De motie verzet zich tegen de oprichting van een Palestijnse staat ‘op elk stuk land ten westen van de Jordaan’.

Het volledige aantal leden van de Knesset stemde woensdag met overweldigende meerderheid voor een resolutie waarin de oprichting van een Palestijnse staat wordt verworpen.

De resolutie, ingediend door parlementslid Ze’ev Elkin van de New Hope-Nationaal Rechtse partij, met steun van de Yisrael Beiteinu Partij en de Land of Israel Caucus, werd met 68 tegen 9 stemmen aangenomen.

כנסת ישראל מתנגדת באופן נחרץ להקמת מדינה פלסטינית ממערב לירדן.
הקמת מדינה פלסטינית בלב ארץ ישראל תהווה סכנה קיומית למדינת ישראל ולאזרחיה, תנציח את הסכסוך הישראלי-פלסטיני ותערער את היציבות באזור.
זאת תהיה רק שאלה של זמן קצר עד שחמאס ישתלט על המדינה הפלסטינית ויהפוך אותה לבסיס… pic.twitter.com/C82nXrznuc

— Zeev Elkin (@zeev_elkin) July 17, 2024

 

De partij ’the land of Israel Caucus’ met als missie het versterken van de Israëlische controle over Judea en Samaria, omvat leden van de rechtse coalitie van premier Benjamin Netanyahu en de centristische Nationale Eenheidspartij van Benny Gantz.

De caucus wordt gezamenlijk voorgezeten door parlementsleden Simcha Rothman, Yuli Edelstein en Limor Son Har Melech. Andere mede-indieners van de resolutie waren onder meer Likud, Shas, religieus zionisme, Otzma Yehudit en United Torah Judaism.

“De Israëlische Knesset verzet zich tegen de oprichting van een Palestijnse staat op welk stuk land dan ook ten westen van de Jordaan. Het bestaan ​​van een Palestijnse staat in het hart van Israël zal een existentiële bedreiging vormen voor de staat Israël en zijn burgers, zal het Israëlisch-Palestijns-Arabische conflict verder uitbreiden en een bron van destabilisatie voor de hele regio zijn”, volgens de partij.

“Het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat Hamas zo’n Palestijnse staat overneemt en deze verandert in een basis voor radicaal islamitisch terrorisme, volledig in lijn met het Iraanse regime dat tot doel heeft de staat Israël uit te roeien”, vervolgt het rapport.

 

De motie concludeert: “Het steunen van de Palestijnse staat zou op dit moment het terrorisme belonen en Hamas en zijn aanhangers aanmoedigen. De vijanden van Israël zullen het interpreteren als de zegevierende uitkomst van het bloedbad dat op 7 oktober werd gepleegd en een voorloper van de verovering door het jihadistische islamisme van het hele Midden-Oosten.”

De partij ‘Nationale Eenheid’ bracht een verklaring uit nadat de resolutie was aangenomen, waarin werd uitgelegd waarom zij deze steunden.

“Na 7 oktober, de verschrikkelijke dag waarop terroristen onze burgers hebben ontvoerd, vermoord en verkracht, zou elke erkenning van een Palestijnse staat een beloning zijn voor terrorisme en Hamas”, aldus de partij.

Wetgevers verwierpen ook een voorstel van de Verenigde Arabische List-Ra’am om een ​​Palestijnse staat te erkennen, en het voorstel van Hadash-Ta’al om een ​​Palestijnse staat te erkennen met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De motie werd niet aangenomen, met 62 stemmen tegen en negen vóór.

 

Het volledige aantal leden van de Knesset stemde in februari met 11 stemmen tegen het besluit van de regering om elke eenzijdige erkenning van de Palestijnse staat af te wijzen.

Alle coalitiewetgevers en de meeste leden van de oppositiepartijen Yesh Atid, Nationale Eenheid en Yisrael Beiteinu stemden vóór het steunen van de kabinetsverklaring tegen “internationale dictaten over een permanente regeling met de Palestijnen.”

De Labour Party boycotte de stemming en haar leden waren niet aanwezig. De Arabische partijen stemden tegen de maatregel.

