“We zijn in oorlog en we zullen de oorlog voortzetten. We zullen doorgaan totdat we al onze doelen hebben bereikt,” zei Netanyahu – Hamas zegt dat de wapenstilstand donderdag om 10.00 uur in werking treedt.

Israël zal zijn oorlog tegen Hamas hervatten na het sluiten van het staakt-het-vuren dat begin woensdag met de terreurgroep werd overeengekomen, aldus een verklaring van de regering.

 

“De regering van Israël, de IDF en de veiligheidsdiensten zullen de oorlog voortzetten om alle gijzelaars naar huis terug te brengen, de eliminatie van Hamas te voltooien en ervoor te zorgen dat er geen nieuwe bedreiging voor de staat Israël zal zijn vanuit Gaza,” luidde de verklaring.

 

In zijn opmerkingen aan het begin van de kabinetsvergadering van dinsdag, die de hele nacht duurde, noemde premier Benjamin Netanyahu de overeenkomst een “moeilijke beslissing”, maar de “juiste”.

 

“Alle veiligheidstroepen staan er volledig achter. Ze hebben in hun volledige professionele beoordeling duidelijk gemaakt dat de veiligheid van onze strijdkrachten tijdens de dagen van het staakt-het-vuren zal worden gegarandeerd en dat de inlichtingeninspanning tijdens deze dagen zal worden gehandhaafd,” zei de premier.

 

Netanyahu benadrukte ook dat Israël zijn missie om Hamas in Gaza omver te werpen zal voortzetten zodra het staakt-het-vuren afloopt.

 

Volgens de details die de regering woensdag vrijgaf, vraagt het akkoord Hamas om 50 van de naar schatting 240 gijzelaars die het op 7 oktober gevangen nam, vrij te laten in ruil voor een meerdaags staakt-het-vuren. Vrouwen en kinderen zullen worden bevrijd in groepen van ongeveer 12 per dag gedurende vier dagen, waarin er een pauze zal zijn in de gevechten. Daarna zullen er nog eens 10 gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor elke extra dag staakt-het-vuren, tot een maximum van 10 dagen.

 

De Hamas terrorist Moussa Abu Marzouk vertelde aan Al Jazeera dat de wapenstilstand donderdag om 10 uur ’s ochtends van kracht zou worden.

 

De overeenkomst roept Israël ook op om “maximaal” 150 veiligheidsgevangenen vrij te laten in ruil voor de eerste 50 gijzelaars, plus meer als er nog meer gijzelaars worden vrijgelaten. De regering heeft een lijst van 300 Palestijnse gevangenen en gedetineerden gepubliceerd die vrijgelaten zouden kunnen worden als onderdeel van de deal, en het publiek krijgt de gelegenheid om gedurende 24 uur bezwaar aan te tekenen tegen de vrijlating van specifieke gevangenen.

 

Van de 300 gevangenen zijn er 287 mannen van 18 jaar en jonger, van wie de meesten werden gearresteerd voor rellen, gooien met stenen en andere overtredingen in Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem. De andere 13 zijn volwassen vrouwen, de meesten van hen veroordeeld voor pogingen tot steekpartijen.

Palestijnen in het oosten van Jeruzalem bereiden grote festiviteiten voor om de terroristen te verwelkomen die naar verwachting de komende dagen uit Israëlische gevangenissen zullen worden vrijgelaten.

 

Alle 300 Palestijnse gevangenen zullen alleen worden vrijgelaten op voorwaarde dat 100 Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten.

 

 Israëli’s protesteren voor de vrijlating van Israëli’s die zijn ontvoerd door terroristen van Hamas in Gaza, buiten het Kirya militaire hoofdkwartier in Tel Aviv, 21 november 2023. Foto door Miriam Alster/Flash90.

 

“Onmiddellijk na het einde van de gevechtspauze die nodig is om de vrijlating van de gijzelaars te bewerkstelligen, zullen de gevechten in de Gazastrook worden hervat om de militaire en organisatorische capaciteiten van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza te vernietigen en om de voorwaarden te scheppen voor de terugkeer van alle gijzelaars,” luidt de verklaring.

 

Hamas nam de gijzelaars mee tijdens haar moorddadige aanval op het zuiden van Israël op 7 oktober, waarbij duizenden zwaarbewapende terroristen de grens met Gaza overstaken en 1.200 mensen vermoordden en meer dan 5.000 anderen verwondden.

