Soekot is een week lang Joods feest (acht dagen buiten Israël) dat vijf dagen na Jom Kipoer begint. Terwijl Jom Kipoer een plechtige dag van verzoening is, verandert Soekot in een compleet andere stemming: vreugde en feest. Het is een oogstfeest dat herinnert aan de tijd dat de Israëlieten 40 jaar door de woestijn zwierven na hun uittocht uit Egypte, in tijdelijke onderkomens of soekot (de meervoudsvorm van soekka). Deze gammel, geïmproviseerde hutten herinneren Joden vandaag de dag aan de kwetsbaarheid van het leven en hoe ze tijdens die jaren in de woestijn op goddelijke bescherming vertrouwden.

De soekka is een centraal symbool van het feest. Veel Joodse families bouwen er een buiten, vaak versierd met fruit, groen en lichtjes. Zeven dagen lang worden er maaltijden in de soekka gegeten en velen slapen er zelfs in, symbolisch het comfort van hun huis verlatend om weer in contact te komen met de eenvoud en beschutting van God, direct onder de sterren.

 

De vier soorten om mee te zwaaien

Naast de soekka zijn de vier soorten een ander belangrijk element van de feestdag, namelijk de lulav (een lange palmtak), hadasim (mirtetakken), aravot (wilgentakken) en de etrog (een citroenvrucht die eruitziet als een grote citroen). Deze soorten worden bij elkaar gehouden en in alle richtingen bewogen als onderdeel van de Soekot-gebeden, wat de eenheid van de hele schepping onder Gods soevereiniteit symboliseert. Op basis van hun vorm vertegenwoordigt elk van deze soorten een ander deel van het lichaam: de lulav vertegenwoordigt de wervelkolom, de hadasim de ogen, de aravot de lippen en de etrog het hart, wat symboliseert hoe we God dienen met ons hele wezen.

Soekot herinnert ons eraan dat waar geluk niet voortkomt uit materiële dingen, maar uit dankbaarheid, verbondenheid en gemeenschap.

Een van de redenen waarom Soekot direct na Jom Kipoer volgt, is dat God wil dat we na de verzoening en spirituele reiniging onmiddellijk goede daden verrichten. Hij geeft ons deze allesomvattende, vreugdevolle tijd om te beginnen met bouwen, de lulav te schudden en natuurlijk te koken en maaltijden te delen met onze geliefden en gasten. Want wat is een Joods festival zonder eten, toch?

De ‘Tijd van Onze Vreugde’
Soekot wordt Z’man Simchateinu genoemd, wat ‘Tijd van Onze Vreugde’ betekent, het hoofdelement van de feestdag. Maar wat is het verband tussen een feestdag over ronddwalen in de woestijn en vreugde?

In de kern leert Soekot ons om te genieten van de essentiële dingen van het leven. Ondanks de tijdelijke en kwetsbare aard van de soekka, nodigt het ons uit om vreugde te vinden in het huidige moment en te waarderen wat we hebben: onderdak, voedsel, familie en gemeenschap. De vreugde van Soekot komt niet voort uit materiële luxe, maar uit het erkennen en vieren van de eenvoudige zegeningen die vaak onopgemerkt blijven.

Ook na de intensiteit van Rosj Hasjana en Jom Kipoer, waarin we onze tekortkomingen onder ogen zagen en vergeving zochten, is de soekka – met zijn vier muren (hoewel technisch gezien slechts twee en een halve nodig zijn) – als de vorm van een knuffel. Het is alsof God ons omhelst en zegt: “Ik hou van je. Je bent goed genoeg.” Het is een geruststellende tijd na zo kwetsbaar te zijn geweest, alsof God ons dichterbij brengt nadat we onze ziel hebben blootgelegd op Jom Kipoer. Het wordt ook vergeleken met de koesterende troost van een baarmoeder, omdat die ons hele lichaam omarmt.

