Volgens het Israëlische leger is de Cell Broadcast-technologie “bedoeld voor gebruik in noodsituaties op grote schaal, onder voorbehoud van de operationele overwegingen van het Home Front Command”.

Het Home Front Command van de Israëlische strijdkrachten presenteerde zondag een nieuwe technologie om burgers te waarschuwen in geval van een grootschalige nationale noodsituatie, vergelijkbaar met het Amerikaanse Wireless Emergency Alerts-systeem.

De technologie voor waarschuwingen via ‘persoonlijke berichten’, die werd aangekondigd te midden van Iraanse dreigementen om Israël aan te vallen, stelt het leger in staat om alle mobiele telefoons in een bepaald gebied te waarschuwen, zonder dat burgers actie hoeven te ondernemen.

De waarschuwingsmelding wordt onmiddellijk op het scherm van uw mobiele telefoon weergegeven, vergezeld van een luide beltoon.

De zogenoemde Cell Broadcast-technologie is “bedoeld voor gebruik in grootschalige noodsituaties, onder voorbehoud van de operationele overwegingen van het Home Front Command, en is geen vervanging voor de Home Front Command-applicatie of de hoorbare waarschuwing”, aldus het leger in zijn aankondiging.

Het systeem wordt “erkend als een internationale standaard en maakt het mogelijk om berichten te verspreiden naar veel abonnees in één gebied op hetzelfde moment”, bijvoorbeeld tijdens een grootschalige raketaanval, voegde de IDF toe.

IDF-woordvoerder schout-bij-nacht Daniel Hagari vertelde verslaggevers in zijn televisietoespraak op zondagavond dat er, ondanks de dreiging van oorlog, geen wijzigingen zijn doorgevoerd in de richtlijnen van het Home Front Command voor burgers.

“Wij streven ernaar u de nodige waarschuwing te geven om u voor te bereiden op elke dreiging”, zei de woordvoerder, en voegde toe: “Ik benadruk dat er op dit moment geen verandering is in het defensieve beleid van het Home Front Command.”

Hagari zei dat de IDF “op een hoog niveau van paraatheid blijft, in verdediging in de lucht, op zee en op de grond. We bereiden ons voor op elke plotselinge dreiging.” Hij zei ook dat de luchtverdediging van het land effectief is, maar “niet hermetisch”, en drong er bij het publiek op aan waakzaam te blijven en zich aan de richtlijnen te houden.

De Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei heeft een  aanval  op de Joodse staat bevolen na de vermeende Israëlische moord op Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran, zo  meldde The New York Times  vorige week.

Jeruzalem wacht ook al op de reactie van de terroristische bondgenoten van Iran sinds het  op 30 juli Fuad Shukr van Hezbollah in Beiroet doodde. Shukr was verantwoordelijk voor een recente raketaanval waarbij 12 kinderen omkwamen in de Golanhoogten, en voor de bomaanslag in 1983 waarbij meer dan 300 Amerikaanse en Franse troepen omkwamen in Beiroet.

Amerikaanse functionarissen geloven dat de verwachte aanval van Iran op  Israël  “groter en ingewikkelder” zou kunnen zijn dan die van Teheran in april, en dat het een gecoördineerde inspanning van zijn bondgenoten in de regio zou kunnen inhouden,  meldde CNN  vrijdag.


Datum: 5-08-2024

Auteur: JNS

Beeld: Israëliërs zoeken onderdak in Jeruzalem terwijl luchtalarmen waarschuwen voor door Iran afgevuurde drones en raketten, 14 april 2024. Foto door Arie Leib Abrams/Flash90.

Website: www.JNS.org

EN / NL/ עב