Afgezanten van Chabad openen in Berlijn een van de grootste Joodse centra ter wereld. ‘Het gaat niet alleen om het bestrijden van antisemitisme. Het moet verbonden zijn met positiviteit.’

Het grootste Joodse centrum van Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog en een van de grootste in zijn soort ter wereld werd zondag in Berlijn geopend met een inwijdingsceremonie waaraan diplomaten en leiders van gemeenten uit de hele wereld deelnamen.

De Pears Jewish Campus, die meer dan 80.000 vierkante meter beslaat en waarvan de bouw 43,7 miljoen dollar kostte, zal worden gerund door de Chabad-Lubavitch gemeenschap van Berlijn. Tegen het volgende schooljaar in de herfst zullen alle huidige leerlingen van de gemeenschap – naar verluidt 550 in totaal – verhuizen van hun huidige locaties in de stad naar het nieuwe gebouw.

De campus beschikt ook over een overdekt basketbalveld en een gymzaal die dienst kan doen als lezing- of receptiezaal, een bioscoop, een muziekstudio en een koosjere delicatessenwinkel. Het zeven verdiepingen tellende gebouw, dat volledig open is voor het publiek, valt op als een saffier in een verder typische Berlijnse straat, met blauw geglazuurd metselwerk op een gebogen gevel.

De plaatselijke Chabad-directeur Rabbi Yehuda Teichtal vertelde het Jewish Telegraphic Agency dat hij dankbaar was dat de campus eindelijk open was, na vier jaar bouwen dat ononderbroken doorging tijdens de pandemie van het coronavirus.

“Het is erg mooi, het is een plek voor uitwisseling,” zei hij. Het idee is om “bewustzijn en kennis te creëren over wat joods leven inhoudt. Het gaat niet alleen om het bestrijden van antisemitisme. Het moet verbonden zijn met positiviteit.”

“Er zijn miljoenen Duitsers die niet eens weten wat Joden zijn,” zei hij tijdens de ceremonie op zondag. “Laten we positief samenwerken, van aangezicht tot aangezicht, door dialoog, door een gedeeld, positief, vreugdevol, levendig, toekomstgericht Joods leven.”

Ongeveer 90.000 Joden in Duitsland zijn lid van congregaties, van Reform tot Conservatief tot Orthodox, onder de paraplu van de Centrale Raad van Joden in Duitsland; nog eens 100.000 die zich als Jood identificeren zijn niet aangesloten. Toen Teichtal in 1996 met zijn vrouw Leah naar de Duitse hoofdstad kwam, waren er minder dan een handvol Chabad-gemeenten in Duitsland. Vandaag de dag zijn er 20 Chabad gemeenschappen in het hele land, volgens de Chabad website.

Twintig jaar geleden begon Teichtal met de traditie om een grote Chanoeka-menora aan te steken bij de iconische Brandenburger Tor, in het zicht van de Amerikaanse ambassade. Zijn mantra is altijd geweest om licht in de duisternis te brengen. Ook zondag sprak hij over het nieuwe “baken van licht en tolerantie” dat is verrezen op het perceel tegenover de Westfaelsicher Straße.

Hij heeft zich lang gericht op het werven van fondsen om nieuwe Joodse scholen in de hoofdstad te ondersteunen. De kleuterschool, lagere school en middelbare school van Chabad hebben hier gefunctioneerd naast andere Joodse onderwijsaanbiedingen, waaronder die gefinancierd door de Joodse gemeenschap van Berlijn en door de Ronald S. Lauder Foundation.

De nieuwe locatie zal ook programma’s hebben voor volwassenen en voor mensen van alle geloofsovertuigingen, zei Teichtal. Het gebouw heeft directe toegang via een binnenplaats tot een Chabad synagoge en het Szloma Albam House gemeenschapscentrum, dat in 2007 is geopend in een voormalig gebouw van het Berlijnse nutsbedrijf dat is getransformeerd door architect Sergei Tchoban. Hij ontwierp ook het nieuwe gebouw.

De nieuwe campus draagt de naam van de belangrijkste financier, de Pears Foundation uit Groot-Brittannië, maar er kwamen ook bijdragen van de federale en staatsoverheden, particuliere bedrijven, stichtingen en andere particuliere donaties.

Rabbijn Menachem Margolin, hoofd van de Europese Joodse Vereniging, noemde de nieuwe campus vrijdag vanuit Brussel “een groot voorbeeld van de renaissance van het Joodse leven in Europa, in Duitsland en in Berlijn in het bijzonder”.

Het grootste gevaar voor die renaissance, zei hij, komt van politieke bedreigingen van de religieuze vrijheid, inclusief het recht om rituele besnijdenis uit te voeren en koosjer te slachten. Hij noemde de Berlijnse campus “een voorbeeld voor alle Joodse gemeenschappen in Europa”.

“Als ze Joden op de juiste manier benaderen, zoals Rabbi Teichtal doet, zullen ze zien dat meer Joden terugkeren naar het Jodendom,” zei hij.

De campus wordt van de straat afgesneden door een muur en een glazen hek. De beschermende muur is een blikvanger, versierd met gestileerde graffiti, die een boodschap van welkom in plaats van angst uitzendt, zei Ron Prosor, ambassadeur van Israël in Duitsland.

Mensen met clichés over orthodoxe joden zullen hier verrast over zijn, zei Prosor, wiens vader in 1933 met zijn ouders uit Berlijn naar het toenmalige Palestina vluchtte. “Ze zullen verbaasd zijn over de kleurrijke graffitimuur en de indrukwekkende entree, maar nog veel meer over de openheid waarmee ze ontvangen zullen worden.

Tot de sprekers tijdens de inwijdingsceremonie behoorden de Israëlische opper-Sefardische rabbijn Yitzak Yosef, de Berlijnse burgemeester Kai Wegner, de voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Josef Schuster, en Raed Saleh, lid van de Berlijnse Senaat.

Saleh, die van Arabische afkomst is en in Israël werd geboren, noemde de nieuwe campus “een verklaring, in steen gegrift, namens de vrijheid in ons land, de vrijheid in Berlijn, de vrijheid van ons volk.”

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
27-6-2023

Auteur:
Toby Axelrod, JTA

Beeld:
From left to right: Rabbi Yehudah Teichtal, Israel’s Chief Sephardic Rabbi Yitzhak Yosef and Rabbi Yochanan Gurary of Holon, Israel, at the center’s dedication ceremony, June 25, 2023.Toby Axelrod

website:
www.israelnationalnews.com

EN / NL/ עב