De Israëlische president Isaac Herzog steunde de beslissing van de regering, maar voegde eraan toe dat hij begrip had voor de tegenstanders.”De bedenkingen zijn begrijpelijk, pijnlijk en moeilijk, maar gezien de omstandigheden steun ik het besluit van de premier en de regering om door te gaan met de deal om gijzelaars vrij te laten,” zei Herzog woensdag.

“Dit is een morele en ethische plicht die de Joodse en Israëlische waarde van het waarborgen van de vrijheid van de gevangenen correct uitdrukt, met de hoop dat dit de eerste stap zal zijn in de terugkeer van alle gijzelaars naar huis.

“De Staat Israël, de IDF en alle veiligheidstroepen zullen op alle mogelijke manieren blijven handelen om dit doel te bereiken, naast het herstel van de absolute veiligheid van de burgers van Israël,” vervolgde hij.

 

Hoewel hij aanvankelijk tegen de deal was, zei minister van Financiën Bezalel Smotrich op woensdag dat zijn Religieuze Zionistische Partij ervoor stemde nadat hij ervan overtuigd was dat Israël zijn missie om Hamas in Gaza te vernietigen zou voortzetten.

Tijdens het debat werd het Smotrich duidelijk dat “de repatriëring van de gijzelaars de doelen van de oorlog zou bevorderen en dat de regering, het kabinet en het hele defensie-apparaat zonder voorbehoud vastbesloten waren om de oorlog voort te zetten tot de vernietiging van Hamas.”

Smotrich bedankte de IDF voor het onder druk zetten van de terroristische groepering die de voorwaarden voor de gijzelingsdeal creëerde en beloofde dat het politieke echelon van het land zijn inspanningen zou blijven steunen.

“We zijn niet van plan om te stoppen, integendeel – het politieke echelon staat achter jullie, gelooft in jullie en is ervan overtuigd dat jullie de klus zullen klaren, de Hamas-nazi’s in Gaza zullen vernietigen en de veiligheid en nationale waardigheid zullen herstellen voor de burgers van Israël,” zei hij.

 

Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir en zijn Otzma Yehudit-partij stemden tegen de overeenkomst, omdat ze waarschuwden dat het vrijlaten van Palestijnse terroristen “rampspoed zou kunnen brengen” en eraan toevoegden dat brandstof die in de Strook wordt toegelaten uiteindelijk door Hamas zou kunnen worden gebruikt om zijn terreurmachine van energie te voorzien.

Oppositieleider Yair Lapid zei op woensdag dat zijn Yesh Atid Partij de deal steunt, en tweette dat “de staat Israël de hoogste verplichting heeft om te blijven werken aan de terugkeer van alle gijzelaars naar huis, tot de laatste.”

Netanyahu benadrukte ook dat Israël zijn missie om Hamas in Gaza ten val te brengen zou voortzetten zodra het staakt-het-vuren afloopt.

 

Slachtoffergroep gaat in beroep tegen deal

 

De Almagor Terror Victims Association zei dat het woensdag een petitie zal indienen bij het Hooggerechtshof tegen de goedkeuring van de regering van de gijzelingsdeal.

In een brief aan minister van Justitie Yariv Levin eiste de organisatie inzage in de lijst van gevangenen die Israël overweegt vrij te laten; het ministerie heeft de namen van de 300 terroristen op zijn website gepubliceerd.

De Almagor groep eist ook te weten welke beperkingen op gevechten en het verzamelen van inlichtingen deel zullen uitmaken van de overeenkomst.

Ze wil ook meer weten over “de levering van brandstof en andere benodigdheden die Hamas kunnen helpen bij het uitvoeren van terreuroperaties tegen inwoners van Israël,” en “de algemene toezeggingen die Israël doet aan Hamas die rechtstreeks of via een derde partij zijn gegeven.”


Bronvermelding

Datum: 22-11-2023

Auteur: Joshua Marks

Afbeelding bovenaan artikel: A convoy of armored personnel carriers is seen near the Gaza border, Nov. 20, 2023. Photo by Chaim Goldberg/Flash90.

website:www.JNS.org

 

EN / NL/ עב