De Joodse Nobelprijswinnaar Michael Levitt, een Amerikaans-Brits-Israëlische biofysicus die structurele biologie doceert aan de Universiteit van Stanford en een groot deel van zijn tijd in Tel Aviv doorbrengt, werd onverwacht een begrip in China en stelde het publiek gerust tijdens de piek van de uitbraak in het land van het coronavirus (Covid -19). Levitt kreeg in 2013 de Nobelprijs voor Chemie.
Levitt ontdekte geen behandeling of genezing van corona, maar deed gewoon waar hij goed in is: cijfers en aantallen analyseren. De statistieken brachten hem tot de conclusie dat, in tegenstelling tot de grimmige prognoses die alleen maar dwazen creëren, de verspreiding van het virus dra tot stilstand zal komen.
De kalmerende berichten die Levitt naar zijn vrienden in China stuurde, werden in het Chinees vertaald en van persoon tot persoon doorgegeven, waardoor hij een populair onderwerp was voor interviews in de Aziatische natie. Zijn voorspellingen bleken juist: het aantal nieuwe gemelde gevallen daalde vanaf 7 februari. Een week later daalde ook het sterftecijfer.
Hij is misschien geen expert in epidemiologie, maar Levitt begrijpt berekeningen en statistieken, vertelde hij Calcalist eerder deze week in een telefonisch interview. Het interview was aanvankelijk gepland voor het modieuze Sarona-complex in Tel Aviv, waar Levitt momenteel verblijft. Maar nadat hij verkouden was geworden – ‘niet corona’, merkte hij gekscherend op – werd het interview verplaatst naar de telefoon.
Hoewel hij gelooft dat de pandemie zijn gang zal gaan, benadrukt Levitt zijn steun voor alle veiligheidsmaatregelen die momenteel worden genomen en de noodzaak zich eraan te houden. Levitt ontving zijn Nobelprijs voor chemie in 2013 voor “de ontwikkeling van multischaalmodellen voor complexe chemische systemen”.
Hij was op geen enkele manier van plan een profeet te zijn die het einde van een plaag voorspelde; Het gebeurde per ongeluk. Zijn vrouw Shoshan Brosh is onderzoeker van Chinese kunst en curator van lokale fotografen, wat betekent dat het paar hun tijd verdeelt tussen de Verenigde Staten, Israël en China.
Toen de pandemie uitbrak, schreef Brosh aan vrienden in China om hen te steunen. “Toen ze ons antwoordden en beschreven hoe ingewikkeld hun situatie was, besloot ik de cijfers dieper te bekijken in de hoop tot een conclusie te komen”, legde Levitt uit. “Het besmettingspercentage van het virus in de provincie Hubei nam elke dag met 30% toe – dat is een enge statistiek. Ik ben geen influenza-expert, maar ik kan cijfers analyseren en dat is exponentiële groei.”
In dit tempo zou de hele wereld binnen 90 dagen besmet moeten zijn, zei hij. Maar toen veranderde de trend. Toen Levitt op 1 februari begon met het analyseren van de gegevens, had Hubei elke dag 1.800 nieuwe gevallen en binnen zes dagen bereikte dit aantal 4.700, zei hij.
“En toen, op 7 februari, begon het aantal nieuwe infecties lineair af te nemen en hield niet op. Een week later gebeurde hetzelfde met het aantal doden. Deze dramatische verandering in de curve markeerde het mediane punt en maakte een betere voorspelling mogelijk van het einde van de pandemie. Op basis daarvan concludeerde ik dat de situatie in heel China binnen twee weken zal verbeteren. En inderdaad, er zijn nu maar heel weinig nieuwe gevallen van infectie.”
De Diamond Princess was volgens Levitt het slechtste scenario. “Als je het schip vergelijkt met een land – we hebben het over 250.000 mensen die op één vierkante kilometer zitten, wat vreselijk druk is. Het is vier keer zo druk in Hong Kong. Het is alsof de hele Isaeli-populatie tot 30 vierkante kilometer is gepropt.”
Bovendien, zei hij, had het schip een centrale airconditioning en verwarming en een gemeenschappelijke eetkamer. “Dat zijn uiterst comfortabele omstandigheden voor het virus en toch was slechts 20% besmet. Het is veel, maar lijkt veel op het besmettingspercentage van de gewone griep.”
Net als bij de griep zijn de meeste van degenen die sterven als gevolg van coronavirus meer dan 70 jaar oud, zei Levitt. “Het is bekend dat de griep vooral ouderen doodt – ongeveer driekwart van de griepsterfte bestaat uit 65-plussers.” Ter vergelijking: “er zijn jaren waarin griep woedt, zoals in de Verenigde Staten in 2017, toen er driemaal het normale aantal sterfgevallen was. En toch raakten we niet in paniek.
Dat is mijn boodschap: je moet corona zien als een ernstige griep. Het is vier tot acht keer zo sterk als een gewone griep, en toch zullen de meeste mensen gezond blijven en zal de mensheid overleven,” aldus Levitt.
Bronvermelding
Datum: 17-03-2020
Beeld: Pixabay
Website: