In de loop van het tien jaar durende Huqoq opgravingsproject deed het team een reeks ontdekkingen, waaronder afbeeldingen van de Ark van Noach, de scheiding van de Rode Zee, een Helios-zodiakcyclus en nog veel meer.

Archeologen hebben in de 1600 jaar oude synagoge van Huqoq, een oud Joods dorp in Neder-Galilea, een mozaïek uit het Romeinse tijdperk ontdekt waarop de bijbelse profeet Samson staat afgebeeld.

De ontdekking werd gedaan als onderdeel van een internationaal archeologisch onderzoek onder leiding van Prof. Jodi Magness van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill.

Het opgravingsproject heeft een licht geworpen op het Land Israël in het laat-Romeinse tijdperk van rond 400 na Christus en heeft veel onthuld over de sociaal-culturele dynamiek van die periode.

Het nieuw blootgelegde mozaïek bevindt zich vlakbij de hoofdingang van de synagoge en bestaat uit een groot paneel met een Hebreeuwse inscriptie omlijst door een krans. Als aanvulling op dit middenstuk staat vlakbij en onder een Aramese inscriptie die de namen lijkt te bevatten van de gulle beschermheren die de mozaïeken van de synagoge financierden, of van de kunstenaars die ze tot leven brachten.

Deze inscriptie is een tijdloos bewijs van hun bijdrage en drukt de wens uit dat hun nagedachtenis gekoesterd wordt. De krans wordt aan beide zijden geflankeerd door een paar leeuwen die hun voorpoten op stierenkoppen leggen. Het mozaïekpaneel is ook volledig omgeven door een versierde rand met roofdieren die op hun prooi jagen.

In de opgravingen van 2012 en 2013 werden mozaïekpanelen blootgelegd die belangrijke momenten uit het leven van Simson uitbeelden. Deze omvatten levendige afbeeldingen van Simsons heldendaden met de vossen, zoals verteld in Richteren 15:4, en de heroïsche episode van Simson die de poort van Gaza op zijn schouders torst, zoals beschreven in Richteren 16:3.

De opgraving van dit jaar voegde nog meer diepte toe aan het verhaal van Simson. Nieuw blootgelegde delen bevatten een Filistijnse ruiter en een gedode Filistijnse soldaat met een opvallend, klassiek gezicht.

Eerdere vondsten, waaronder de vroegst bekende afbeeldingen van de Bijbelse heldinnen Debora en Jaël
Het jaar daarvoor ontdekte het team een ander paneel, dat is verdeeld in drie horizontale secties. Het bracht scènes tot leven uit hoofdstuk 4 van het boek Richteren, waarop de profetes en rechter Deborah onder een palmboom te zien zijn, starend naar een met een schild uitgeruste Barak, en de Kenitische vrouw Jaël die een tentstok door de slaap van de Kanaänitische generaal Sisera slaat, die op de grond ligt met bloed dat uit zijn hoofd gutst. Deze vondsten zijn de vroegst bekende afbeeldingen van de Bijbelse heldinnen Debora en Jaël.

 

In de loop van het tien jaar durende Huqoq opgravingsproject deed het team een reeks ontdekkingen die ons historisch inzicht hebben verduidelijkt. Onder deze vondsten bevindt zich een Hebreeuwse inscriptie omringd door menselijke figuren, dieren en mythologische wezens, waaronder putti of cupido’s. Bovendien werd voor het eerst in een oude synagoge een niet-Bijbels verhaal op een mozaïekpaneel gevonden, dat mogelijk de legendarische ontmoeting tussen Alexander de Grote en de Joodse hogepriester uitbeeldt.

Eén paneel legde het moment vast waarop twee van de spionnen die door Mozes waren uitgezonden om Kanaän te verkennen, een paal droegen met een tros druiven, met het label “een paal tussen twee”, zoals beschreven in Numeri 13:23. Een ander paneel toonde een man die een dier leidde dat op de grond stond. Een ander paneel toonde een man die een dier aan een touw leidt, vergezeld van de inscriptie “een klein kind zal hen leiden” uit Jesaja 11:6. Een set dierfiguren, geïdentificeerd door een Aramese inscriptie, stelde de vier beesten voor die overeenkomen met de vier koninkrijken die genoemd worden in het boek Daniël, hoofdstuk 7.

Een groot paneel in het noordwestelijke gangpad illustreerde Elim, de oase waar de Israëlieten kampeerden bij 12 bronnen en 70 dadelpalmen nadat ze Egypte hadden verlaten, waarnaar wordt verwezen in Exodus 15:27.

Andere belangrijke vondsten waren afbeeldingen van de Ark van Noach, de scheiding van de Rode Zee, een Helios-zodiakcyclus, Jona die door drie vissen werd opgeslokt en de bouw van de Toren van Babel.

Bewijs gevonden van de reconstructie van de synagoge en een nabijgelegen zuilengalerij
De archeologen vonden bewijs van de reconstructie en uitbreiding van de synagoge in de vroege 14e eeuw CE (de late middeleeuwen/Mamluk periode). Deze activiteit viel samen met de aanleg van een internationale snelweg tussen Caïro en Damascus die langs Yakuk (de middeleeuwse naam van Huqoq) liep, wat duidt op een toename van het strategisch belang van het gebied. In deze periode ontstond ook de lokale traditie om het nabijgelegen Graf van Habakkuk te identificeren, dat vervolgens een centraal punt werd van laatmiddeleeuwse Joodse pelgrimstochten.

De opgravingen van 2022 en 2023 onthulden verder een grote met stenen geplaveide binnenplaats, omringd door een rij zuilen die bekend staat als een zuilengalerij, ten oosten van de synagoge. Deze binnenplaats werd hergebruikt in de late middeleeuwen toen er een massief, gewelfd gebouw met onbekende functie bovenop werd gebouwd.

Als dit laatste opgravingsseizoen ten einde loopt, dragen de archeologen de site over aan de Israëlische Autoriteit voor Oudheden en het Keren Kayemet LeIsrael-Joods Nationaal Fonds. De nieuwe beheerders zijn van plan om van de site een unieke toeristische attractie te maken, zodat bezoekers deze historische juweeltjes uit de eerste hand kunnen bewonderen.

In de loop der jaren werd de opgraving gesponsord door een consortium van onderwijsinstellingen, waaronder UNC-Chapel Hill, Austin College, Brigham Young University en de Universiteit van Toronto. Het project kreeg ook financiële steun van de Kenan Charitable Trust, het College of Arts and Sciences en het Carolina Center for Jewish Studies van UNC-Chapel Hill.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
11-7-2023

Auteur:
Jerusalem Post Staff

Beeld:
Dead philistine soldier, detail from the Samson carrying the gate of Gaza mosaic, Huqoq synagogue, June 2023. (photo credit: JIM HABERMAN)

Website:
www.jpost.com

 

 

 

EN / NL/ עב