Muzikant en componist Yair Levi heeft onlangs een nieuw nummer uitgebracht met de titel ‘Blessed’. De inspiratie voor het lied, waarin Gods belofte wordt gevierd om degenen te zegenen die het Joodse volk steunen, komt uit Genesis 12:3.

Dit is de ontroerende tekst (+ naar NL vertaald) van dit nummer:

He is God his words always perfect Hij is God, zijn woord is altijd perfect
God always the same God altijd dezelfde
He is King through all of the ages Hij is Koning door alle eeuwen heen
His heart has never changed Zijn hart is nooit veranderd

 

Not one promise that He’s ever spoken has failed Geen enkele belofte die Hij ooit heeft uitgesproken, is mislukt
He is faithful to Israel Hij is trouw aan Israël
He says Hij zegt

 

I will bless those who bless you Ik zal degenen zegenen die jou zegenen
Bless those who bless you Zegen degenen die jou zegenen
I will bless those who bless you Ik zal zegenen die jou zegenen
Through you all the people of this world Door jou zullen alle mensen van deze wereld
Will be blessed gezegend zijn

 

He’s the God who has chosen a people Hij is de God die een volk heeft uitgekozen
Abba Fathеr who’s always kind Abba, vader die altijd vriendelijk is
In his mercy He lovingly guides thеm In zijn barmhartigheid leidt Hij hen liefdevol
And scatters the darkness with light En bestrooit de duisternis met licht

 

Not one promise that He’s ever spoken has failed Geen enkele belofte die Hij ooit heeft uitgesproken, kwam niet uit
He is faithful to Israel Hij is trouw aan Israel
He says Hij zegt:

I will bless those who bless you Ik zal degenen zegenen die jou zegenen
Bless those who bless you Zegen degenen die jou zegenen
I will bless those who bless you Ik zal zegenen die jou zegenen
Through you all the people of this world Door jou zullen alle mensen van deze wereld
Will be blessed gezegend zijn
We will love who he loves We zullen houden van wie Hij houdt
Standing with him Bij hem staan
And pray for the peace en bidden voor vrede
Of Jerusalem Van Jeruzalem
He says Hij zegt:
I will bless those who bless you Ik zal degenen zegenen die jou zegenen
Bless those who bless you Zegen degenen die jou zegenen
I will bless those who bless you Ik zal zegenen die jou zegenen
Through you all the people of this world Door jou zullen alle mensen van deze wereld
Will be blessed Gezegend zijn

In Genesis 12:1-3 draagt ​​God Abraham op om zijn thuisland en familie te verlaten naar “een plaats die Ik u zal laten zien”, het land Israël. God belooft vervolgens Abraham tot een grote natie te maken en verklaart:

”Ik zal degenen zegenen die jou zegenen, en hem vervloeken die jou vervloekt; En alle families van de aarde zullen zichzelf door jou zegenen.”

va-a-va-r’-KHA m’-VA-r’-KHE-kha um-ka-lel-KHA a-OR v’-niv-r’-KHU v’-KHA KOL mish-p’-KHOT ha-a-da-MAH

Deze belofte in de verzen 2-3 legt niet alleen de basis voor het ontstaan ​​van een belangrijke natie uit de afstammingslijn van Abraham, maar introduceert ook een hardnekkige tweedeling in de manier waarop deze natie door de rest van de wereld zal worden waargenomen en behandeld. Terwijl de nakomelingen van Abraham zichzelf als natie vestigen, zullen ze nooit met onverschilligheid worden gezien; in plaats daarvan zullen ze ofwel worden beschouwd als een bron van zegen of als een doelwit van vloeken.

Waarom is dat het geval?

Rabbi Jonathan Sacks biedt een diepgaand inzicht in het gebod om “uit te gaan”, “lekh lekha”, en dat is hoe de zegen aan Abraham begint in Genesis 12:1. Terwijl ‘lekh’ betekent dat je verder gaat, betekent ‘lekha’ letterlijk ‘voor jezelf’. Rabbi Sacks biedt echter de volgende verklaring: “Ga alleen.” Volgens Rabbi Sacks “kan alleen iemand die bereid is op zichzelf te staan, enkelvoudig en uniek, de God aanbidden die alleen, enkelvoudig en uniek is. Alleen iemand die in staat is de natuurlijke bronnen van identiteit – thuis, familie, cultuur en samenleving – achter zich te laten, kan God ontmoeten die boven en voorbij de natuur staat…

