Iraanse demonstranten gebruiken de liedjes van de Israëlische actrice, singer-songwriter Liraz Charhi in hun bijeenkomsten en video’s tegen de Islamitische Republiek: “Tot wanneer zullen we zwijgen, tot wanneer zullen we ons hoofd naar beneden houden?”

Terwijl Charhi schittert als een Mossad-spion in de Israëlische tv-serie ‘Teheran’, blijft ze haar muzikale repertoire onder Iraniërs opbouwen. Hoewel artistieke samenwerking met Israël of Israëlische burgers een strafbaar feit is in Iran, heeft Charhi sinds 2018 samengewerkt met Iraanse artiesten op drie albums.

Charhi’s eerste twee albums bevatten de bijdragen van anonieme Iraanse muzikanten, die hun partijen op afstand hebben opgenomen. De eerste, “Naz”, zou populair worden onder het Iraanse volk na de release in 2018.

“Heel snel ontving ik video’s van vrouwen die dansten in ondergrondse feesten, en hun chador [een doek uit de moslimcultuur dat het hoofd en het bovenlichaam bedekt] verwijderden en op deze liedjes dansten,” vertelde Charhi aan Het Israëlische Channel 12.

Voor haar meest recente album, “Roya” – wat “fantasie” betekent in het Perzisch – ontmoette de Israëlische artiest eerder dit jaar vier Iraanse muzikanten in Istanbul, de eerste keer dat ze persoonlijk samenwerkten. Turkije is een van de weinige landen waar Iraniërs zonder visum naartoe kunnen reizen.

De kunstenaars gingen naar Istanbul op voorwaarde dat hun namen of kenmerken niet openbaar zouden worden gemaakt, maar de ontmoeting was belangrijk voor zowel hen als voor Charhi.

“Ik heb mijn hele leven gewacht om mijn vrienden en familie uit Iran te ontmoeten; het feit dat je niet bang was en dapper was, is … wow,” zei Charhi bij aankomst van de muzikanten.

Anoniem gesproken met Channel 12, zeiden de Iraanse muzikanten dat ze bereid waren het risico te nemen om muziek te maken met een Israëlische artiest.

“We weten dat Iran een probleem heeft met Israël … maar als we alleen muziek maken, is het OK,” vertelde een muzikant aan Channel 12. “Ik weet dat dat gevaarlijk kan zijn, maar ik doe waar ik van hou.”

Demonstranten in Iran sturen Charhi sinds het uitbreken van de protesten tegen het regime berichten van steun en bewondering.

“Bedankt dat je onze stem bent; Ik zal nooit vergeten worden”, staat in een bericht dat ze op sociale media stuurde.

“Ik hou van je liedjes in het Perzisch en hoop dat je op een dag in het prachtige Teheran zult zingen”, schreef een andere Iraniër.

In de zomer trad Charhi op tijdens het Joodse Cultuurfestival van Janusz Makuch in Krakau, Polen, samen met de Iraanse artiesten. Makuch, geboren in Polen, organiseert het festival voor de Joodse cultuur sinds 1988 – een praktisch antwoord op de vraag die hij vorige week stelde aan Alan Rosenbaum van The Jerusalem Post: “Hoe kunnen wij – joden en niet-joden – het joodse leven hier herdenken?” Het Joods Cultuurfestival vond dit jaar voor de 31e keer plaats.

Charhi’s collectief trad op in de Oude Synagoge in Krakau, waarbij de Iraanse artiesten tijdens de voorstelling gemaskerd onder gouden hijabs hun identiteit verborgen hielden. Ondanks het dragen van de hijabs, stond een van de muzikanten er naar verluidt op om haar haar te laten zien en werd later erkend en uitgemaakt in Iran voor het optreden met Charhi, zei Channel 12.

De protesten tegen het regime in Iran zijn al een maand aan de gang en verspreiden zich over heel Iran, zelfs onder schoolmeisjes die bijeenkomsten op straat hebben geleid en op hun scholen hebben geprotesteerd. Volgens de in Oslo gevestigde NGO Iran Human Rights zijn meer dan 200 Iraniërs gedood bij de protesten, waaronder 23 kinderen.

“Sommigen waren op slag dood en sommigen stierven later aan hun verwondingen”, verklaarde de NGO op 12 oktober. “Volgens rapporten ontvangen door Iran Human Rights, werden veel van de gewonde demonstranten de toegang tot ziekenhuizen en medische centra geweigerd of werden ze thuis behandeld vanwege de angst voor arrestatie.”

IHR zei dat, naast studenten, petrochemische en oliecontractarbeiders zich hebben aangesloten bij “de landelijke stakingen en protesten”. De ngo verklaarde meldingen te hebben ontvangen van massale arrestaties van demonstranten en activisten, die zijn geïdentificeerd door inlichtingendiensten.

“Het gebruik van marteling en mishandeling van demonstranten is op grote schaal gemeld, met ten minste twee doden in hechtenis,” verklaarde IHR. “Families hebben Iran Human Rights verteld dat hun geliefden onder druk staan om op televisie uitgezonden bekentenissen af te dwingen.”


Bronvermelding:
Datum:        17-10-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Twitter
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב