Teheran en zijn terreurbondgenoten zouden elk moment op Israël kunnen beginnen te schieten. Naar verwachting zal het spervuur ​​groter zijn dan in april.

Generaal Erik Kurilla, commandant van het Amerikaanse Centraal Commando (CENTCOM), arriveerde zaterdag in het Midden-Oosten te midden van torenhoge spanningen, terwijl Israël zich voorbereidt op een dreigende aanval door Iran en zijn terroristische bondgenoten.

De reis van de generaal die de leiding heeft over de Amerikaanse troepen in de regio was al gepland. Echter, in het licht van Teherans belofte om wraak te nemen voor de gerichte moord op Hamas-terroristenleider Ismail Haniyeh op haar grondgebied op 31 juli, zal zijn bezoek zich richten op het bouwen van een multilaterale defensieve alliantie vergelijkbaar met degene die de overgrote meerderheid van de meer dan 300 raketten en explosieve drones afweerde die Iran medio april op de Joodse staat afvuurde.

Hezbollah, de Libanese terreurbondgenoot van Iran, heeft afzonderlijk wraak gezworen voor de gerichte moord op vooraanstaand lid Fuad Shukr in Beiroet op 30 juli.

Israël nam de verantwoordelijkheid op zich voor de moord op Shukr, die plaatsvond nadat Hezbollah op 27 juli twaalf kinderen vermoordde op een voetbalveld in de Druzische Golanstad Majdal Shams. Jeruzalem heeft geen commentaar gegeven op de aanslag in Haniyeh.

Kurilla zal naar verwachting verschillende Golfstaten, Jordanië en Israël bezoeken. Amman is een belangrijke stop omdat koning Abdullah II een cruciale rol speelde tijdens de aanval op 13 april.

Het hoofd van het Amerikaanse Centrale Commando (CENTCOM), generaal Erik Kurilla, ontmoet in Israël de stafchef van de IDF, generaal-majoor Herzi Halevi, juni 2024. Foto: IDF.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman al-Safadi zal zondag Teheran bezoeken om de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten na de moord op Haniyeh te bespreken, zo meldt de Qatarese krant Al-Arabi Al-Jadid .

VS versterkt defensiepositie in de regio

Ondertussen meldde het Pentagon vrijdag dat de VS haar defensiepositie in het Midden-Oosten aan het versterken is ter voorbereiding op een verwachte aanval op Israël door Iran en zijn terreurbondgenoten in Libanon, Syrië, Irak en Jemen.

Defensieminister Lloyd Austin “heeft aanpassingen bevolen aan de Amerikaanse militaire opstelling, die bedoeld zijn om de bescherming van de Amerikaanse troepen te verbeteren, de steun voor de verdediging van Israël te vergroten en ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten voorbereid zijn om te reageren op verschillende eventualiteiten”, aldus de verklaring van het Pentagon van plaatsvervangend perssecretaris Sabrina Singh.

Austin gaf opdracht aan de USS Abraham Lincoln carrier strike group om de USS Theodore Roosevelt carrier strike group te vervangen. Daarnaast worden er torpedobootjagers en kruisers die in staat zijn tot ballistische raketverdediging naar het oostelijke Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten gestuurd.

Het vliegdekschip van de Nimitz-klasse “USS Abraham Lincoln” voert hogesnelheidsdraaioefeningen uit in de Atlantische Oceaan tijdens proefvaarten. Credit: Juan A. Cuban/US Navy.

“De secretaris heeft ook de inzet van een extra jachtvliegtuigsquadron in het Midden-Oosten bevolen, waarmee onze defensieve luchtsteuncapaciteit wordt versterkt”, aldus Singh.

CENTCOM-troepen vernietigen Houthi-raket en lanceerinrichting

CENTCOM meldde zaterdag dat haar troepen een raket en een lanceerinrichting van de Iraanse bondgenoten van Jemen, de Houthi’s, hadden vernietigd in een gebied in Jemen dat onder controle staat van de terroristische groepering.

“Er werd vastgesteld dat deze wapens een onmiddellijke bedreiging vormden voor de Amerikaanse en coalitietroepen, en koopvaardijschepen in de regio. Deze maatregelen werden genomen om de vrijheid van navigatie te beschermen en internationale wateren veiliger en beter beveiligd te maken,” aldus CENTCOM.

Iran plant grotere aanval

De Houthi’s zouden zich bij de Iraanse aanval kunnen aansluiten, samen met andere regionale terreurbondgenoten van Teheran, waarbij Amerikaanse functionarissen een aanval verwachten die “mogelijk  groter van omvang” is dan in april.