Een kind van Abraham zijn betekent de moed hebben om anders te zijn, de afgoden van de tijd uit te dagen, welke afgoden en welke leeftijd dan ook zijn. In een tijdperk van polytheïsme betekende dit dat we het universum zagen als het product van één enkele creatieve wil – en daarom niet betekenisloos, maar coherent en betekenisvol. In een tijdperk van slavernij betekende dit dat we weigerden de status quo in naam van God te aanvaarden, maar deze in plaats daarvan in naam van God uitdaagden. Als macht werd aanbeden, betekende dit het opbouwen van een samenleving die zorgde voor de machtelozen – de weduwe, wees en vreemdeling. Gedurende eeuwen waarin de massa van de mensheid in onwetendheid verzonken was, betekende dit het eren van onderwijs als de sleutel tot menselijke waardigheid en het creëren van scholen die universele geletterdheid konden verschaffen. Toen oorlog de test voor mannelijkheid was, betekende dit het streven naar vrede. In tijden van radicaal individualisme zoals vandaag betekent dit dat we weten dat we niet zijn wat we bezitten, maar wat we delen; niet wat we kopen, maar wat we geven; dat er iets is dat hoger is dan begeerte en verlangen – namelijk de roep die tot ons komt, zoals die tot Abraham kwam, van buiten onszelf, en die ons oproept een bijdrage te leveren aan de wereld.

Met andere woorden, God riep Abraham en zijn nakomelingen op om uniek en anders te zijn, niet alleen om zich af te scheiden, maar ook om op te komen voor wat juist is, zelfs als dat betekende dat ze in moesten gaan tegen wat populair is. Dit pad zou de natie Israël veel zegeningen brengen, maar ook de uitdaging van constante zichtbaarheid en controle. Ze zouden nooit onopgemerkt blijven, en mensen zouden ze liefhebben en waarderen vanwege hun moraliteit en waarden, of ze haten omdat ze het gebrek aan moraliteit en waarden in de samenleving benadrukken.

Deze dynamiek is door de geschiedenis heen duidelijk zichtbaar geweest. De kinderen van Israël zijn nooit neutraal geweest in de ogen van de wereld. Ze hebben altijd sterke reacties uitgelokt, waardoor de mensen om hen heen in twee verschillende kampen zijn gepolariseerd: degenen die van Israël houden en het steunen, en degenen die vijandigheid tegenover Israël koesteren en de vernietiging ervan nastreven. Maar deze verdeeldheid heeft ook consequent de vervulling van Gods belofte aan Abraham aangetoond. Degenen die Israël hebben gesteund en gezegend, zijn steevast gezegend gebleken, terwijl degenen die Israël hebben vervloekt, met tegenslag en tegenspoed zijn geconfronteerd.

Vandaag de dag, in een wereld na 7 oktober, is deze boodschap relevanter dan ooit. Antisemitisme verspreidt zich snel, zet universiteitscampussen in vuur en vlam en dringt door in de media. Deze eeuwenoude haat steekt op nieuwe en verontrustende manieren de kop op en bedreigt de veiligheid en het welzijn van Joodse gemeenschappen over de hele wereld, evenals de reputatie van Israël. In zulke tijden is de noodzaak dat mensen Israël steunen van het allergrootste belang. Het is niet slechts een politiek of sociaal standpunt, maar een morele imperatief, geworteld in de goddelijke belofte die aan Abraham is gedaan.

Steun aan Israël betekent dat je je aansluit bij een historische en spirituele erfenis van zegeningen. Het is bedoeld om de blijvende waarheid van Gods belofte te bevestigen en de krachten van haat en verdeeldheid te verwerpen die deze proberen te ondermijnen. Nu antisemitisme zich als een lopend vuurtje verspreidt, is het van cruciaal belang dat individuen en naties een standpunt innemen, zegen boven vloek verkiezen en de belofte aan Abraham nakomen, die door de eeuwen heen nog steeds weerklank vindt.

Zoals Yair Levi in ​​zijn lied ‘Blessed’ schrijft, is geen enkele belofte die God ooit heeft gesproken, niet uitgekomen. En aangezien God beloofde degenen te zegenen die Israël zegenen, is het steunen van Israël meer dan een gebaar van steun – het betekent jezelf op één lijn brengen met het Goddelijke.

Datum: 15 juli 2024

Auteur: Shira Schechter

Beeld: Site Israel Bible

Bron: Standing with Israel: God’s Unfailing Promise – The Israel Bible

EN / NL/ עב