Haaker, mede-oprichter van het toeristenbedrijf We Are Amsterdam.

Om de afdruk van de kraan op straat buiten Beth Shalom te minimaliseren, stuurde Riwal één van hun kleinste hoogwerkers die slechts één extra persoon tegelijk kan optillen. Elk lid van de familie Aussen kon even kort met Fiet kletsen (ongeveer drie minuten), voordat de lift weer naar beneden ging en de volgende bezoeker omhoog kon, terwijl omstanders met hun mobiele telefoons foto’s en video’s maakten van het bijzondere schouwspel.

“De zon scheen, er hing een geweldige sfeer en het was gewoon een perfecte dag”, zei Haaker.

Zijn moeder is één van de vier kinderen die is opgevoed door Fiet en haar overleden man Hans. Ze namen Haaker’s moeder als pleegkind op in hun gezin toen ze een tiener was.

De niet-joodse Fiet ging ongeveer een jaar geleden samen met Hans in Beth Shalom wonen. Hans was joods en overleefde de Holocaust door onder te duiken. Hij stierf in november 2019.

Eén van Fiet’s beste vrienden, ook een bewoner van Beth Shalom, stierf op 13 april, mogelijk aan het virus.

De besmettingsgraad bij Beth Shalom zorgt ervoor dat de familie Aussen zich steeds meer zorgen maakt geen afscheid van Fiet te kunnen nemen, zegt haar kleinzoon.

“Zelfs zonder het virus bestaat de kans dat elk bezoek het laatste is als je het hebt over een persoon van in de 90″, zegt Haaker. ‘En mijn grootmoeder heeft in het verleden longproblemen gehad. Dus deze bezorgdheid over het niet afscheid kunnen nemen was één van de belangrijkste redenen waarom ik besloot dit te doen.”

Half maart ging Beth Shalom op slot uit angst voor besmetting met het coronavirus, maar voor velen was het te laat. Tot op heden zijn 26 van de 120 inwoners bezweken aan de gevolgen van het virus en sommigen zijn in quarantaine geplaatst in hun kamers, meldt het NIW. Dit maakte Beth Shalom “de zwaarst getroffen plek in de Nederlandse Joodse gemeenschap” door COVID-19, aldus Esther Voet, hoofdredacteur van de krant.

 

_______________________________
Afbeelding: met dank aan Riwal Holding Group en JTA

 

 

 

EN / NL/ עב