Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Almog Sarusi, Alexander Lobanov, Carmel Gat en Ori Danino werden vermoord kort voordat het Israëlische leger hen bereikte.

Israëlische troepen hebben zaterdagnacht de lichamen van zes gijzelaars geborgen uit een ondergrondse tunnel in Rafah in het zuiden van Gaza.

De gijzelaars werden geïdentificeerd als Hersh Goldberg-Polin, 23, Eden Yerushalmi, 24, Almog Sarusi, 25, Alexander Lobanov, 32, Carmel Gat, 40, en Master Sgt. Ori Danino, 25.

 

“Een paar uur geleden informeerden we de families dat de lichamen van hun geliefden door troepen van de Israel Defense Forces waren gevonden in een tunnel in Rafah. Volgens onze eerste inschatting waren ze bruut vermoord door Hamas-terroristen, kort voordat we hen bereikten”, aldus IDF-woordvoerder schout-bij-nacht Daniel Hagari.

Alle zes werden levend ontvoerd tijdens de door Hamas geleide aanval op de noordwestelijke Negev op 7 oktober. De ogen van Daniel Hagari zeggen alles.

 

”Onze harten zijn gebroken, maar onze geest – onze geest zal nooit gebroken worden.”
pic.twitter.com/9TyVYFkblK — daniel hanukha (@israelifihther) 1 september 2024

 

Op 7 oktober werkte Yerushalmi als barvrouw op het Supernova-muziekfestival. Ze verstopte zich eerst in een auto, roerloos naast de lichamen van vrienden die waren doodgeschoten. Daarna ging ze de bosjes in, waar ze urenlang verborgen bleef terwijl ze aan de telefoon was met haar familie, en werd daar door Hamas-terroristen meegenomen.

Gat werd ontvoerd uit Kibbutz Be’eri toen ze haar ouders bezocht voor de Simchat Torah-vakantie. Hamas-terroristen vermoordden haar moeder, Kinneret. Haar broer Alon, schoonzus Yarden Roman-Gat en nicht Geffen werden ook gevangengenomen. Haar broer en nicht konden ontsnappen terwijl haar schoonzus werd vrijgelaten als onderdeel van een weeklange wapenstilstand die in november 105 gijzelaars bevrijdde.

Goldberg-Polin werd door Hamas ontvoerd van het Supernova-festival. Hij probeerde te ontsnappen met de auto, maar realiseerde zich dat terroristen wegversperringen oprichtten en op naderende voertuigen schoten. In plaats daarvan rende hij naar een nabijgelegen schuilkelder. Al snel kwamen Hamas-terroristen op de kleine ruimte af, vermoordden de meesten binnen en ontvoerden degenen die het overleefden. Voordat hij werd meegenomen, werd Goldberg-Polins dominante rechterarm door een granaat bij de elleboog eraf geblazen. Zijn ouders, Rachel Goldberg en Jon Polin, riepen onlangs op tot zijn vrijlating tijdens de Democratische Nationale Conventie in Chicago.

Lobanov werd ontvoerd van het muziekfestival waar hij werkte als hoofdbarman. Zijn vrouw, Michal, was zwanger toen hij werd meegenomen en is inmiddels bevallen van het tweede kind van het stel.

Danino werd ook ontvoerd van de festivallocatie. Hij was ontsnapt, maar ging terug om Omer Shem Tov en zijn broers en zussen Itay en Maya Regev te redden. De broers en zussen Regev werden vrijgelaten tijdens het staakt-het-vuren in november, terwijl Omer en Ori gevangen bleven.

Sarusi werd van het festival ontvoerd, terwijl zijn partner, Shahar Gindi, werd vermoord.

 

‘Het bloed van onze broeders’

“Samen met de hele natie delen mijn vrouw en ik de diepe rouw van de families,” zei premier Benjamin Netanyahu zondag. “Ik wil graag mijn diepe waardering uitspreken voor onze troepen, voor de dappere IDF-soldaten en ISA (Shin Bet)-strijders, die hun leven riskeerden om onze zonen en dochters terug te krijgen.

