De Grot der Schedels, waar het zeldzame textiel werd ontdekt. Foto door Yoli Schwartz/IAA.

Een van de kostbaarste kleurstoffen ter wereld, gebruikt in de stoffen van de Bijbelse Tabernakel en de priesterkleding, is geïdentificeerd uit een textiel dat is blootgelegd in een grot in de woestijn van Judea, zo maakte de Israel Antiquities Authority donderdag bekend.

Het 3.800 jaar oude textiel, dat nog geen 2 cm groot is. (0,8 inch) groot, werd in 2016 ontdekt in de ‘Grot van Schedels’ tijdens opgravingen die werden uitgevoerd om erfgoedvondsten in de grotten van de Judea-woestijn te behoeden voor diefstal, aldus het door de staat gerunde archeologische orgaan.

Een fragment van het 3800 jaar oude textiel, geverfd met Kermes-vermilio. Foto door Dafna Gazit/IAA.

Een laboratoriumanalyse van de kleur van het kleine textiel – dat dateerde uit de Midden-Bronstijd (1767-1954 v.Chr.) – toonde aan dat het werd geproduceerd uit de eikenschildinsecten die de onderzoekers identificeren met de Bijbelse dieprode worm.

De kleur “scharlaken worm” wordt 25 keer in de Bijbel genoemd, vaak naast blauw en paars, die in de antieke wereld als de kostbaarste en meest prestigieuze kleuren werden beschouwd.

“In de Bijbel wordt de kleurstof die uit eikenschildinsecten wordt gewonnen ‘scharlaken worm’ genoemd,” zegt professor Zohar Amar van de Bar-Ilan Universiteit in Ramat Gan.

“In de oudheid werd de kleurstof geproduceerd uit het vrouwelijke schildluisinsect, dat leeft op de kermeseik (Quercus coccifera)”, legt Dr. Naʼama Sukenik uit, curator van de Organic Material Collection bij de Israel Antiquities Authority.

“Het verzamelen van deze kermes gebeurde in een zeer kort tijdsbestek – één maand per jaar, in de zomer, nadat het vrouwtje haar eieren had gelegd maar voordat ze uitkwamen – toen de hoeveelheid kleurstof het grootst was.

“De korte periode waarin de kermes konden worden verzameld, de moeilijkheid om ze te vinden vanwege hun kleine formaat (tussen 3 en 8 mm) en hun camouflagekleuren, die het moeilijk maken ze te lokaliseren, evenals de kleine hoeveelheid. De kleurstof die ervan kan worden geproduceerd, en aan de andere kant de prachtige rode tint die ervan kan worden geproduceerd voor het verven van textiel, maakte het gebruik ervan zeer prestigieus,” zei Sukenik.

 

Ondanks de rijkdom aan schriftelijk historisch bewijsmateriaal over het wijdverbreide gebruik in de antieke wereld van het verven met schildluis, zijn er tot op de dag van vandaag zeer weinig textiel gevonden dat is geverfd met kermes-insecten dat dateert van vóór de Romeinse tijd, aldus de IAA.

Het rode textiel dat in de grot van de Judea-woestijn is gevonden, is het vroegste bewijs van wollen textiel dat met kermes is geverfd.

“Hoewel het moeilijk is om te weten hoe dit textiel in deze woestijngrot terechtkwam, is het een belangrijk bewijs van eeuwenoude kennis over het verven van wolvezels met behulp van schaalinsecten om de rode kleur al in de Midden-Bronstijd te verkrijgen – ongeveer 3800 jaar geleden,” zegt Dr. Uri Davidovich, opgravingsdirecteur namens de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

 

Sukenik voegde eraan toe: “De belangrijke vondst overbrugt de kloof tussen geschreven bronnen en de archeologische ontdekkingen, en levert het bewijs dat de oude textielververijindustrie al in dit stadium voldoende gevestigd was voor het verven met behulp van dieren.”

Het onderzoek, een gezamenlijke samenwerking tussen de Israel Antiquities Authority en de Bar-Ilan en Hebreeuwse universiteiten, werd deze week gepubliceerd in de Journal of Archaeological Science: Reports.

Datum: 18 juli 2024

Auteur: JNS – Update Desk Archaeology

Beeld: Een fragment van het 3800 jaar oude textiel, geverfd met Kermes-vermilio. Foto door Dafna Gazit/IAA.

Bron: 3,800-year-old biblical-scarlet textile found in Judean Desert – JNS.org

EN / NL/ עב