Beste vrienden,
Op 7 oktober 2023 is een nieuwe fase aangebroken in de oorlog om het bestaan van Israël. Deze keer waren het geen gewone legers die Israël binnenvielen, maar de terroristische bendes van Hamas die meer dan 1200 Israëlische burgers verkrachtten en vermoordden. Deze genocidale daad werd geprezen door de PLO en zette Hezbollah en de Houthi’s aan om hun terreurdaden tegen Israël met steun van Iran op te voeren.
LAWFARE
Er is nog een slagveld waar Israëls tegenstanders hun agressie opvoeren: juridische oorlogvoering (lawfare). In de afgelopen jaren heeft de PLO zorgvuldig politieke en juridische procedures tegen Israël gepland bij de VN en de internationale gerechtshoven. Op verzoek van een minderheid (87/193) van de Algemene Vergadering van de VN heeft het Internationaal Gerechtshof (IGH) een vernietigend advies (Advisory Opinion) uitgebracht dat het legitieme bestaan van de staat Israël bedreigt. En de Aanklager van het Internationaal Strafhof (ISH) heeft het Hof verzocht om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen de Israëlische ministers Netanyahu en Gant voor vermeende oorlogsmisdaden. Dit alles is gebaseerd op een opzettelijk verkeerde voorstelling van de geschiedenis en de feiten, en misbruik van het internationaal recht. Dit is het werkterrein van thinc.
IGH
We hebben nauw samengewerkt met de Fiji-eilanden om eerder dit jaar letterlijk op te staan in het Vredespaleis in Den Haag, zetel van het IGH, tegen het uitbrengen van een a priori fout advies. Dit optreden heeft ertoe geleid dat wij individuele leden van het Hof hebben mogen adviseren over de rechten van de Staat Israël volgens het internationaal recht sinds het Mandaat voor Palestina (1922). Onze adviezen hebben bijgedragen aan het afwijkend standpunt van de vice-president van het Hof, rechter Julia Sebutinde, en de afzonderlijke kritische standpunten van andere rechters.
ISH
Op 6 augustus 2024 hebben we een amicus curiae brief ingediend bij het ISH waarin we er bij het Hof op aandringen geen arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Israëlische leiders. Onze brief is geaccepteerd. De Aanklager spreekt onze argumenten (ten onrechte) tegen. Nu is het Hof aan zet.
IRAN
Op 15 juli 2024 hebben we ons rapport Juridische Voorwaarden voor Opname van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) op de EU Terreurlijst gepubliceerd. We hebben dit rapport naar alle (27) regeringsleiders (de leden van de Europese Raad) en ministers van Buitenlandse Zaken van de EU gestuurd. Inmiddels is ons bevestigd dat ‘Brussel’ de aanwijzingsprocedure heeft gestart. Deze moet worden voltooid met een unaniem besluit van de Raad. Er is dus nog werk aan de winkel.
GEPLANDE ACTIES
In de komende maanden moeten we onze inspanningen voortzetten met persoonsgerichte acties. Deze zullen we uitvoeren in samenwerking met partners en PR-bureaus.
1.    We verwachten dat de “Staat Palestina” op 24 september 2024 een resolutie zal indienen bij de Algemene Vergadering van de VN waarin de naties worden opgeroepen om het advies van het IGH uit te voeren. Tot die tijd willen we zoveel mogelijk landen bezoeken, met name die landen die in december 2022 tegen het verzoek om een advies hebben gestemd of zich van stemming hebben onthouden, en er bij hen op aandringen het advies te verwerpen. We zullen overheden (digitaal) informeren en toespraken houden op bijeenkomsten in o.a. Boekarest, Addis Abeba, Berlijn, Londen, Washington en New York.
2.    In de komende maanden willen we zoveel mogelijk regeringsleiders en parlementsleden in de EU overtuigen om de IRG als terreurorganisatie aan te merken.
INVESTERINGEN
Sinds 7 oktober 2023 hebben we onze inspanningen voor de verdediging van Israël in de juridisch-politieke arena aanzienlijk opgevoerd en extra geld geïnvesteerd in onze toekomst: uitbreiding van onze juridische onderzoekscapaciteit, PR/Communicatie en het opzetten van een internationale gemeenschap (community) van jonge juristen (die zich nu al enthousiast inzetten voor ons werk).
Om de kosten van de geplande acties te dekken en de recente investeringen in onze professionele capaciteit tot eind 2024 te consolideren hebben we een financiële injectie van € 40.000 nodig.
Onze missie is het verdedigen van Israël tegen lawfare.
Met Gods hulp zijn we ver gekomen, maar we zijn er nog niet. De strijd gaat door. Willen jullie ons helpen om onze missie voort te zetten?
Datum: 27 augustus 2024
Auteurs: Pieter Hoogendoorn (voorzitter), Andrew Tucker (directeur)
Bron: The Hague Initiative for International Cooperation,
EN / NL/ עב