“Ik zeg tegen de Hamas-terroristen die onze gijzelaars hebben vermoord en ik zeg tegen hun leiders: jullie zullen de prijs betalen,” vervolgde de premier. “We zullen niet rusten, noch zwijgen. We zullen jullie achtervolgen, we zullen jullie vinden en we zullen met jullie afrekenen.”

President Isaac Herzog zei dat “het hart van een hele natie in stukken is gebroken door het nieuws. … Namens de staat Israël omarm ik hun families met heel mijn hart en bied ik mijn excuses aan omdat ik ze niet veilig thuis heb gebracht.

“Het bloed van onze broeders roept naar ons. Onze zusters en broeders zijn daar nog steeds en doorstaan ​​de hel. Het hoogste verbond tussen de staat en haar burgers is om hun veiligheid te garanderen. We hebben de heilige en urgente missie om ze thuis te brengen,” voegde Herzog toe.

President Joe Biden verklaarde dat hij “verwoest en verontwaardigd” was nadat het lichaam van de Amerikaanse dubbele burger Goldberg-Polin werd geïdentificeerd.

“Hamas-leiders zullen voor deze misdaden betalen,” beloofde Biden, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten “dag en nacht zullen blijven werken” om een ​​staakt-het-vuren-overeenkomst te sluiten om de rest van de gijzelaars vrij te laten.

Netanyahu sprak met Lobanovs ouders, waarbij hij zijn diepe verdriet uitsprak en zijn excuses aanbood omdat hij hun zoon en de vijf andere ontvoerden niet levend kon redden, aldus het kantoor van de premier.

“Ik wil u vertellen hoeveel spijt ik heb en om vergiffenis vraag omdat ik er niet in geslaagd ben Sasha levend terug te brengen,” vertelde hij aan Oxana en Grigory.

Tijdens het gesprek werd onthuld dat de militaire secretaris van de premier, brigadegeneraal Roman Gofman, zondag terugkeerde uit Moskou, waar hij het had over het bevorderen van een gijzelaarsdeal en sprak over Lobanov en andere gevangenen.

Het PMO voegde eraan toe dat Netanyahu met andere familieleden van de gijzelaars die overdag zijn gedood, zal praten.

 

De gijzelaars werden gevonden in een 65 voet diepe tunnel met schotwonden in het hoofd en andere lichaamsdelen.

Volgens de autopsieën die ’s nachts zijn uitgevoerd, zijn ze in de afgelopen 48 uur vermoord. Bij één van de gijzelaars waren er tekenen van vastgebonden te zijn. Alle gijzelaars vertoonden tekenen van verwaarlozing en hadden zich al lange tijd niet gewassen.

Bovendien was er bewijs dat ze verwondingen opliepen tijdens hun ontvoering, die in de loop van de tijd werden behandeld.

De gijzelaars zijn vermoedelijk van de noordelijke Gazastrook naar het zuiden getransporteerd, waar ze werden vermoord.

Vorige maand haalden de IDF en Shin Bet de lichamen van zes andere gijzelaars die op 7 oktober waren ontvoerd, terug uit een tunnel in Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook.

De lichamen van Avraham Munder, Yoram Metzger, Nadav Popplewell, Yagev Buchshtav, Chaim Peri en Alex Dancyg werden meer dan 10 maanden na het bloedbad van Hamas gevonden.

Op dinsdag redden Israëlische troepen een gijzelaar levend uit Hamas-gevangenschap in Gaza. Qaid Farhan Alkadi, 52, vader van 11 uit de bedoeïenenstad Rahat in de Negev, werd gered uit een tunnel in het zuiden van Gaza, op minder dan een mijl van de plek waar de zes lichamen werden teruggevonden.

Een dag later vond de IDF het lichaam van een soldaat die was gedood in de strijd tegen Hamas-terroristen tijdens de invasie van 7 oktober.

Op verzoek van de familie van de soldaat is zijn naam nog niet openbaar gemaakt.

 

Toenemende bezorgdheid over resterende gijzelaars

“Ik hoorde gisteren geruchten, toen kreeg een naaste oom van Carmel een bericht dat het bevestigde,” vertelde Ronen Kohler, de neef van Carmel Gat, zondag aan JNS.

