De Hongaarse regering wordt veracht door liberalen. Maar Boedapest is de enige echte bondgenoot van Israël in de Europese Unie en zolang Viktor Orbán aan de macht blijft, zijn de Joden daar veilig.
Dit is een gevaarlijke tijd om Jood te zijn. De wereld reageerde op de grootste massaslachting van Joden sinds de Holocaust met een golf van antisemitisme en sympathie voor degenen die de gruweldaden van 7 oktober hebben begaan, in plaats van voor de slachtoffers. De inspanningen van Israël om de genocidale terroristen van Hamas uit te roeien die die aanval lanceerden, zijn niet alleen tegengewerkt, maar ook gedemoniseerd op een manier die de verlichte liberale opinie de orgie van moord, verkrachting, marteling, ontvoering en moedwillige vernietiging die op die dag plaatsvond, niet veroordeelde.

En terwijl Joden overal de heldhaftige redding van vier gijzelaars afgelopen weekend door Israëlische veiligheidstroepen vierden, reageerden dezelfde mainstream bedrijfsmedia die gedurende de acht maanden van de huidige oorlog als stenografen van Hamas hebben gefungeerd, door de nadruk te leggen op de dood van de Palestijnen die hen gevangen hielden.

Maar hoe erg de situatie ook is geworden in de Verenigde Staten, waar elite-universiteitscampussen broeinesten van steun voor Hamas zijn geworden, het is aantoonbaar erger in Europa. Het is niet alleen een kwestie van de regeringen van West-Europa die zich verzetten tegen de militaire campagne van Israël en proberen de nederlaag van Hamas te voorkomen in samenwerking met de regering-Biden. Spanje, Noorwegen en Ierland kozen ervoor om de Palestijnen te belonen voor hun terrorisme door hun fictieve staat formeel te erkennen. Meer dan dat, een sinistere rood-groene alliantie van linksen en aanhangers van de politieke islam heeft een situatie gecreëerd waarin Joodse gemeenschappen over het hele continent zich belegerd voelen. Velen kiezen ervoor om geen religieuze markeringen te dragen, zoals keppels en Davidssterren, en weer anderen hebben de mezoeza’s afgedaan die ooit op hun huizen waren aangebracht.

Maar niet in Hongarije.

Breng een week door in dat Oost-Europese land, zoals ik net deed, en het enige waar je op kunt rekenen is dat je niet zult zien dat de monumenten de plaats zijn van massademonstraties van aanhangers van de jihad en Hamas-terreur, zoals elders het geval is, inclusief de Verenigde Staten. Dat is iets dat op dit moment ondenkbaar zou zijn in Amerika, maar de reden is dat de Hongaarse regering pro-Hamas-demonstraties heeft verboden. Ze beschouwen het als een openlijke uiting van antisemitisme en een bedreiging voor de openbare orde. Hun grondgedachte is om pro-Hamas-activisme te behandelen als moreel gelijkwaardig aan openlijke belangenbehartiging voor het nazisme, wat in Hongarije en de meeste andere plaatsen in Europa illegaal is.

Een veilige plek in Europa

Zoals ik ontdekte in gesprekken met zowel liberale en orthodoxe joden, als niet-joden, voelt de joodse gemeenschap in Boedapest zich veilig op een manier die niet het geval is in Londen, Parijs of Berlijn. Als je Hongarije bezoekt, zegt niemand dat je in het openbaar geen keppels of Joodse sterren mag dragen. Orthodoxe joden zijn geen ongewoon gezicht in de straten van de Hongaarse hoofdstad en doen alsof ze niet bang zijn om aangevallen te worden vanwege hun geloof.

Ondertussen is de Hongaarse regering gemakkelijk de beste vriend van de Joodse staat in Europa. Zoals goed geïnformeerde bronnen mij duidelijk hebben gemaakt, is Boedapest de enige betrouwbare bondgenoot van Jeruzalem binnen de Europese Unie, altijd klaar om de zoektocht van de EU-commissie naar consensus te verstoren namens haar consistente anti-Israëlische agenda, waarbij soms meer bereidheid wordt getoond om aanhangers van de Palestijnen te bestrijden dan de Israëli’s zelf.

