Women of the Wall zijn nog altijd een controversiële aanwezigheid bij de Westelijke Muur tijdens hun Rosh Hodesh gebedsdiensten op maandag.

Een groep deelnemers van ‘Women of the Wall’ en leiders van de Conservatieve en Hervormde bewegingen hielden maandag een gelijkheid nastrevende gebedsdienst bij de Westelijke Muur, zes jaar na de nietigverklaring van het ‘Western Wall Compromis’ over de Westelijke Muur door de Israëlische regering, sommigen zouden zeggen dat het uitdraaide op een demonstratie.

Deelnemers aan de Rosh Hodesh gebedsdienst waren onder andere MK Gilad Kariv ( Labor), locoburgemeester van Jeruzalem Yossi Havilio, gemeenteraadslid van Jeruzalem Laura Wharton, vicevoorzitter van de World Zionist Organization Yizhar Hess, voorzitter van de Labor Party in Jeruzalem en kandidaat voor de gemeenteraad Eran Ben Yehuda en anderen.

Ze spraken allemaal hun steun uit voor de uitvoering van het ‘Western Wall Compromis’ en voor het bevorderen van “religieuze vrijheid en gelijkheid voor vrouwen op de heilige plaatsen,” aldus een verklaring van Women of the Wall.

Kariv maakte gebruik van zijn onschendbaarheid om een Torarol binnen te brengen op het Plein van de Westelijke Muur, terwijl de veiligheidsagenten van de rabbi van de Westelijke Muur hem verhinderden om de rol door te geven aan de Women of the Wall voor de gebedsdienst, aangezien het gebed op dit plein gescheiden is voor mannen en vrouwen en op een orthodoxe manier wordt uitgevoerd.

Leden van de gemeenteraad beloofden en ondertekenden een verklaring waarin staat: “Wij spreken onze toewijding uit om de religieuze vrijheid op het Plein van de Westelijke Muur te bevorderen met alle middelen die ons ter beschikking staan.”

Stichting Western Wall Heritage Foundation spreekt zich uit tegen Women of the Wall
De Stichting Western Wall Heritage Foundation stuurde ook een verklaring uit waarin ze de dienst veroordeelde.

” Women of the Wall arriveerde vanmorgen, op de eerste dag van de maand Tamuz, op het Plein van de Westelijke Muur voor een demonstratie tegen de regering, in strijd met de voorschriften van de heilige plaatsen. MK Gilad Kariv voegde zich bij de groep en ging weer naar binnen met een Torah-rol, tegen de voorschriften en instructies van het Ministerie van Justitie in, wat een groot tumult veroorzaakte op het Plein van de Westelijke Muur.

Women of the Wall hold a demonstration at the Western Wall calling for Western Wall compromise. (credit: WOMEN OF THE WALL)

“De demonstratie was prominent en demonstratief, met borden en een Torah-rol die werd ontheiligd en gebruikt als een protestmiddel voor alle doeleinden, met oppositie tegen justitiële hervorming toegevoegd aan de demonstratie.”

Stichting Western Wall Heritage Foundation

“De groep stuitte op tegenstand van orthodoxe groepen, en de Stichting Western Wall Heritage Foundation deed aanzienlijke inspanningen om de fracties te scheiden en het gebed door te laten gaan voor de honderden gelovigen die de Rosj Chodesj gebeden kwamen reciteren en families die de bar mitswa van hun kinderen kwamen vieren, die allemaal getroffen werden door de demonstratie.

“De Stichting Western Wall Heritage Foundation probeert geschillen weg te houden van de Westelijke Muur en het te behouden als een heilige en verenigende plaats,” concludeerden ze.

Anat Hoffman, voorzitster van Women of the Wall zei in een e-mail die maandag naar supporters werd gestuurd dat ze “razend” is, en legde uit dat “twee jaar geleden een ijverige menigte ons aanviel, onze koffer in beslag nam en 39 van de 50 gebedenboeken die erin zaten vernietigde, waardoor gescheurde pagina’s verspreid achterbleven op het Plaza van de Westelijke Muur. Dit gebeurde terwijl ongeveer 150 politieagenten en bewakers van de Westelijke Muur toekeken.

“Toen we een klacht indienden bij de politie voor deze flagrante haatmisdaad, kregen we te horen dat dit niet beschouwd werd als een haatmisdaad, maar eerder als ‘een uiting van vurige religie’,” zei Hoffman en vroeg vervolgens: “Geen haatmisdaad?

Kun je je voorstellen dat een groep niet-Joden Joodse gebedenboeken had verscheurd bij de Westelijke Muur? Het lijdt geen twijfel dat de daders zouden worden aangepakt met de volle kracht van de wet, die tot drie jaar gevangenisstraf voor dergelijke misdaden inhoudt.

Ze legde uit dat we deze week, na twee jaar passiviteit van de politie, “bericht kregen dat de zaak officieel gesloten was. Agent Meir Fahima voegde eraan toe dat één persoon, met een schijnbaar valse naam, was ondervraagd en daarna was vrijgelaten. Geen enkele dader werd aangeklaagd. Dit is belachelijk! De politie heeft ons in de steek gelaten en religieuze extremisten aangemoedigd om geweld tegen ons te gebruiken. Het sluiten van deze zaak toont de onbekwaamheid van de politie om de Kotel veilig te houden.”

Hoffman vroeg supporters over de hele wereld om een e-mail te sturen naar het kantoor van de premier om hun frustratie te delen.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
20-6-2023

Auteur:
Zvika Klein

Beeld:
A WOMAN holds up a Torah scroll as members of Women of the Wall and the Conservative and Reform movements chant and pray on Rosh Hodesh Adar II at the Kotel, in March. (photo credit: YONATAN SINDEL/FLASH90)

 

 

 

EN / NL/ עב