De Joodse gemeenschap in Australië is opgeschrikt door twee gevallen waarbij jonge kinderen antisemitisch zijn belaagd door hun klasgenoten. Een van de jongens werd gefilmd terwijl hij werd gedwongen de voeten van een moslimjongen te kussen.
Dat schrijft nieuwswebsite The Australian Jewish News. Het gaat om een jongetje van vijf en een brugklasser van twaalf jaar oud.
Volgens de moeder van het 12-jarige slachtoffer, een leerling van het Cheltenham Secondary College in de staat Victoria, werd haar zoon meegelokt naar een parkje. Hier kreeg hij van een groep van negen jongeren de opdracht om de voeten van een van de moslims uit de groep te kussen. Als het Joodse kind dit niet zo doen, zou de groep hem fysiek aanvallen. Uit angst voor het geweld koos de jongen voor de eerste optie. Beelden van de vernederende actie werden door de gedeeld op meerdere sociale mediakanalen.
In de daaropvolgende maanden zou de jongen dagelijks zijn aangevallen. Zo scholden schoolgenootjes hem onder andere uit voor ‘Joodse aap’ en werd hij zo hard in zijn gezicht en op zijn lichaam geslagen, dat hij naar het ziekenhuis moest. Volgens zijn moeder lijdt de jongen door de gebeurtenissen aan een acute angststoornis.
Hoewel de school werd ingelicht over de antisemitische acties van de leerlingen, weigert die actie te ondernemen. Zo deed de onderwijsinstelling het voorval waarbij de Joodse jongen werd gedwongen voeten van een moslim te kussen af als een incident ‘buiten het schoolterrein’ en zeggen zij niets te kunnen doen. Volgens de ouders van de jongen weigert de school ook om de gebeurtenissen te erkennen als antisemitisch. Volgens het bestuur gaat het om ‘gewoon’ pesten.
Kleuterklas
Ook kleuters lijken niet gespaard te blijven. De ouders van een vijfjarig jongetje uit Hawthorn zagen zich genoodzaakt hun kind van de Hawthorn West Primary School te halen na meerdere antisemitische incidenten.
Volgens de ouders van het Joodse jongetje begon de kleuter opeens ’s nachts in bed te plassen en zocht hij elke ochtend een excuus om niet naar school te hoeven. In eerste instantie werd het gedrag afgedaan als onwennigheid voor zijn nieuwe kleuterklas. Er leek weinig zorgwekkends aan de hand te zijn, totdat het kind ’s ochtends wat cornflakes morste. “Je zou niet van mij moeten houden mama, ik ben nutteloos Joods ongedierte,” riep het kind volgens zijn moeder in tranen uit.
Na doorvragen van de ouders biechtte de kleuter op gepest te worden door vijf klasgenootjes. Dit zou vooral gebeuren in de wc’s van de school. De kinderen zouden gevraagd hebben waarom hij besneden is, waarna het antisemitische pesten begon. Zo zou het ventje zijn uitgemaakt voor ‘vieze Joods’ en ‘Joodse kakkerlak’.
De ouders, die meteen naar de schoolleiding stapten, kregen weinig respons van het bestuur. Zo zou ook deze school weigeren te erkennen dat zij kampen met leerlingen die antisemitische ideeën hebben. “Het is geen antisemitisme, het is pesten,” zou de verklaring zijn geweest. De rector zou daarbij hebben gezegd dat hij ‘de andere leerlingen zich niet ongemakkelijk wil laten voelen’.
De leiding zag als enige oplossing dat het Joodse jongetje voortaan maar een andere wc moest gebruiken. “Hier pakken ze het probleem niet mee aan,” zegt de moeder over de ‘oplossing’ van de school. Ook het voorstel van de ouders om voorlichting over antisemitisme te geven op school, werd door het bestuur geweigerd. Nog geen 24 uur na het invoeren van de toilet-regeling, werd het kind opnieuw belaagd.
De ouders van de Joodse peuter hebben daarop besloten om hun kind van de school te halen. Ook de 12-jarige jongen is niet meer teruggegaan naar zijn oude school.
Beiden zaken zijn gemeld bij de Anti-Defamation Commission (ADC), een meldpunt en organisatie tegen antisemitisme. De organisatie noemt de incidenten een ‘zich uitbreidende crisis’ en roept scholen op om krachtig te reageren op antisemitische uitingen.
Is uw kind op een Nederlandse school ook antisemitisch behandeld? Wij komen graag met u in contact. Stuur een mail naar Esther@niw.nl of redactie@niw.nl. Mocht u prijs stellen op anonimiteit, dan garanderen wij die hierbij.
– – – – –
Bronvermelding
Datum: 03-10-2019
Auteur: Esther Voet
Website: https://niw.nl
– – – – –