De wetgevers gaven de premier en de minister van Defensie van Israël groen licht om te beslissen over de manier en timing van de vergelding voor de dodelijke aanval van de terreurgroep op de Golanhoogvlakte.

Het Israëlische Veiligheidskabinet heeft zondagavond premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant gemachtigd om wraak te nemen op Hezbollah voor de dodelijke aanval van zaterdag op Majdal Shams op de Golanhoogten.

Tijdens een vier uur durende vergadering op het militaire hoofdkwartier van Kirya in Tel Aviv gaven wetgevers Netanyahu en Gallant groen licht om te “beslissen over de manier en timing van de reactie” op de Libanese terreurproxy van Iran.

Twaalf kinderen werden gedood en meer dan 40 mensen raakten gewond door de Hezbollah-raketaanval op de noordelijke Druzenstad, wat de dodelijkste aanval van de Iraanse proxy op Israël markeert sinds het bloedbad van Hamas op 7 oktober.

Na de aanval keerde Netanyahu vroeg terug van zijn bezoek aan de Verenigde Staten, landde hij zondag in Israël en hield hij ’s middags een veiligheidsbeoordeling in de Kirya met Gallant, nationaal veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi, Netanyahu’s stafchef Tzachi Braverman, directeur van de Israel Security Agency Ronen Bar, stafchef van de IDF luitenant-generaal Herzi Halevi en andere topfunctionarissen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu houdt op 28 juli 2024 een veiligheidsbeoordeling met andere topfunctionarissen op het hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv. Foto door Haim Zach (GPO).

Mossad-chef David Barnea nam ook deel aan de veiligheidsvergadering nadat hij eerder op de dag in Rome was teruggekeerd van multilaterale onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars en een staakt-het-vuren.

Zondag hielden duizenden leden van de Druzengemeenschap begrafenissen voor 10 van de 12 slachtoffers, die in leeftijd varieerden van 10 tot 16. De herdenkingsdiensten vonden plaats terwijl leiders en leden van de Druzengemeenschap een snelle en harde reactie eisten tegen Hezbollah voor de raketaanval.

De Israëlische Defensiemacht zei dat de raket die bij de aanval werd gebruikt een Falaq 1 was met een 53-kilogram (117-pond) kernkop, gemaakt door Iran. De bron van de lancering was een gebied ten noorden van Shebaa in Zuid-Libanon, volgens het leger. Dit is de door Iran gemaakte raket die Hezbollah gisteren op Majdal Shams afvuurde.

Iran besteedt hun geld aan het in staat stellen van hun vazallen om terreurdaden te plegen tegen onschuldige burgers. pic.twitter.com/CrzPSjj8m7 — Israel Defense Forces (@IDF) 28 juli 2024

Ondertussen meldde Reuters maandagochtend dat twee mensen werden gedood en drie gewond raakten bij een Israëlische drone-aanval in Zuid-Libanon, tussen de steden Mays al-Jabal en Shaqra. De Libanese Burgerbescherming zei niet of de doden terroristen of burgers waren.

Het Israëlische leger heeft het bericht nog niet bevestigd. Het zou gaan om de eerste dodelijke Israëlische aanval in Libanon sinds het bloedbad in Majdal Shams.

Eerder op maandagochtend zei de IDF dat haar luchtverdedigingssysteem met succes een UAV had onderschept die van Libanon naar West-Galilea was overgestoken. De dreiging activeerde sirenes in de gebieden Admit en Ya’ara en raket- en raketsirenes klonken vanwege het risico op vallende scherven.

 

Auteur: Joshua Marks

Datum: 29 juli 2024

Beeld: De nasleep van een Hezbollah-raketaanval in de Druzenstad Majdal Shams, 27 juli 2024. Foto door Michael Giladi/Flash90.

Bron: Israel’s Security Cabinet authorizes response to Hezbollah attack – JNS.org

EN / NL/ עב