Orbán begrijpen

Wat is de reden voor deze alliantie die, althans op het eerste gezicht, weinig basis heeft in de geschiedenis van de Joodse ervaring in Hongarije? Het komt neer op de beslissingen van één zeer controversieel persoon: de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Orbán, alom veracht door Amerikaanse liberalen, wordt routinematig aan de kaak gesteld als een tiran en tegenstander van de democratie, of als een bondgenoot van de nog meer gehate Russische president Vladimir Poetin. Hij wordt er vaak van beschuldigd een antisemiet te zijn vanwege zijn langdurige vete met de in Hongarije geboren linkse miljardair George Soros, die een handige boksbal blijft voor Orbán en zijn Fidesz-partij. Fidesz wordt vaak vergeleken met andere rechts-populistische partijen die in opkomst zijn in Europa. Dergelijke vergelijkingen, evenals die van Orbán met de voormalige Amerikaanse president Donald Trump of de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, met wie hij nauwe betrekkingen onderhoudt, zijn simplificaties of gewoon misleidend. Houd van hem of haat hem, Orbán is een opmerkelijke en unieke figuur. Hoewel dit slechts één prisma is waardoor men hem kan bekijken, moet zijn standpunt als bolwerk tegen Europees antisemitisme zowel worden begrepen als gewaardeerd.

Zijn carrière begon in het laatste decennium van het Sovjetrijk toen hij als jonge rechtenstudent en activist deel uitmaakte van de oppositie tegen de communistische regering. Het is geen kleine ironie (en een die vaak wordt opgemerkt in debatten over hem vandaag in Hongarije) dat hij een beurs verdiende aan de Universiteit van Oxford in Groot-Brittannië – van de Soros Foundation, aangezien in die tijd de filantropie van de miljardair voornamelijk gericht was op het bevorderen van vrijheid achter het IJzeren Gordijn. Na de val van de Berlijnse Muur en de geboorte van de Hongaarse democratie groeide Fidesz uit van zijn student-activistische oorsprong tot een parlementaire factie die werd beschouwd als een gematigde liberale partij. Maar onder leiding van Orbán wendde het zich naar rechts op het gebied van sociale kwesties, terwijl het populistisch werd in termen van zijn verzet tegen puur marktkapitalisme.

In een verbluffende overwinning leidde Orbán Fidesz voor het eerst aan de macht bij de Hongaarse verkiezingen van 1998. Hij diende vier jaar als premier in wat algemeen als een succesvolle ambtstermijn werd beschouwd, maar slaagde er in 2002 niet in herkozen te worden.

Hongarije Grote Synagoge van Boedapest Israëlische gijzelaar Poster
Een poster in Boedapest van de gijzelaars die op 7 oktober door Hamas-terroristen in gevangenschap zijn genomen in de Gazastrook, juni 2024. Foto door Jonathan S. Tobin.

Net als Netanyahu, die van 1996 tot 1999 ook een enkele termijn als premier van Israël diende voordat hij werd verslagen, leerde Orbán van zijn fouten. Zijn overwinning in 2010 was ook vergelijkbaar met die van Netanyahu, wiens terugkeer aan de macht in 2009 evenzeer de functie was van de politieke incompetentie en de hopeloze beleidsmislukkingen van zijn tegenstanders als zijn eigen genialiteit, Orbán werd opnieuw premier na de liberale leider en premier Ferenc Gyurcsány (wiens vrouw, Klára Dobrev, die joods is, leidt nu een van de partijen die zich tegen Orbán verzetten) werd op tape betrapt terwijl hij opschepte over non-stop liegen tegen het publiek om aan de macht te blijven.

Is hij autoritair?

Sindsdien heeft Orbán de macht geconsolideerd en behouden door vakkundig te manoeuvreren met de hulp van rijke aanhangers die de Hongaarse media domineren. Zijn regering is notoir corrupt geweest, maar of het corrupter is dan die in veel andere postcommunistische landen (zoals Oekraïne, waarvan de veel flagrantere politieke en economische corruptie is genegeerd vanwege de Russische invasie) is de vraag.

