Christelijke mediapersoonlijkheden zeggen dat ze deze week nieuwe banden met elkaar en de staat Israël hebben gesmeed tijdens de zesde jaarlijkse Christelijke MediaTop.
Ongeveer 180 verslaggevers, redacteuren en tv-persoonlijkheden uit meer dan 30 landen zijn sinds zondag in Israël voor het vierdaagse evenement, dat mogelijkheden omvatte om van opwindende sprekers te horen, de geschiedenis te zien waarover ze uit de eerste hand hebben gelezen en de grens met Gaza te bezoeken. Vandaag was de groep in de Knesset waar ze parlementariërs ontmoetten, waaronder de controversiële, extreemrechtse wetgever Itamar Ben Gvir (Jewish Power).
Maar sommige mensen in het Dan Jerusalem Hotel op maandag voor een reeks paneldiscussies en lezingen vertelden ALL ISRAEL NEWS dat het hoogtepunt van de top voor hen is om contact te maken met andere gelijkgestemde journalisten en Israëli’s te ontmoeten.
“Ik heb altijd het gevoel gehad dat wij christenen zoveel van Joden houden. We bidden voor hen, bidden voor Jeruzalem, bidden voor Israël, maar op de een of andere manier vond ik geen wederkerigheid van de Joodse kant,” zei Paul Devapriyam Pulla, voorzitter en directeur van Aradana Broadcasting in Zuid-India. “Dit soort inspanningen maakt mijn hoofd leeg. Ik zie nu dat Joden ons herkennen, ze proberen ons deel te laten uitmaken van hun groei.”
Pulla runt een christelijk satelliet-tv-kanaal met ongeveer 10 miljoen kijkers. Hij organiseert ook rondleidingen naar het Heilige Land. Hij zei dat hij vóór COVID 64 groepen en ongeveer 3.000 mensen naar het land had gebracht. Zijn eerste post-pandemische tournee vindt plaats in februari met zo’n 120 mensen.
Volgens de laatste Indiase volkstelling woont bijna de helft van de 2,8 miljoen christenen in Het zuiden van India.
“Ik hou van Israël en ben door haar gezegend sinds mijn eerste bezoek aan het land,” vertelde Pulla aan AIN. “Elke christen bidt voor Jeruzalem en de meesten van hen willen Israël bezoeken. In de komende jaren zullen duizenden mensen uit India Israël bezoeken en gezegend worden.
“Ik zal alles doen voor Israël”, besloot hij.
‘Een solide, ondersteunende christelijke bevolking’
Risto Huvila uit Finland is een terugkerende bezoeker van de Christian Media Summit. Hij was twee keer aanwezig voor de pandemie en zei: “als een vriend van Israël, een promotor van Israël, is het altijd goed om verbinding te maken en opnieuw contact te maken.”
Huvila is voorzitter van de Federatie van Finland-Israëlische Verenigingen en vicevoorzitter van de Finse Vereniging voor de Herdenking van de Holocaust.
“Finland heeft een solide, ondersteunende christelijke bevolking,” legde Huvila uit in een interview met AIN. “Ik zou echter zeggen dat we politiek gezien net zo slecht zijn als elk ander land van de Europese Unie.”
Risto Huvila (rechts) met de auteur
Hoewel Israël en de EU nauwe betrekkingen onderhouden en de EU de grootste handelspartner van Israël is, wordt de EU vaak afgeschilderd als een tegenstander van het land. Een deel hiervan is de krachtige steun van de EU voor een Palestijnse staat, terwijl de meeste Israëli’s niet meer het gevoel hebben dat het land een partner voor vrede heeft en ook niet meer geloven in een tweestatenoplossing. Bovendien heeft de EU het gezamenlijk alomvattend actieplan – de Iraanse nucleaire deal – gesteund, terwijl Israël onvermurwbaar is dat het een kernwapen rechtstreeks in handen van het schurkenregime zal leggen.
“Ik was zo blij om te zien dat onze Finse strijdkrachten verschillende contracten hebben ondertekend voor Israëlisch defensiematerieel, zodat Finland de komende 20 of 30 jaar ‘vastzit’ zal zitten met Israëlische ondersteuning en onderhoud van die gewapende systemen,” zei Huvila. “Ons veiligheidsapparaat begrijpt en waardeert het vermogen van Israël om beveiligingstechnologie te produceren.”