 

Drie manieren waarop Soekot vreugde cultiveert
Soekot leert ons hoe we geluk kunnen cultiveren door dankbaarheid, verbinding met de natuur en gemeenschap. Breng de geest van Soekot in je leven met deze praktijken:

1. Dankbaarheid voor het heden
Door een soekka binnen te stappen, pauzeren we en vereenvoudigen we het leven. Het open dak stelt ons in staat om naar de lucht te kijken, wat ons herinnert aan zowel onze kwetsbaarheid als de overvloed om ons heen. Dit moment van reflectie verschuift onze focus van wat we missen naar wat we hebben, wat dankbaarheid opwekt – een belangrijk ingrediënt van vreugde. Geniet tijdens Soekot van deze kleine momenten, of het nu door de geur van de geurige etrog en hadasim (mirte) is of gewoon door aanwezig te zijn onder de sterren. In een wereld die de nadruk legt op accumulatie, nodigt Soekot ons uit om te vertragen en het heden te waarderen.
Praktische tip: Of je nu een soekka hebt of niet, beoefen dankbaarheid door elke dag tijdens Soekot (en daarna) een paar momenten te nemen om drie dingen op te sommen waar je dankbaar voor bent. Probeer mindfulness-oefeningen te doen, zoals ademhalingsoefeningen of het volledig inademen van de geur van etrog en hadasim, om uw ervaring te verbeteren.

2. Verbinding met de natuur
Soekot is nauw verbonden met de landbouwcyclus en de oogst. Zelfs vandaag de dag geeft het ons de kans om weer in contact te komen met de aarde. Tijd doorbrengen in een soekka, de loelav schudden en de etrog vasthouden zijn manieren om in contact te komen met de natuur en haar ritmes. Voor velen brengt deze verbinding een gevoel van vrede en tevredenheid, herinnert het ons aan onze rol als rentmeesters van het milieu en bevordert het vreugde in onze relatie met de natuurlijke wereld.

Praktische tip: als je geen soekka kunt bouwen, maak dan weer contact met de natuur door tijd buiten door te brengen. Ga wandelen, ga in een park zitten of deel een maaltijd buiten. Deze momenten helpen je om na te denken over de eenvoudige zegeningen van het leven. Leen indien mogelijk een set van de Vier Soorten van een Joodse buur of je lokale synagoge en neem deel aan de traditie om ze in alle richtingen te zwaaien.

3. Gemeenschap opbouwen en vreugde delen
Een van de meest vreugdevolle tradities van Soekot is het verwelkomen van gasten in de soekka, bekend als ushpizin. Of het nu vrienden, familie of buren zijn, samenkomen in de soekka benadrukt het belang van gemeenschap. Vreugde vermenigvuldigt zich wanneer gedeeld, en Soekot creëert een ruimte om verbindingen te leggen en blijvende herinneringen te creëren. De feestdag moedigt ons aan om onze huizen – of onze soekot – open te stellen en samenzijn te vieren.

Praktische tip: gebruik deze tijd om contact te maken met dierbaren. Nodig iemand uit voor een maaltijd of grijp de kans om een ​​relatie te versterken. Het delen van ervaringen en het creëren van vreugdevolle herinneringen met anderen staat centraal in de boodschap van Soekot.

Soekot herinnert ons eraan dat echt geluk niet voortkomt uit materiële dingen, maar uit dankbaarheid, verbinding en gemeenschap. Door na te denken over de eenvoudige maar diepgaande tradities van Soekot, kunnen we meer vreugde in ons leven brengen – tijdens de feestdag en het hele jaar door. Het is een viering van de kwetsbaarheid van het leven, maar ook van de schoonheid, veerkracht en overvloed ervan. Door middel van de soekka, de loelav en de etrog, en de gezamenlijke maaltijden met dierbaren, nodigt Soekot ons uit om even tot rust te komen, de vreugde van het simpele feit dat we leven te waarderen en te vieren.

 

Datum: 13 oktober 2024

Auteur: Devora Levy

Beeld: Radio Israël

Bron: What is Sukkot All About? | Aish

EN / NL/ עב