Met slechts iets meer dan drie decennia ervaring als vrij land is Hongarije verre van een perfecte democratie. En hoewel hij routinematig aan de kaak wordt gesteld als een autoritair, zijn er geen politieke gevangenissen of goelags in Hongarije, en zijn tegenstanders zijn vrij om hem aan de kaak te stellen waar ze maar willen. Hoewel Orbán meedogenloos gebruik maakt van de voordelen van de zittende macht om verkiezingen te blijven winnen, tot ontsteltenis van buitenlandse critici, hebben zijn politieke tegenstanders de afgelopen jaren terrein gewonnen en controleren ze de grootste steden van het land, waaronder Boedapest.

Klára Dobrev
Klára Dobrev. Krediet: Wikimedia Commons.

Zelfs toen rechts-populistische partijen over het hele continent overwinningen behaalden bij de verkiezingen van zondag voor het parlement van de Europese Unie, zag Fidesz zijn steunmarge afnemen vanwege de opkomst van een nieuwe partij onder leiding van een voormalige aanhanger Peter Magyar, die op een anticorruptieplatform liep.

Dit alles betekent dat het Hongarije van Orbán, ondanks al zijn gebreken, een democratie is. Zijn aanhangers domineren de Hongaarse pers niet in grotere mate dan links de gevestigde media in de Verenigde Staten of Israël domineert. Dat veel van degenen die hem een autoritair noemen, juichten over de Russische collusie-hoax die door Democraten wordt gebruikt om de regering-Trump te verlammen, de samenzwering van internetmagnaten en reguliere mediakanalen om bewijs van corruptie van de familie Biden in de laatste weken van de verkiezingen van 2020 te verdoezelen en vervolgens de poging van de Democraten om de leider van de oppositie tegen de huidige Amerikaanse regering failliet te laten gaan en vervolgens gevangen te zetten (iets waar Orbán zich nooit voor heeft verlaagd) laat zien hoe ongeloofwaardig die aanklacht werkelijk is.

Maar als Orbán niet echt autoritair is, waarom haat links hem dan zo?

Een deel ervan komt voort uit een toespraak uit 2014 waarin hij zei dat zijn visie voor Hongarije een ‘illiberale democratie’ was. Sindsdien zijn noch hij, noch zijn bondgenoten ooit in staat geweest om adequaat uit te leggen wat die uitdrukking betekende. Maar het volstaat te zeggen dat het een verlangen vertegenwoordigde om terug te dringen tegen de kapitalistische vrijemarktgeest die de EU domineert, die, in de ogen van sommige van de kleinere landen van de unie, staat voor de overheersing van de economie van het continent door Duitsland en andere westerse mogendheden.

Het symboliseert ook zijn omarming van sociaal conservatisme. Hongarije wordt, net als de rest van Europa, geteisterd door snel dalende geboortecijfers en een ineenstorting van het geloof in traditionele waarden en geloof. Orbán heeft prioriteit gegeven aan beleid dat gezinnen beloont voor het krijgen van meer kinderen, en hij verzet zich tegen de omarming van de LGBTQ+-agenda op een manier die geen enkele andere Europese of Amerikaanse leider heeft gedaan. Toch zijn er geen anti-homowetten of -verboden, en discriminatie op basis van seksuele geaardheid is illegaal in Hongarije. Maar in tegenstelling tot in de rest van Europa of de Verenigde Staten, zijn openbare gebouwen in Boedapest niet versierd met regenboogvlaggen tijdens de gay-pride-maand juni.

Maar hoe pijnlijk dat in de ogen van veel mensen ook mag zijn, het is zijn standpunt tegen onbeperkte immigratie, vooral uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, dat Orbán de blijvende vijandschap van liberalen heeft opgeleverd. Terwijl een groot deel van de EU – en in het bijzonder Duitsland onder leiding van voormalig bondskanselier Angela Merkel – de poorten van hun naties opengooide voor grotendeels islamitische emigranten en miljoenen vluchtelingen uit de Syrische burgeroorlog in de jaren 2010, beschouwde Orbán deze immigratiegolf als een bedreiging voor de identiteit en toekomst van Hongarije.

Terwijl een groot deel van Europa wordt getransformeerd door massa-immigratie, heeft Hongarije zich ertegen verzet en andere Oost-Europese landen geholpen hetzelfde te doen.

