Israëli’s in Duitse stad vrezen toenemende vijandigheid, te midden van pro-Palestijnse steunbetuigingen na massale terreuraanslag door Hamas

Het symbool van de davidster is geklad op woongebouwen in Berlijn waar Joodse mensen wonen, meldden Duitse media in het weekend.

Het was niet duidelijk hoeveel graffiti incidenten er in totaal waren, maar foto’s van tenminste drie met davidster bekladde gebouwen werden gedeeld op sociale media.

Israëli’s die in de stad wonen meldden een toename van aanvallen en vijandigheid van pro-Palestijnse aanhangers na de verwoestende terreuraanval door Hamas vanuit de Gazastrook vorige week, waarbij ongeveer 1.300 Israëli’s omkwamen. De aanval, samen met een enorm spervuur van raketten, leidde tot een oorlog met Israël, dat intensieve luchtaanvallen uitvoerde op de Palestijnse enclave. Ondertussen zijn Hamas en andere terreurgroepen raketten blijven afvuren op het zuiden en midden van Israël.

Duitse media merkten op, dat tijdens de Holocaust nazi’s Joodse huizen en eigendommen markeerden met de davidster.

In één geval vertelde een vrouw aan de Berliner Morgenpost, dat ze donderdagavond een davidster buiten haar gebouw had gevonden. Ze legde uit, dat de voordeur van haar appartement in het gebouw een mezuzah, een traditioneel Joods teken, op de buitenste deurpost heeft.

De vrouw, die een hanger met een davidster draagt en pro-Israël informatie post op sociale media, zei dat ze niet weet wie het symbool met de davidster bij de ingang heeft beklad omdat er veel mogelijkheden waren, van buren tot bezorgers. Ze verwierp ook de suggestie van veel van haar Duitse vrienden dat het symbool bedoeld was om solidariteit met Israël te tonen.

De vrouw, die niet bij naam genoemd wilde worden, zei dat ze ook in de omgeving van haar huis had gekeken of er nog meer davidsterren waren geschilderd, maar die waren er niet, alleen op haar gebouw. Op dat moment nam ze contact op met de politie die volgens haar begripvol was, maar weinig hulp bood om een herhaling van het incident te voorkomen. De Duitse politie zei een onderzoek te hebben ingesteld naar de graffiti incidenten en de beveiliging rond Joodse gemeenschapslocaties is opgevoerd.

Een andere vrouw, alleen geïdentificeerd als Yael, die al acht jaar in Berlijn woont, vertelde aan Israel Hayom dat ze graffiti zag op een gebouw in de buurt van waar ze woont op de route die haar zoon naar school neemt. “Het is een stomp in de maag,” zei ze.

Yael zei, dat sinds Hamas vrijdag heeft uitgeroepen tot een “dag van woede” ter ondersteuning van de Palestijnen, ze heeft overwogen of ze haar kinderen wel of niet naar hun scholen zal sturen. “Maar toen ik de davidster zag, hield ik ze thuis,” zei ze. “En mijn kinderen zitten in een volledig openbaar systeem, ze spreken Duits, de meeste van hun vrienden zijn Duitsers, geen Israëli’s.” “We wonen niet in een buurt waar we tegen de kinderen zeggen, dat ze geen Hebreeuws mogen spreken, maar het is zover gekomen.”

Yael zei, dat er verschillende incidenten zijn geweest waarbij Hebreeuwssprekenden op straat werden bedreigd of bespuugd, en dat Joodse scholen gesloten zijn gebleven. Israëlische restaurants zijn ook gesloten, waaronder een restaurant dat gezamenlijk Palestijns eigendom is. Na’aman Hirschfeld, een high-tech ondernemer die sinds 2012 in Berlijn woont, vertelde aan Israel Hayom, dat de graffiti “zeker een algemeen gevoel van vervolging veroorzaakt.”

Hirschfeld zei, dat er al incidenten zijn geweest van aanvallen op Joden die een kippa droegen sinds de oorlog uitbrak op 7 oktober met de Hamas terreuraanslag. Sindsdien, zei hij, “is er een gevoel van een aardbeving. Ten eerste als Israëli’s, maar ook als immigranten hier in Berlijn.” Hirschfeld zei, dat hij dicht bij een gebied woont waar een grote Arabische gemeenschap uit Syrië en Libanon woont, evenals Palestijnen.

“Tot nu toe was er een succesvolle samenleving. Ik was bijvoorbeeld nooit bang dat mijn kinderen Hebreeuws zouden spreken op straat of zich zouden identificeren als Israëli’s, zelfs niet op een school met een hoog percentage moslims. Maar na het bloedbad waren er hier nogal wat mensen die feest vierden, en dat wekte afkeer, woede en vooral het gevoel dat er hier geen sprake is van coëxistentie.”

Hij merkte op, dat er veel mensen uit de Arabische gemeenschap waren die niet deelnamen aan pro-Palestijnse vieringen en dat er “nogal wat Arabieren waren die hun medeleven betuigden” met de Israëliërs. “Toch is er een gevoel van vijandigheid,” zei hij, waarbij sommigen binnen de Joodse gemeenschap zich “erg blootgesteld en kwetsbaar voelen. Het sijpelt naar binnen.”

Op vrijdag verzamelden honderden zich buiten de synagoge van Berlijn aan de Fraenkelufer om solidariteit te tonen met Israël, maar ook om het gebouw te bewaken, meldde de krant.

Duitsland heeft Israël militaire hulp aangeboden en beloofd de steun aan de terreurorganisatie Hamas in eigen land hard aan te pakken na de aanval van de groep op Israël. Joodse groepen op andere locaties hebben ook een toename van antisemitische aanvallen gemeld sinds de Hamas-aanval, waarbij een Britse groep een scherpe piek in incidenten heeft gedocumenteerd.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
15-10–2023

Auteur:
Stuart Winer

Beeld:
Honderden mensen verzamelen zich voor de synagoge aan de Fraenkelufer tijdens een wake in Berlijn, Duitsland, 13 oktober 2023. (Markus Schreiber/AP)

Website:
www.timesofisrael.com

EN / NL/ עב