Volgens het onderzoek worden de standpunten van de Israëlische premier niet alleen gesteund door kiezers van de coalitie, maar ook door ongeveer een derde van de oppositiekiezers.

Een overweldigende meerderheid van de Israëliërs steunt de onderhandelingsposities van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met betrekking tot een gijzelaarsdeal met Hamas en is tegen anti-regeringsdemonstraties in Tel Aviv die een onmiddellijke deal eisen tegen elke prijs, volgens een nieuwe, diepgaande JNS-peiling.

De standpunten van Netanyahu worden niet alleen gesteund door kiezers van coalitiepartijen, maar ook door ongeveer een derde van de kiezers van oppositiepartijen, zo bleek uit het onderzoek.

Direct Polls voerde de enquête uit op maandagavond, zowel voor als na de persconferentie van de premier, en ontdekte een aanzienlijk verschil in het voordeel van Netanyahu in de laatste steekproef.

Tijdens de persconferentie legde Netanyahu de reden uit voor zijn weigering om troepen van de Israel Defense Forces terug te trekken uit het grensgebied tussen Gaza en Egypte, bekend als de Philadelphi Corridor, de codenaam op IDF-kaarten.

JNS vroeg respondenten: “Denkt u dat Israël een deal moet steunen of verzetten die de ontvangst van 18-30 gijzelaars afhankelijk stelt van een terugtrekking van de IDF uit de Philadelphi Corridor gedurende zes weken, waarin Hamas zich kan herbewapenen en gijzelaars uit Gaza kan smokkelen?”

Vijfendertig procent van de respondenten zei dat Israël akkoord zou moeten gaan met zo’n deal, terwijl 62% ertegen was. Drie procent had geen mening.

Onder de kiezers van de coalitiepartij was 7% voorstander van terugtrekking uit de grens tussen Gaza en Egypte, vergeleken met 62% van de oppositiekiezers. Tweeënnegentig procent van de coalitiekiezers was tegen de terugtrekking en 33% van de oppositiekiezers was tegen terugtrekking uit de Philadelphia-corridor.

Opvallend is dat 65% van de oppositiekiezers die vóór de persconferentie waren ondervraagd, voorstander was van terugtrekking uit de Philadelphia-corridor, en slechts 57% van de oppositiekiezers die daarna waren ondervraagd, steunde dat standpunt. De steun voor de terugtrekking onder de coalitiekiezers daalde van 8% naar 5%.

Het verschil tussen de manier waarop kiezers van de oppositiepartij vóór en na de persconferentie van Netanyahu massale anti-regeringsprotesten voor een gijzelingsdeal zagen, was nog duidelijker. Tweeënvijftig procent van de kiezers van de oppositiepartij die voor de persconferentie van Netanyahu werden ondervraagd, dacht dat de demonstraties het doel om de gijzelaars naar huis te krijgen, dichterbij brachten. Tweeëndertig procent zei dat de demonstraties geen invloed hadden op de vraag of er een deal zou worden bereikt om de gijzelaars naar huis te krijgen. Zestien procent zei dat de demonstraties de kans op een gijzelaarsdeal met Hamas verkleinden.

Na de persconferentie van Netanyahu geloofde slechts 42% van de kiezers van de oppositie dat de demonstraties de vooruitzichten op het naar huis krijgen van de gijzelaars vergrootten. Negenendertig procent zei dat de demonstraties geen invloed hadden op hun situatie en 19% zei dat de demonstraties de vooruitzichten op het naar huis halen van hen verkleinden.

Eenenzestig procent van de Israëliërs was het eens met de zin: “Alleen militaire druk op Hamas-leider Yahya Sinwar en geplande militaire acties, waaronder gijzelaarsreddingsoperaties, kunnen leiden tot de vrijlating van de gijzelaars.” Drieëndertig procent was het ermee eens dat “voortdurende IDF-operaties in de tunnels van Gaza de levens van de gijzelaars in gevaar brengen.”

