Het rapport werd uitgebracht terwijl de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de leiders van de Israëlische veiligheidsdiensten bijeenriep voor een situatiebeoordeling.

Iraanse functionarissen hebben Arabische diplomaten verteld dat Teheran vastbesloten is om Israël aan te vallen, zelfs als dit tot een regionale oorlog zou leiden, zo  meldde The Wall Street Journal  zondag.

De Verenigde Staten hebben Europese landen en andere bondgenoten gevraagd om een ​​boodschap over te brengen aan Teheran om niet te escaleren, aldus het  Journal  . Amerikaanse functionarissen hebben ook druk uitgeoefend op Israël om de spanningen te verminderen, aldus het rapport.

Dat de Islamitische Republiek de oproepen tot terughoudendheid kennelijk heeft afgewezen, bleek wel uit het feit dat de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken,  Ayman Safadi,  in Teheran aankwam voor een zeldzaam bezoek om de Iraanse president Masoud Pezeshkian en andere functionarissen te ontmoeten.

De in Londen gevestigde Arabischtalige  nieuwssite Asharq Al-Awsat  citeerde een Jordaanse politieke bron die zondagavond zei dat Safadi tegenover de Iraniërs de “neutraliteit van het Jordaanse luchtruim” benadrukte.

De hoogste diplomaat van Amman merkte naar verluidt op dat het Arabische koninkrijk de vermeende Israëlische moord op Hamas-terrorist Ismail Haniyeh in Iran had veroordeeld. Hij beweerde dat de actie van 31 juli een poging was van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om ‘het conflict in de regio te verspreiden’.

 Volgens het officiële Teheraanse persbureau IRNA zou Pezeshkian tegen Safadi hebben gezegd dat de “arrogantie van de zionisten” niet onbeantwoord zou blijven. 

Het Iraanse regime heeft wraak gezworen na de moord van vorige week op  Haniyeh , de hoogste politieke leider van Hamas, die omkwam bij een explosie in zijn guesthouse van de Islamitische Revolutionaire Garde in Teheran. Zowel Iran als Hamas hebben Jeruzalem ervan beschuldigd de moord te hebben gepleegd.

De Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei heeft een  directe aanval  op de Joodse staat bevolen na de vermeende bomaanslag op het beveiligde complex, zo  meldde The New York Times  woensdag, verwijzend naar Iraanse functionarissen.

Israël wacht ook op de reactie van de terreurbondgenoten van Iran op de moord op de hoogste Hezbollah-commandant  Fuad Shukr in Beiroet op 30 juli. Shukr was verantwoordelijk voor een recente raketaanval waarbij 12 kinderen omkwamen op de Golanhoogten, aldus het Israëlische leger. Ook zat hij achter de bomaanslag in 1983 waarbij 241 Amerikaanse militairen omkwamen in Beiroet.

Drie Amerikaanse en Israëlische functionarissen zeiden in een gesprek met  Axios-  verslaggever Barak Ravid afgelopen weekend dat ze verwachten dat Iran al maandag zal aanvallen.

Tijdens een herdenkingsdienst voor de revisionistische zionistische leider Ze’ev Jabotinsky in Jeruzalem op zondag zei Netanyahu dat “Iran en zijn handlangers ons in een wurggreep van terrorisme willen omsingelen.”

“We zijn vastbesloten om op elk front en in elke arena tegen hen op te staan, dichtbij en ver weg. Wie ons kwaad wil doen, zal een hoge prijs betalen”, voegde de premier toe, volgens een bericht van zijn kantoor.

Netanyahu riep zondagavond de leiders van de Israëlische veiligheidsdiensten bijeen voor een situatiebeoordeling op het militaire hoofdkwartier Kirya in Tel Aviv, zo  meldde Channel 12 News  . Volgens het nieuws worstelt de regering er nog steeds mee om een ​​”definitief beeld” te schetsen van de aanval waarmee ze te maken zou kunnen krijgen.

In het rapport staat dat de Israëlische defensie-instelling de mogelijkheid overweegt van “preventieve acties of aanvallen” die zij zou kunnen ondernemen om Iran tegen te houden, “in Libanon of misschien op andere plaatsen waar dat nodig is.”

Een bron in Jeruzalem vertelde  NBC News  eerder op zondag dat de regering zich voorbereidt op een gecombineerde aanval door Iran en Hezbollah die “meerdere dagen” zal duren, met raketaanvallen vanuit het noorden en oosten.

Generaal  Erik Kurilla , commandant van het Amerikaanse Centraal Commando (CENTCOM), zou maandag in Israël aankomen als onderdeel van een vooraf geplande regionale tour die ook stops in Jordanië en verschillende Golfstaten omvat.

Kurilla’s bezoek zal zich richten op het opbouwen van een multilateraal defensief bondgenootschap, vergelijkbaar met het bondgenootschap dat medio april de overgrote meerderheid van de ruim 300 raketten en explosieve drones afsloeg die Iran op de Joodse staat afvuurde .

Amerikaanse functionarissen vertelden  CNN  vrijdag dat het nog maar de vraag is of de  coalitie  opnieuw kan worden opgericht vóór de Iraanse aanval en of alle landen die in april hebben meegewerkt, nog steeds bereid zijn om deel te nemen.

De Israëlische militaire woordvoerder, schout-bij-nacht Daniel Hagari, kondigde donderdag in televisietoespraken aan dat internationale partners “hun troepen in de regio zouden versterken” te midden van de dreigende  Iraanse dreiging .


Datum: 5-08-2024

Auteur: Akiva v Koningsveld

Beeld: De Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei arriveert om te stemmen voor de presidentsverkiezingen op 5 juli 2024 in Teheran, Iran. Foto door Majid Saeedi/Getty Images.

Website: www.JNS.org

EN / NL/ עב