Het Lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft een resolutie aangenomen die alle vormen van antisemitisme veroordeelt, waaronder “oproepen tot boycots van de staat Israël”.

De niet-bindende motie roept de regering van Tsjechië op om maatregelen te nemen om antisemitisme tegen te gaan. Zo moet “meer veiligheid” geboden worden aan zowel mensen als instellingen die doelwit kunnen zijn van antisemitische aanvallen. Daarnaast maant de resolutie tot het niet verlenen van financiële steun aan groepen die pleiten voor een boycot van Israël. Het voorstel is met 120 voorstemmen en slechts 20 tegenstemmen aangenomen.

De resolutie werd in het Lagerhuis geïntroduceerd door Jan Bartošek, hoofd van de christen-democratische fractie. In zijn betoog voor de motie verwees hij naar “toenemend antisemitisme in Europa”, en noemde hij als voorbeeld de recente aanval bij een synagoge in het Duitse Halle. Het is noodzakelijk om een duidelijk standpunt tegen deze trend in te te nemen, aldus het parlementslid.

In zijn betoog noemde Bartošek Israël een “strategische partner en bondgenoot in het Midden-Oosten”. Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken zou geholpen hebben met de formulering van de motie, aldus het hoofd van de christen-democratische fractie.

De Israëlische overheid verwelkomt de resolutie. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz noemt de aangenomen motie “een weerspiegeling van de ware vriendschap” tussen Israël en Tsjechië. Hij roept andere parlementen op het voorbeeld te volgen. De Israëlische ambassadeur in Praag Daniel Meron spreekt in vergelijkbare bewoordingen zijn dank uit.

In mei nam de Duitse Bundestag al een motie aan die stelt dat oproepen tot BDS antisemitisch kunnen zijn.  Vergelijkbaar met de Tsjechische resolutie wordt in Duitsland de regering opgeroepen  “geen gebouwen en faciliteiten onder de administratie van de Bondsdag ter beschikking te stellen aan organisaties die zich in antisemitische bewoordingen uitdrukken of het bestaansrecht van Israël ter discussie stellen.”

———-

Bronvermelding:

Auteur: CIDI | Elkan van der Raaf

Afbeelding: iStock

Datum: 22 okt 2019

Website: www.cidi.nl

———–

EN / NL/ עב