Israëliërs zijn fel verdeeld over de vraag of Netanyahu verantwoordelijk is voor de executie van de gijzelaars. Oppositiestemmers steunen de claim met 69% tegen 28%, terwijl coalitiestemmers er met 94% tegen zijn.

De gijzelaarsdeal die Netanyahu heeft geaccepteerd, omvat drie fasen. In de eerste fase zou Israël akkoord gaan met het vrijlaten van honderden Hamas-terroristen uit de gevangenis en zijn troepen aanzienlijk terugtrekken uit Gaza, terwijl het een staakt-het-vuren van zes weken zou accepteren. Hamas zou in ruil daarvoor 18-30 gijzelaars vrijlaten. In twee latere fasen van de deal zou Hamas de rest van de gijzelaars vrijlaten – levend en dood – in ruil voor verdere vrijlating van terroristen uit de gevangenis en voortzetting van het staakt-het-vuren.

JNS vroeg Israëliërs of ze geloofden dat Hamas bereid zou zijn om in latere fasen van de deal nog meer gijzelaars vrij te laten of zou weigeren om ze vrij te laten. 69 procent van de Israëliërs (88% van de coalitiestemmers en 50% van de oppositiestemmers) gelooft dat Hamas geen extra gijzelaars zal vrijlaten. Slechts 24% van de Israëliërs (10% van de coalitiestemmers en 38% van de oppositiestemmers) zei dat Hamas bereid zal zijn om door te gaan met de deal en nog meer gijzelaars vrij te laten.

Met andere woorden, 69% van de Israëliërs gelooft dat tussen de 83 en 71 gijzelaars voor onbepaalde tijd in Gaza achterblijven.

Hamas’ onderhandelingspositie is dat Israël al zijn troepen uit Gaza moet terugtrekken, inclusief de 3 kilometer brede veiligheidsperimeter binnen Gaza langs de grens met Israël, de Netzarim Corridor die centraal en zuidelijk Gaza scheidt van noordelijk Gaza, en de Philadelphi Corridor.

Drieënzeventig procent van de Israëliërs (95% van de kiezers van de coalitiepartij en 51% van de kiezers van de oppositiepartij) is tegen de eisen van Hamas. Tweeëntwintig procent van de Israëliërs steunt het (4% van de kiezers van de coalitiepartij en 40% van de kiezers van de oppositie).

 

Een meerderheid van de Israëliërs vertrouwt de toezeggingen van de regering Biden-Harris om Israël te steunen als Hamas de wapenstilstand-voor-gijzelaarsovereenkomst schendt niet. In antwoord op de vraag van JNS, “Gelooft u dat de regering Biden-Harris Israël zal toestaan ​​of blokkeren om vijandelijkheden te hervatten en Gaza te heroveren om Hamas te verslaan als Hamas de overeenkomst schendt,” zei 38% van de Israëliërs dat de Verenigde Staten Israël zouden toestaan ​​om militaire operaties te hervatten; 56% zei dat de Verenigde Staten Israël zouden blokkeren om zijn militaire operaties in Gaza te hervatten. Slechts 14% van de coalitiestemmers geloofde dat de regering Biden-Harris een hervatting van de operaties zou steunen, terwijl 61% van de oppositiestemmers de steun van de regering vertrouwde. Eenentachtig procent van de coalitiestemmers zei dat de Verenigde Staten Israël zouden verhinderen om zijn operaties te hervatten als Hamas een wapenstilstandsovereenkomst schendt, vergeleken met 31% van de oppositiepartijstemmers.

Zondag kondigde Arnon Bar-David, de voorzitter van de belangrijkste vakbond van Israël, de Histadrut, een algemene staking af om de regering te dwingen een gijzelingsdeal te accepteren, koste wat kost. Een arbeidsrechtbank oordeelde maandagmiddag dat de staking illegaal was en gaf opdracht deze onmiddellijk te staken. De schade aan de economie door het verlies van werkuren wordt geschat op 2 miljard shekels ($541 miljoen).