Hongarije, Grote Synagoge van Boedapest Exterieur
De Grote Synagoge (ook bekend als de Dohány Street Synagoge) in Boedapest, Hongarije, in juni 2024. Foto door Jonathan S. Tobin.
Het verschil in Hongarije

Met herinneringen aan de lange Sovjetbezetting, evenals de heroïsche en tragische opstand van hun land in 1956 tegen het communisme (waarbij de Verenigde Staten en de NAVO nooit een vinger uitstaken om hen te helpen) niet vergeten, zou het een vergissing zijn om te zien dat Orbán of de meeste Hongaren veel sympathie hebben voor Poetin of Rusland. Ze hebben echter ook dezelfde geschiedenis van wrok tegen Oekraïners en staan zeer wantrouwend tegenover het Westen. Hun geschiedenis als het enige niet-Slavische of Germaanse volk in de regio, in combinatie met het hebben van een taal die niet verwant is aan enige andere taal in Europa dan Finland, markeert hen als uitschieters.

Dat verklaart veel over zowel hun verleden (waarin ze vreselijk hebben geleden tijdens invasies van Europa door en Ottomanen) als het heden, inclusief Orbáns dubieuze beslissing om China te omarmen als alternatief voor overheersing door West-Europa of de Verenigde Staten. Toch is er een gemeenschappelijke basis tussen de ideeën die Fidesz motiveren en die van andere conservatieve bewegingen over de hele wereld, weerspiegeld in het werk van de denktank van het Donau-instituut, met wiens leden ik sprak. Toch is Hongarije een speciale en andere plaats, en het Hongaarse beleid en de Hongaarse ideeën moeten in hun eigen context worden gezien en niet in die van andere landen.

Hongarije, Grote Synagoge van Boedapest, Interieur
De Grote Synagoge (ook bekend als de Dohány Street Synagoge) in Boedapest, Hongarije, in juni 2024. Foto door Jonathan S. Tobin.
De sleutel is immigratie

Als je wilt weten waarom Hongarije een plaats is waar Joden veilig leven in vergelijking met landen als Groot-Brittannië en Frankrijk, die door waarnemers als veel democratischer worden beschouwd, ligt een groot deel van het antwoord in het immigratiebeleid van Orbán. Als er geen rood-groene alliantie in Boedapest is die massa’s demonstranten de straat op kan sturen om zowel regeringen als Joden te intimideren – zoals het geval is in Londen en Parijs – dan is dat omdat er geen grote islamitische immigrantengemeenschap is die probeert hun cultuur en antisemitische opvattingen op te leggen aan hun nieuwe huizen.

Liberale waarnemers keken met verontrusting naar de winst van populistische partijen die tegen onbeperkte immigratie zijn bij de EU-verkiezingen, evenals andere recente stemmingen. Hoewel sommige van deze partijen wortels hebben in het fascistische verleden van het continent, is hun populariteit gebaseerd op de gerechtvaardigde angsten van mensen over de toekomst van hun land, zolang ze hun grenzen niet kunnen controleren of voorkomen dat hun erfgoed wordt getransformeerd in iets dat ze niet langer herkennen door moslimimmigranten die hun culturele of politieke waarden niet delen.

Het verwarren van oppositie tegen Soros met antisemitisme is misschien begrijpelijker in Hongarije met zijn ongelukkige geschiedenis. Maar daar is de miljardair niet zozeer een symbool van Joodse schurkachtigheid als wel van steun voor links beleid dat Hongaren pijn doet, net zoals zijn campagne om pro-misdaadaanklagers in de Verenigde Staten te kiezen Amerika meer schade heeft berokkend dan misschien die van enig ander individu. Orbán bestempelen als een antisemiet vanwege zijn Soros-bashing is niet legitiemer dan wanneer Democraten hetzelfde doen met Republikeinen in de Verenigde Staten omdat ze de verderfelijke invloed opmerken van zijn massale donaties aan linkse (inclusief anti-Israël) doelen.

