“Ik zal hen tot een enkele natie maken in het land, op de heuvels van Yisra’el, en één koning zal koning van hen allen zijn. Nooit meer zullen zij twee naties zijn, en nooit meer zullen zij in twee koninkrijken worden verdeeld. ”Ezechiël 37:22 (The Israel Bible ™)

President Trump heeft dinsdagavond deelgenomen aan een orthodox-joods fondsenwervingsevenement in het Intercontinental Hotel in Manhattan. Vierhonderd orthodoxe joden namen deel aan het evenement en droegen naar schatting elk $ 100.000 bij voor de eer een persoonlijk eerbetoon aan de opperbevelhebber te betalen.

Rabbi Yosef Yitzchak Jacobson reciteerde de zegen die werd gezegd bij het zien van een niet-joodse heerser.

ברוך אתה ה ’אלוקינו מלך העולם שחלק מכבודו לבשר ודם

Gezegend zijt Gij, o Heer, onze God, Koning van het Universum, dat u een deel van uw liefde en glorie en mededogen hebt gedeeld met een mens die de eer van elke onschuldige persoon en elke Jood voor altijd onderhoudt. ‘

Hoewel het twijfelachtig is dat de president de volledige betekenis van de zegen begreep, leek Trump onder de indruk te zijn van het ritueel gericht op zijn eer.
Het publiek reageerde met een enthousiaste “Amen” en gezangen van “Vier meer jaar.”

De Talmoed verklaart dat het een mitswa is voor een Jood om uit de weg te gaan om heersers en koningen te zien, of ze nu joods of niet-joods zijn, maar er is een geschil tussen de Halachische (Torah-wet) autoriteiten over de vraag of deze zegen moet in deze tijden met de volledige naam van God worden gereciteerd bij het zien van een heerser die geen koning is.

Het is belangrijk dat toen de rabbijn de zegen reciteerde toen hij Donald Trump zag, hij de volledige en expliciete naam van God in het Hebreeuws zei.

Rabbi Nachman Kahana, een prominente spirituele leider in Jeruzalem, was het niet eens met de beslissing van Rabbi Jacobson om de naam van God in dit geval te gebruiken.

“Elke rabbijn kan zijn eigen uitspraak doen en Chabad heeft zijn eigen methoden en uitspraken. Maar wat zeker is, is dat Halacha niet wordt beïnvloed door politieke overwegingen, ‘verklaarde Rabbi Kahana aan Breaking Israel News. “Het is als wetenschap en zou het resultaat moeten zijn van een zorgvuldige afweging van de feiten en de huidige situatie.”

“De zegen is bedoeld om te worden gereciteerd bij het zien van een koning en er zijn aanzienlijke verschillen tussen een president en een koning. Zoals we nu al zien, kan een president worden afgezet als gevolg van politieke grillen. Een koning kan niet worden beschuldigd. Dit is geleerd van de echte koning, Hashem (God, letterlijk ‘de naam’), die de bron is van het gezag van de koning. Het gezag van Hashem is niet afgeleid van andere mannen. Hij kan niet worden beschuldigd en wij stemmen niet op God. “

Rabbi Kahana benadrukte niettemin dat Trump veel respect verdient voor zijn dienst als president. “Mensen moeten worden beoordeeld op hun acties. En hij heeft zeker verschillende belangrijke dingen gedaan. Dit is het tegenovergestelde van Obama die werd geprezen, hoewel hij zijn ambt niet goed deed. ”

Rabbi Yeshayahu Hollander suggereerde dat de zegen had moeten worden gereciteerd met de naam van God. “Hoewel het waar is dat Trump technisch gezien geen koning is, maar hij is de machtigste heerser ter wereld,” vertelde Rabbi Hollander aan Breaking Israel News. “In die zin is Trump meer een koning dan andere koningen.”

Rabbi Yosef Berger, de rabbijn van het graf van koning David op de berg Sion en een afstammeling van koning David, was het ermee eens en merkte op dat Trump expliciet geen koning is en daarom niet geschikt om het middelpunt van de zegen te zijn. Hij vertelde een verhaal waarin een man naar Israël kwam en beweerde een koning van Afrika te zijn. Hij werd geïnterviewd door rabbijnen die vroegen of hij iemand kon bevelen om te worden gedood zonder een rechtbank. De man antwoordde bevestigend, dus de rabbijnen reciteerden de zegen bij het zien van een koning. Later werd duidelijk dat de gek een fraude was.

“Trump is in dat opzicht geen koning, maar hij is zeker de president van een machtige natie en in dat opzicht verdient hij respect,” vertelde Rabbi Berger aan Breaking Israel News.

Rabbi Berger merkte op dat de zegen van Trump als koning inderdaad op het juiste moment was. Hij citeerde Rabbi Shlomo Yitzchaki, de middeleeuwse commentator die bekend staat onder de afkorting Rashi, legt uit dat deze mitswa verplicht is voor Joden die de komst van de Messias zullen zien. Rabbi Chaim Palag’i, een 20e-eeuws Halachisch gezag, legde Rashi uit door op te merken dat we door het reciteren van de zegen over een koning van vlees en bloed, zullen waarderen hoeveel meer eer aan de koning zal worden gegeven in de dagen van de Messias.

Bron: https://www.breakingisraelnews.com/

 


 

EN / NL/ עב