De laatste keer dat de familie nieuws kreeg over Carmels toestand was via voormalige gevangenen die werden vrijgelaten als onderdeel van een staakt-het-vuren van een week in november tussen Israël en Hamas. Ze zeiden dat Carmel hen yoga had geleerd om hun moed erin te houden.

“Vandaag sta ik bij de kruising Namir/Yehuda Hamaccabi met de foto van Carmel. De verlossing van de gevangenen is een Joodse, Israëlische, internationale en humanitaire waarde. Het is verboden om het te negeren en hen in de steek te laten,” zei Kohler.

“Hoewel het degenen die weg zijn niet terug zal brengen, kan het helpen anderen te redden,” voegde hij toe.

“Ik hoop dat duizenden mensen vandaag naar buiten zullen komen om te schreeuwen dat mensenlevens op de eerste plaats komen. We zijn niet gewelddadig en we zijn niet agressief. We roepen mensen op om zich te mobiliseren voor de waarden waarmee we onze kinderen opvoeden,” vervolgde Kohler.

 

Hadas Zubary, de tante van Hamas-gevangene Naama Levy, betuigde haar medeleven aan de families die hun geliefden verloren.

“Ik kan je verzekeren dat we vannacht niet veel hebben geslapen,” zei Zubary. “We kennen de families van deze mensen. Ik heb het gevoel dat ze mijn nichten, neven, broers en zussen zijn, en het was verschrikkelijk om hun namen te zien.

“We waren er zeker van dat ze er snel zouden zijn. Carmel, Eden en Hersh zouden al vroeg in de mogelijke deal worden vrijgelaten en er is geen hoop meer voor hen. Het is verschrikkelijk,” voegde ze toe.

 

Zubary zei dat haar bezorgdheid om Naama met elke dag die voorbijgaat groeit.

“We begrijpen dat we niet weten waar de volgende tunnel is waar het leger naartoe gaat, en wie Hamas nog meer zal neerschieten als ze wegrennen. De angst is voor ons nog moeilijker te verwerken,” zei ze.

Daniel Lifshitz, wiens grootvader Oded door Hamas in Gaza wordt vastgehouden, vertelde JNS op zondag: “Het is een heel harde en moeilijke stemming, het maakt ons bang dat alle gevangenen in groot gevaar zijn.

“Persoonlijk zat ik op de middelbare school met Carmel Gat en ik ben close met haar broer. De pijn is ondraaglijk,” zei hij.

“Het betekent dat we iedereen heel snel kunnen verliezen, en dat is iets dat ons ertoe aanzet om onze regering aan te sporen een overeenkomst te sluiten met Hamas-ISIS,” vervolgde hij.

“We zouden het allemaal moeten zien als de ergste oorlogsmisdaad na de ontvoering van een kind [Hersh] dat zijn arm verloor door een granaat en op de een of andere manier erin slaagde om 328 dagen te overleven, alleen om geëxecuteerd te worden,” voegde hij toe.

 

Lifshitz riep Biden op om actie te ondernemen, “omdat het onacceptabel is om eind mei een voorstel te doen en sindsdien geen ontwikkelingen te hebben. Ze hadden hoe dan ook tot een overeenkomst moeten komen.

“Ik roep ook de Egyptische president  (Abdel Fattah) el-Sisi op om een ​​oplossing te vinden voor de Philadelphi Corridor) aan de grens van Gaza met de Sinaï), zodat er geen discussie is over de keuze tussen het redden van levens en daar aanwezig zijn,” zei Lifshitz.

Datum: 1 september 2024

Auteur: Joshua MarksAmelie Botbol

Beeld: Met de klok mee vanaf linksboven: Almog Sarusi, 25, Eden Yerushalmi, 24, Hersh Goldberg-Polin, 23, Ori Danino, 25, Carmel Gat, 40, en Alex Lubnov, 32. Foto: Hostage and Missing Families Forum.

Bron: IDF recovers six hostages’ bodies from southern Gaza – JNS.org

EN / NL/ עב