Er zijn ongeveer 3.000 archeologische vindplaatsen in de Westelijke Jordaanoever, waarvan 80% zich in Gebied C bevindt, dat onder militaire en civiele controle van de IDF staat.

De regering heeft een eerste bedrag van 120 miljoen NIS goedgekeurd om een breed plan op te zetten voor het behoud van archeologische vindplaatsen in zone C van de Westelijke Jordaanoever, waaronder de overblijfselen van de Makkabeese paleizen aan de rand van de Palestijnse stad Jericho.

“De regering zal een aanzienlijk budget investeren in handhaving en in de bescherming van erfgoedsites in Judea en Samaria, inclusief het gebruik van camera’s en drones,” zei premier Benjamin Netanyahu voorafgaand aan de kabinetsvergadering van maandag.

17 miljoen van dat bedrag is bestemd voor “het herstel van archeologische vindplaatsen die door de Palestijnen zijn beschadigd; ik betreur het dat dit er meer dan een paar zijn,” verklaarde Netanyahu.

Dit is een ongekend initiatief “tegen de vernietiging van antiquiteiten op erfgoedlocaties in Judea en Samaria,” zei Netanyahu terwijl hij sprak over de Joodse banden met het Bijbelse hartland.

“In elke hoek van Judea en Samaria hoef je maar een spade in de grond te steken om archeologische vondsten aan het licht te brengen die getuigen van onze diepe wortels in het Land Israël. Dit zijn onze wortels en dit is ons land,” zei hij.

De beslissing krijgt een combinatie van lof en kritiek
De minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, verwelkomde de beslissing en merkte op dat samen met een plan van 30 miljoen Noorse ponden dat eerder dit jaar werd goedgekeurd om de site van Sebastia te verbeteren, de regering haar belofte om 150 miljoen Noorse ponden uit te geven om de bescherming van antiquiteiten in Judea en Samaria te versterken, is nagekomen.

Er zijn ongeveer 3.000 antieke sites op de Westelijke Jordaanoever, waarvan 80% in gebied C, dat onder militaire en civiele controle van de IDF staat.

De premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammed Shtayyeh, die van mening is dat heel gebied C binnen de definitieve grenzen van een Palestijnse staat zou moeten vallen, beschuldigde Israël van pogingen om deze locaties in beslag te nemen om de Palestijnse soevereiniteit in dat gebied te dwarsbomen. Hij riep de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) op om in te grijpen.

De linkse archeologische groep Emek Shaveh zei dat ze Israël beschuldigden van het “bewapenen” van de archeologie om “toeristische nederzettingen” te rechtvaardigen die “de bezetting verankeren en uitbreiden en een centraal onderdeel zijn geworden in de stappen van de huidige regering om annexatie te bevorderen.

Het hoofd van de Yesha-raad, Shlomo Ne’eman, juichte de stap toe.

“Dit is belangrijk nieuws voor ons nationale erfgoed. Het belang van ons erfgoed op nationaal niveau in Judea en Samaria vereist enorme investeringen – we moeten een einde maken aan de uitgebreide plunderingen en vernielingen die de Palestijnse Autoriteit in ons land uitvoert.

“We hopen nu dat de versterking en ontwikkeling van deze sites de verdere opzettelijke uitwissing van duizenden jaren van onze geschiedenis zal voorkomen.

“De ontwikkeling van deze monumenten zal Judea en Samaria verbinden met de hele toekomstige generatie van de Staat Israël,” zei Ne’eman.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
17-7-2023

Auteur:
Tovah Lazaroff

Beeld:
A Hasmonean castle near Jericho in the Judean Desert. (photo credit: MARC ISRAEL SELLEM)

Website:
www.jpost.com

 

 

 

 

EN / NL/ עב