 

De stemming komt vóór de toespraak van Netanyahu tot het Congres van de Verenigde Staten

De stemming in de Knesset komt een week voordat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een gezamenlijke zitting van het Amerikaanse Congres zal toespreken.

De toespraak van Netanyahu zal de vierde keer zijn dat de Israëlische premier de Amerikaanse bestuursorganen toespreekt, een record voor een buitenlandse leider. Zijn laatste keer was op 3 maart 2015.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt een gezamenlijke zitting van het Amerikaanse Congres toe in de Kamer van het Huis van Afgevaardigden op 3 maart 2015. Beeld: Alex Wong/Getty Images.

 

Het standpunt van Jeruzalem tegen de Palestijnse staat zou de betrekkingen met de Democratische Partij verder kunnen compliceren, die dinsdag een platform naar voren heeft gebracht dat steun omvat voor een Palestijnse staat, en zegt dat een voorstel voor een staakt-het-vuren, gesteund door president Joe Biden, “de voorwaarden zou scheppen voor een betere toekomst voor de Palestijnse staat”. volk; een staat van zelfbeschikking, waardigheid, veiligheid en vrijheid, en uiteindelijk een eigen staat – een contrast met [voormalig president Donald] Trump, die weigert de politieke aspiraties van het Palestijnse volk te onderschrijven.”

Daarentegen stelt het platform van de Republikeinse Partij dat aan het begin van de nominatieconventie van deze week in Milwaukee werd gepubliceerd eenvoudigweg: “Wij zullen aan de zijde van Israël staan ​​en vrede zoeken in het Midden-Oosten.”

 

Rothman: De resolutie vertegenwoordigt de Israëlische consensus

In een interview met JNS op de dag na de stemming zei Rothman, van de Religieus Zionisme Partij, dat de resolutie de Israëlische consensus vertegenwoordigt en nationale steun geeft aan Netanyahu terwijl hij zich voorbereidt om naar Washington te reizen om de zaak van Israël te bepleiten met betrekking tot zijn oorlog tegen Hamas-terroristen in Gaza.

“De reden voor deze stemming en verklaring is dat we weten dat er enorm veel druk wordt uitgeoefend op Israël en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, vooral nu hij volgende week naar de Verenigde Staten reist”, aldus Rothman.

Simcha Rothman, voorzitter van de Commissie Grondwet, Recht en Justitie van de Knesset, 19 maart 2023. Foto door Yonatan Sindel/Flash90.

 

“Deze resolutie zal Netanyahu helpen om buiten Israël de waarheid te zeggen, namelijk dat een Palestijnse staat in de eerste plaats een gevaar is voor het bestaan ​​van de staat Israël,” voegde hij eraan toe.

“Een Palestijnse staat is ook gevaarlijk voor de rest van de wereld en vormt een steunpunt voor Iran en regionale terreurgroepen in de hele wereld”, zei hij.

“Het hebben van een Palestijnse staat in het land Israël is immoreel en ten slotte zijn deze opvattingen geen persoonlijke opvattingen van Netanyahu, het zijn geen marginale opvattingen van een kleine groep. Deze opvattingen, deze eenvoudige waarheden, worden gedeeld door een consensus in de Israëlische samenleving”, vervolgde Rothman.

Op 1 februari vaardigde Biden Executive Order 14115 uit, waarin sancties werden opgelegd aan ‘personen die de vrede, veiligheid en stabiliteit op de Westelijke Jordaanoever ondermijnen’. Het bevel citeerde “een hoog niveau van extremistisch kolonistengeweld, gedwongen verplaatsing van mensen en dorpen en vernietiging van eigendommen.”

 

Vorige week heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën vijf Israëlische entiteiten en drie mensen gesanctioneerd vanwege, naar eigen zeggen, steun aan daden van ‘gewelddadig extremisme’ in Judea en Samaria.

Bewoners van de Samaria-gemeenschap van Ramat Migron, 8 september 2023. Foto door Chaim Goldberg/Flash90.

