Honderden lanceerplatforms voor de aanval van zondagochtend bevonden zich in de buurt van moskeeën, scholen, tankstations en VN-structuren.

Bijna alle honderden raketten en drones die Hezbollah zondagochtend vroeg op Israël afvuurde, waren gepositioneerd in burgergebieden in Libanon, in de buurt van moskeeën, scholen, tankstations en VN-locaties, aldus de Israel Defense Forces maandagavond.

Van de 230 raketten en 20 UAV’s die Israëlisch grondgebied binnenkwamen, was 90% van de lanceringen “vanuit het hart van een burgergebied”, aldus het leger, dat een infographic leverde met locaties van raketwerpers in Zuid-Libanon, gelegen op slechts 150 meter (492 voet) van een school en 160 meter (525 voet) van een moskee in het dorp Tallouseh, en één op 525 voet van een VN-gebouw in het gebied Hanniyeh, met tientallen anderen in de buurt.

 

Infographic met Hezbollah-raketlanceerplaatsen nabij een school en moskee in het gebied Tallouseh in Zuid-Libanon. Foto: IDF.

 

Infographic met Hezbollah-raketlanceerplaatsen nabij een VN-gebouw in Hanniyeh in Zuid-Libanon. Foto: IDF.

 

“De terroristische organisatie Hezbollah plaatst haar terroristische infrastructuur midden tussen de burgerbevolking en gebruikt Libanese burgers als menselijk schild”, aldus de IDF.

De Israëlische luchtmacht vernietigde duizenden lanceerinrichtingen en meer dan 6.000 raketten en drones in een preventieve aanval die een veel grotere aanval van de Libanese terreurproxy van Iran voorkwam.

Maandagavond lanceerde Hezbollah wat het een “zwerm UAV’s” noemde op West-Galilea en de Hula-vallei.

De IDF bevestigde dat verschillende “verdachte luchtdoelen” werden gedetecteerd die vanuit Libanon Israëlisch grondgebied binnenkwamen nadat sirenes klonken in Boven-Galilea en iets meer dan 20 minuten later in West-Galilea. De luchtverdedigingsinstallatie van de IDF identificeerde ze en onderschepte de meesten van hen. Bij beide aanvallen werden geen gewonden gemeld.

De drone-aanval van Hezbollah vond vroeg op maandag plaats, nadat Israël een reeks aanvallen uitvoerde in Zuid-Libanon, waaronder een aanval op een Hamas-commandant in het Sidon-gebied. Libanese media meldden dat het beoogde doelwit Nidal Hleihel was en dat hij ernstig gewond raakte toen twee raketten zijn auto raakten toen hij zijn huis verliet en naar zijn voertuig liep.

“Eerder vandaag heeft de IAF een militaire structuur van Hezbollah en terroristische infrastructuurlocaties in de gebieden Meiss El Jabal, Khiam, Hajir en Bint Jbeil in Zuid-Libanon aangevallen”, zei de IDF maandagavond.

 

Datum: 27 augustus 2024

Beeld: IDF

Auteur: JNS – Update Desk Israel At War

Bron: IDF: 90% of Hezbollah rockets, drones fired from civilian areas – JNS.org

 

EN / NL/ עב