De Canadese, Franse, Duitse, Italiaanse, Japanse, Britse en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken voegden eraan toe dat ze zich inzetten voor “een Palestijnse staat als onderdeel van een tweestatenoplossing”.

Een verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 over “de situatie in Israël en Gaza” op 28 november wijdde ongeveer 7% aan de terreuraanslagen van Hamas op Israël, terwijl ongeveer 295 van de bijna 400 woorden (75%) over humanitaire hulp in de Gazastrook gingen.

De Canadese, Franse, Duitse, Italiaanse, Japanse, Britse en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken, evenals de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie, schreven dat ze “verheugd waren over de vrijlating van een aantal van de gijzelaars die op 7 oktober door Hamas en andere terroristische organisaties in gijzeling werden genomen, en over de recente pauze in de vijandelijkheden waardoor een golf van humanitaire hulp de Palestijnse burgers in Gaza kon bereiken”.

De G7 riep op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars en benadrukte “het recht van Israël om zichzelf en zijn volk te verdedigen, in overeenstemming met het internationaal recht, terwijl het probeert een herhaling van de aanvallen van 7 oktober te voorkomen.”

De verklaring vermeldde niet hoeveel gijzelaars de terroristen in Gaza vasthouden of dat Hamas eerder op de dag het staakt-het-vuren had verbroken. Er werd ook geen melding gemaakt van het heldenonthaal dat bevrijde terroristen kregen na hun ruil voor Israëlische vrouwen en kinderen.

In plaats daarvan spraken de G7-leiders hun waardering uit voor “de Verenigde Staten en landen in de regio, met name Qatar en Egypte, en hun onvermoeibare inspanningen om deze en toekomstige pauzes veilig te stellen. Wij steunen de aanzienlijke inspanningen van de Verenigde Naties om de levering van humanitaire hulp tijdens deze pauze te coördineren.” (VN-leiders op de hoogste niveaus hebben Israël de schuld gegeven van de aanvallen van Hamas-terroristen en VN-vrouwen zijn ervan beschuldigd te zwijgen over de verkrachting en aanranding van Israëlische vrouwen).

De ministers van Buitenlandse Zaken noemden wel de noodzaak om “de volledige omvang van de voortdurende humanitaire crisis in Gaza” aan te pakken en riepen “alle partijen op om voort te bouwen op de bepalingen van de overeenkomst en ervoor te zorgen dat de humanitaire hulp de burgers in Gaza duurzaam blijft bereiken”.

“Alles moet in het werk worden gesteld om humanitaire hulp voor burgers te garanderen, waaronder voedsel, water, brandstof en medische benodigdheden”, aldus de G7-leiders. “Wij steunen de verdere verlenging van deze pauze en toekomstige pauzes als dat nodig is om het mogelijk te maken de hulp op te schalen en de vrijlating van alle gijzelaars te vergemakkelijken.”

De leiders zeiden ook dat het conflict niet verder mag escaleren en noemden de Houthi’s, die volgens hen “onmiddellijk moeten stoppen met aanvallen op burgers en bedreigingen van internationale scheepvaartroutes en commerciële schepen”, waaronder het vrijlaten van een schip en zijn bemanning dat ze op 19 november in beslag namen.

“We blijven ons inzetten voor een Palestijnse staat als onderdeel van een tweestatenoplossing die zowel Israëli’s als Palestijnen in staat stelt om in een rechtvaardige, duurzame en veilige vrede te leven,” verklaarden ze.


ronvermelding

datum: 28 november 2023

auteur JNS

afbeelding: U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks with British Foreign Secretary David Cameron in Brussels, Belgium, during the NATO Foreign Ministers Meeting on Nov. 28, 2023. Credit: Chuck Kennedy/State Department.

website: www.jns.org

EN / NL/ עב