Hij zei dat Finland onlangs ook een parlementaire groep heeft opgericht om het toenemende antisemitisme te bestrijden.
Huvila zei dat de Christian Media Summit hem in staat stelde om een Israëlisch perspectief te krijgen op enkele van de kwesties waarmee hij worstelt, zoals de impact van de nieuw gekozen religieuze zionismepartij – waarvan sommige leden vreselijke dingen over christenen hebben gezegd – op de stand van zaken in het land.
“Plotseling hoor je van je Israëlische tegenhangers en realiseer je je dat ze worstelen met soortgelijke vragen,” zei Huvila.
Bovendien zei hij dat hij nieuwe verbindingen legt in de christelijke mediaarena, waarvan hij zei dat het waardevol zal zijn voor het uitwisselen van ideeën en het ondersteunen van elkaar in de strijd voor Israël.
‘Ik geloof in een geloofsdemocratie’
Dominee Dennis Nthumbi uit Kenia uitte soortgelijke gevoelens. Hij is de Afrika-directeur van de Israel Allies Foundation en een fervent voorstander van de Joodse staat.
“Ik geloof in op geloof gebaseerde democratie en op geloof gebaseerd bestuur,” vertelde Nthumbi aan AIN. “Israël staat als een van de meest beschaafde en ontwikkelde eerstewereldlanden. Je bezoekt deze plek en je vraagt je af, hoe hebben ze het gedaan? Je ziet in wezen de kracht van elk mens in de natie Israël – iets wat we niet altijd zien in naties die al heel lang bestaan.
“In wezen is er veel te leren van Israël,” vervolgde hij. “Mijn werk is om ervoor te zorgen dat de houding van Afrika een houding is die liefde en broederschap voor Israël weerspiegelt.”
Maar het is niet altijd gemakkelijk in de regio van Nthumbi.
Het grootste deel van Afrika heeft de afgelopen decennia een pro-Palestijns standpunt ingenomen. In 2019 degradeerde Zuid-Afrika bijvoorbeeld zijn ambassade in Tel Aviv tot een verbindingskantoor uit protest tegen het bevroren vredesproces en wat het beschouwde als mensenrechtenschendingen tegen de Palestijnen.
In juli 2021 werd Israël toegelaten tot de Afrikaanse Unie met de status van waarnemer. Slechts negen maanden na de aanvaarding ervan werd de positie van Israël echter in twijfel getrokken. Nu is er een commissie gevormd om de kwestie te onderzoeken en een rapport en een definitieve beslissing over de status van Israël zullen in februari volgend jaar worden besproken.
“We vechten tegen de Afrikaanse Unie om ervoor te zorgen dat Israël zijn waarnemersstatus behoudt,” zei Nthumbi. “De status van waarnemer moet blijven omdat het gunstig is voor Afrika om zich te verhouden tot Israël. Hopelijk overwint het gezond verstand uiteindelijk.”
Nthumbi zei dat Afrika gebruik moet maken van de technologie en sociaaleconomische bekwaamheid van Israël. Bovendien is hij van mening dat de christenen in zijn land moeten helpen Israël de broodnodige immuniteit te geven tegen desinformatie en desinformatie.
“De mobilisatie van haat tegen Israël is iets waar Afrika zich tegen moet verzetten,” vertelde hij AIN. “We hebben niets te zoeken in het haten van Israël. Wij hebben niets te zoeken in het verbannen van Israël. We hebben er alles aan om van Israël te houden.”
Gevraagd naar de Abraham-akkoorden en het besluit twee jaar geleden voor Marokko om de banden met Israël te normaliseren, zei Nthumbi dat de akkoorden belangrijk zijn voor het verenigen van Joden en moslims. Marokko beschouwt zichzelf als de toegangspoort om zaken te doen in Afrika en zaken en handel beginnen te bloeien tussen de twee naties.
Hij zei dat christenen en joden al verenigd waren en dat zijn eigen land, Kenia, de belangrijkste toegangspoort tot christelijke naties is. Kenia alleen al is 85% christelijk, volgens het laatste statistische rapport van het land.
“Ik ben hier alleen om te zeggen dat een van de belangrijkste relaties die Afrika kan hebben, met Israël is,” concludeerde Nthumbi.
Bronvermelding:
Datum: 14-12-2022
Auteur: Maayan Hoffmann
Beeld: Maayan Hoffmann
Website: All Israel