 

“Deze resolutie betekent dat wanneer de regering-Biden het sanctioneren van mensen tegen een Palestijnse staat of tegen de tweestatenoplossing voortzet, zij feitelijk de staat Israël sanctioneren”, aldus Rothman.

“Zij slaan misschien op een individu of entiteit, maar in werkelijkheid sanctioneren ze de staat Israël omdat het bezwaar tegen een tweestatenoplossing een consensus is in Israël,” voegde hij eraan toe.

“Deze sancties zijn niet alleen immoreel, maar ook geen manier om een ​​bondgenoot te behandelen”, voegde hij eraan toe. “Israël is tegen de tweestatenoplossing. Het sanctioneren van Israëli’s vanwege standpunten die hun gekozen vertegenwoordigers en de overgrote meerderheid en consensus van de Israëli’s aanhangen, is geen manier om een ​​bondgenoot te behandelen”, concludeerde hij.

 

Ramallah bekritiseert de stemming in de Knesset

Nabil Abu Rudeineh, woordvoerder van het hoofd van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft donderdag de resolutie, waarin de Palestijnse staat wordt afgewezen, verworpen.

“Er is voor niemand vrede of veiligheid zonder de oprichting van een Palestijnse staat in overeenstemming met de internationale legitimiteit”, zei hij, eraan toevoegend dat “terrorisme Israël is, dat een voortdurende agressie lanceert om kinderen, vrouwen en ouderen te doden”, aldus het officiële Wafa-persbureau van de PA.

Een anti-Israëlische demonstrant houdt een Palestijnse vlag vast twee weken na de terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober in het zuiden van Israël in Washington, D.C., op 21 oktober 2023. Beeld: Volodymyr Tverdokhlib/Shutterstock.

Abu Rudeineh merkte op dat 149 lidstaten van de Verenigde Naties de “Staat Palestina” erkennen en dat deze de status van waarnemer had bij de internationale organisatie, waar de vlag wappert.

Hij beweerde dat de regeringscoalitie van Israël ‘de hele regio de afgrond in duwt’ en beschuldigde de Verenigde Staten van ‘vooringenomenheid en onbeperkte steun’ voor de Joodse staat.

De P.A. Een functionaris zei dat vrede alleen kan worden bereikt met de oprichting van een Palestijnse staat aan de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

 

Hussein al-Sheikh, secretaris-generaal van het uitvoerend comité van de P.L.O. en een topassistent van Abbas, tweette dat de stemming “het racisme van de bezettingsstaat en zijn minachting voor het internationaal recht en de internationale legitimiteit bevestigt, en zijn nadruk op de aanpak en het beleid van het voor altijd bestendigen van de bezetting en de afwezigheid van een partner voor het bereiken van vrede aan Israëlische zijde en het ondermijnen van alle ondertekende overeenkomsten.”

Het besluit van de Israëlische Knesset gisteren, met een meerderheid van 68 stemmen, om de oprichting van een Palestijnse staat uit te sluiten en te voorkomen en de oprichting ervan als een existentiële bedreiging voor Israël te beschouwen, bevestigt het racisme van de bezettende staat en zijn minachting voor de internationale… https:// t.co/SnY8XyoVyZ

– حسين الشيخ Hussein AlSheikh (@HusseinSheikhpl), 18 juli 2024

 

Al-Sheikh riep meer landen op om Palestina als staat te erkennen als reactie op het besluit van de Knesset “om de tweestatenoplossing te beschermen”, en dat “Arabische broeders op passende wijze zouden reageren op dit gevaarlijke besluit.”

“Wij bevestigen dat de Palestijnse staat is wat overblijft, en dat de bezetting zal verdwijnen en vroeg of laat zal verdwijnen”, concludeerde hij.

 

Datum: 18 juli 2024

Auteur: Joshua Marks, Amelie Botbol

Beeld: Een plenumzitting en een stemming over het nieuw leven inblazen van de ultraorthodoxe wet op het dienstverband in de vergaderzaal van de Knesset, het Israëlische parlement in Jeruzalem, op 11 juni 2024. Foto door Yonatan Sindel/Flash90.

Bron: Knesset votes 68-9 for resolution against Palestinian state – JNS.org

EN / NL/ עב