Drie Amerikaanse en Israëlische functionarissen zeiden in een gesprek met Axios- verslaggever Barak Ravid dat ze verwachten dat Iran Israël al maandag zal aanvallen.

De Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei gaf opdracht tot een directe aanval op Israël na de moord op Haniyeh in Teheran, zo  meldde The New York Times  op 31 juli.

De hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei (rechts), omhelst Hamas-leider Ismail Haniyeh. Bron: Khamenei’s Twitter-account, 24 mei 2021.

Iraanse functionarissen zeiden dat de drones en raketten gericht zouden zijn op “militaire doelen in de omgeving van Tel Aviv en Haifa, maar dat ze er een punt van zouden maken om aanvallen op burgerdoelen te vermijden”, zo meldde de Times .

Teheran zei zaterdag echter dat het verwacht dat Hezbollah zijn actieradius zal uitbreiden tot meer dan alleen militaire doelen.

“We verwachten dat … Hezbollah meer doelen zal kiezen en dieper zal toeslaan in zijn reactie”, aldus de Iraanse missie bij de Verenigde Naties, geciteerd door het officiële persbureau IRNA .

“Ten tweede, dat het zijn reactie niet zal beperken tot militaire doelen.”

Rapport: Mossad huurde Iraanse agenten in om Haniyeh te vermoorden

De Israëlische inlichtingendienst Mossad heeft Iraanse agenten ingehuurd om explosieven te plaatsen in de kamer waar Haniyeh verbleef in Teheran ter gelegenheid van de inauguratie van president Masoud Pezeshkian, aldus Iraanse bronnen die spraken met de Britse krant The Daily Telegraph .

Volgens het rapport was het oorspronkelijke plan om Haniyeh in mei te vermoorden toen hij Teheran bezocht voor de begrafenissen van de Iraanse president Ibraham Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian, die op 19 mei omkwam bij een helikoptercrash. Dat plan werd echter uitgesteld nadat er een grote menigte was verzameld in het gebouw waar Haniyeh verbleef.

Iraniërs houden portretten vast van Hamas-leider Ismail Haniyeh tijdens zijn begrafenisstoet in Teheran, voorafgaand aan zijn begrafenis in Qatar, 1 augustus 2024. Foto door AFP via Getty Images.

In plaats daarvan huurde de Mossad twee Iraanse agenten in die explosieven plaatsten in drie kamers waar Haniyeh zou verblijven in een IRGC-pension in het noorden van de hoofdstad, aldus het rapport.

De agenten, die op CCTV werden vastgelegd toen ze de kamer in- en uitgingen, vluchtten onmiddellijk het land uit, maar lieten een bron in Iran achter, aldus de Telegraph . Het regime in Teheran arresteerde tientallen verdachten in verband met de dood van Haniyeh, zo meldde de Times op zaterdag, waaronder hoge inlichtingenofficieren, militaire functionarissen en stafmedewerkers in het pension.

“Ze zijn er nu zeker van dat de Mossad agenten van de beschermingseenheid Ansar al-Mahdi heeft ingehuurd”, vertelde een IRGC-functionaris aan de Telegraph vanuit Teheran, verwijzend naar de IRGC-eenheid die verantwoordelijk is voor de bescherming van hooggeplaatste functionarissen.

Een tweede IRGC-functionaris vertelde de Telegraph dat “dit een vernedering is voor Iran en een enorme inbreuk op de veiligheid.”

“Het is nog steeds een vraag voor iedereen hoe het is gebeurd, ik kan er geen touw aan vastknopen. Er moet iets hoger in de hiërarchie zijn waar niemand vanaf weet,” zei de tweede official.

“Er is nu een intern schuldspel gaande binnen de IRGC, waarbij verschillende sectoren elkaar beschuldigen van het falen”, zei de eerste functionaris, eraan toevoegend dat de commandant van de Quds Force, Esmail Ghaani, mensen heeft opgeroepen voor verhoor, arrestatie en mogelijke executie.

“De inbreuk heeft iedereen vernederd”, zei de IRGC-functionaris. “De opperste leider heeft de afgelopen twee dagen alle commandanten meerdere keren opgeroepen, hij wil antwoorden. Voor hem is het aanpakken van de inbreuk op de veiligheid nu belangrijker dan het zoeken naar wraak”, voegde hij toe.


Datum 4-08-2024

Auteur: Jozua Markeert

Beeld: Een F-15E Strike Eagle stijgt op vanaf een onbekende locatie binnen het verantwoordelijkheidsgebied van het Amerikaanse Central Command. Bron: CENTCOM/X.

website: www.JNS.org

EN / NL/ עב