JNS vroeg het publiek of ze geloofden dat de staking een gijzelingsdeal bevorderde, geen impact had op de vooruitzichten voor een gijzelingsdeal of de vooruitzichten voor een gijzelingsdeal schaadde. Achttien procent zei dat de staking de vooruitzichten voor een deal had vergroot, 32% zei dat het geen impact had en 50% zei dat het de vooruitzichten voor een deal schaadde.

De leiders van de anti-regeringsprotestgroepen die sinds januari 2023 actief zijn en het Hostage Families Forum, dat enkele tientallen gijzelaarsfamilies vertegenwoordigt, werken sinds 7 oktober informeel samen. In december 2023 riep de voormalige Israëlische premier Ehud Barak, de onofficiële leider van de anti-regeringspolitieke groepen die de protesten organiseren, de anti-regeringsgroepen op om achter de families van de gijzelaars te werken. Dinsdag werd gemeld dat Baraks medewerkers vanaf nu officieel zullen gaan samenwerken met het Hostage Families Forum, waarmee de groep die een fractie van de families van de gijzelaars vertegenwoordigt, effectief wordt samengevoegd met de anti-regeringsprotestbeweging.

JNS vroeg het publiek of het geloofde dat de anti-regeringsprotestgroepen zich bij de groepen van de families van de gijzelaars hebben aangesloten om vooral te helpen hun vrijlating veilig te stellen, vooral om de regering omver te werpen of om beide doelen evenveel te bevorderen. Vijfenvijftig procent van de Israëliërs (90% van de coalitiestemmers en 20% van de oppositiestemmers) zei dat de anti-regeringsgroepen het Hostages’ Families Forum helpen om de regering omver te werpen.

Twintig procent van de Israëliërs (3% van de coalitiestemmers en 37% van de oppositiestemmers) zei dat de anti-regeringsgroepen het Hostage Families Forum steunden om de vrijlating van de gijzelaars veilig te stellen.

Vierentwintig procent van de Israëliërs (7% van de coalitiestemmers en 41% van de oppositiestemmers) geloofde dat ze het Hostage Families Forum hielpen om beide doelen in gelijke mate te verwezenlijken.

In het licht van de openlijke oppositie van de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant tegen het besluit van het Veiligheidskabinet om zich te verzetten tegen alle terugtrekkingen uit de Philadelphi Corridor, vroeg JNS of de Israëliërs vinden dat hij moet aftreden of ontslagen moet worden, of dat hij op zijn post moet blijven. Eenenvijftig procent van de Israëliërs zei dat Gallant ontslagen moet worden of moet aftreden.

Drieëndertig procent (53% van de coalitiestemmers en 14% van de oppositiestemmers) zei dat Gallant moet aftreden.

Achttien procent van de Israëliërs (32% van de coalitiestemmers en 4% van de oppositiestemmers) zei dat Netanyahu Gallant moet ontslaan.

Vijfenveertig procent van de Israëliërs (13% van de coalitiestemmers en 76% van de oppositiestemmers) zei dat hij op zijn post moet blijven.

Op dezelfde manier gelooft 48% van de Israëliërs dat IDF Chief of General Staff Lt. Gen. Hertzi Halevy onmiddellijk of binnen de komende vier weken moet aftreden en 41% gelooft dat hij moet vertrekken als de oorlog voorbij is. Slechts 7% gelooft dat hij op zijn positie moet blijven tot het officiële einde van zijn termijn in 2025.

 

Datum: 4 september 2024

Auteur: Caroline B. Glick

Beeld: Uitzicht op de Philadelphi Corridor tussen de zuidelijke Gazastrook en Egypte, op 15 juli 2024. Foto door Oren Cohen/Flash90.

Bron: JNS poll: Majority of Israelis back Netanyahu on Philadelphi, oppose protests – JNS.org

EN / NL/ עב