In Hongarije sloot Fidesz zich aan bij andere partijen om de openlijk antisemitische Jobbik-partij in het afgelopen decennium in wezen uit de mainstream te verdrijven. Zowel Joden als niet-Joden met wie ik sprak, gaven toe dat antisemitisme – dat daar in het verleden een belangrijke rol speelde, en waarvan het bewijs overvloedig aanwezig is in de Holocaust-gedenktekens in Boedapest die de slachting van het grootste deel van de Joodse bevolking in 1944 herdenken – nog lang niet dood is in Hongarije. Opiniepeilingen hebben inderdaad aangetoond dat antisemitische attitudes aanwezig zijn in een aanzienlijk percentage van de bevolking en misschien veel hoger dan in andere landen waar Joden in angst leven.

Een onzekere toekomst

Hongaarse Joden hebben een geschiedenis van betrokkenheid bij hun natie. Het was een bolwerk van de Haskalah, of Joodse Verlichting, in de 19e eeuw, toen Joden seculier leren en integratie in hun gastlanden omarmden. De prachtige Grote Synagoge in Boedapest werd gebouwd door en wordt nog steeds gerund door de Neolog-beweging, die enigszins analoog is aan het conservatieve jodendom in de Verenigde Staten. Zionistische leiders zoals Theodor Herzl (die aan de overkant van de Grote Synagoge werd geboren) en Moses Hess waren Hongaars.

Boedapest, Hongarije, "Schoenen in de rivier de Donau"
Gedenkteken “Schoenen aan de rivier de Donau” voor Hongaarse Joden die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, van wie velen werden neergeschoten, gedood en in de Donau gegooid in Boedapest, juni 2024. Foto door Jonathan S. Tobin.

Terwijl het orthodoxe jodendom daar een soort opleving ondergaat dankzij de briljante outreach-inspanningen van de Chabad-Lubavitch-beweging, die nauwe banden heeft met Orbán, is de meerderheid van de ongeveer 100.000 man sterke Hongaarse Joodse gemeenschap nog steeds losjes verbonden met de Neolog-stroom. De meerderheid van hen is politiek liberaal en verzet zich tegen Orbán. Maar zelfs liberale Joden vertelden me dat ze begrepen dat hij de belangrijkste reden was waarom antisemitisme in toom werd gehouden en dat ze zo veilig zijn. Hoewel alleen een dwaas hem zou onderschatten of uittellen, zal vroeg of laat een einde komen aan zijn tijd aan de macht. Wanneer dat gebeurt, zal de status van Hongarije als een lichtpuntje voor Joden en als een fel loyale bondgenoot van Israël in twijfel worden getrokken.

Voor nu betekent dit dat een verblijf in Boedapest betekent dat je een natie ontmoet waar geen teken is van de antisemitische golf die deel uitmaakt van het dagelijks leven in West-Europa en zelfs de Verenigde Staten.

Massale pro-Hamas-demonstraties, zoals de schandelijke orgie van Joden-bashing die afgelopen weekend plaatsvond tegenover het Witte Huis in Washington, D.C., of de belegering van een vertoning van een film over de aanval op het Nova-muziekfestival in New York City, vinden niet plaats in Boedapest. De synagogen van de hoofdstad hoeven zich geen zorgen te maken over antisemitische graffiti en de poster van de door Hamas genomen Israëlische gijzelaars hangt trots en onaangeroerd door vandalen aan de poorten van de Grote Synagoge. En in plaats van Israël te sluipen of inspanningen te ondersteunen om zijn inspanningen om Hamas te verslaan en zijn gijzelaars te redden strafbaar te stellen, houdt Hongarije vast aan de lijn ter verdediging van de Joodse staat.

Voor velen die denken dat Orbán buiten de perken is, is zijn steun voor Joden en Israël een onbelangrijk detail. Maar in een tijd waarin Joodse levens en rechten overal op het spel staan, zou het negeren van de waarheid over Hongarije en de Joden vandaag de dag even onverantwoordelijk als zelfdestructief zijn.


Datum: 11-06-2024

Afbeelding:  Viktor Orbán, de premier van Hongarije, arriveert op 7 oktober 2022 in Praag om een informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders bij te wonen. Krediet: Alexandros Michailidis/Shutterstock.
Auteur: Jonathan S. Tobin

Bron: www.JNS.org

EN / NL/ עב