Israël kondigde deze week het herstel aan van een papyrusdocument uit de Eerste Tempelperiode dat in 1965 in Montana was “herhuisvest”; het is een van de slechts drie papyri uit de Eerste Tempelperiode in de National Treasures Department van de Israel Antiquities Authority.

Israël heeft de papyrus teruggewonnen na inspanningen van de IAA’s Antiquities Theft Prevention Unit, het Israëlische Ministerie van Cultuur en Sport en het Israëlische Ministerie van Jeruzalem en Erfgoed, met de hulp van professor (emeritus) Shmuel Ahituv van de Ben-Gurion Universiteit, die de 2015 won. Israëlprijs voor Bijbelstudies.

Het publiek krijgt donderdag voor het eerst de kans om het teruggevonden document te zien, wanneer Ahituv zijn bevindingen presenteert op de eerste Judean Desert Conference van de Antiquities Authority, in het Bible Lands Museum in Jeruzalem. 

De drie papyri van de Antiquities Authority, met tekst geschreven in oud Hebreeuws schrift, dateren op basis van het schrift van het einde van de zevende tot het begin van de zesde eeuw voor Christus. De papyri werden gevonden in de woestijn van Judea, waar ze door het droge klimaat konden worden bewaard, en de IAA bewaart ze alle drie in haar collectie Dode Zeerollen. 

Behoud van de papyrus in het Israel Antiquities Authority Scrolls Conservation Laboratory. (Foto: Shai Halevi/Israel Antiquities Authority)

 

Volgens IAA-functionarissen was het teruggevonden papyrusdocument uiterst zeldzaam. Dr. Joe Uziel, hoofd van de Dode Zee-rolleneenheid van de IAA, zei dat schrijven wijdverbreid was tegen het einde van de Eerste Tempelperiode, met veel voorbeelden van postzegelzegels en ostraca (schrijven op aardewerkscherven), vergelijkbaar gedateerde geschriften op organische materialen zoals papyrus zijn zeer zeldzaam. 

“Hoewel we duizenden rolfragmenten hebben die dateren uit de periode van de Tweede Tempel, hebben we slechts drie documenten, waaronder deze nieuw gevonden, uit de periode van de Eerste Tempel,” zei Uziel. “Elk nieuw document werpt meer licht op de geletterdheid en het bestuur van de Eerste Tempelperiode.” 

Samengesteld uit vier onvolledige regels die beginnen met de woorden “Naar Ismaël zenden…”, liet de teruggevonden papyrus doorschemeren dat het deel uitmaakte van een instructiebrief. 

Ahituv legde uit dat de naam ‘Ishmael’, wat ‘God zal horen’ betekent, een veel voorkomende naam was tijdens de bijbelse periode. Het verschijnt eerst als de naam van de zoon van Abraham en Sara’s dienstmaagd Hagar, en werd later een populaire naam.

Nadat dr. Ada Yardeni, geleerde in het oude Hebreeuwse schrift, in juni 2018 stierf, werd Ahituv gevraagd haar werk te voltooien. Tijdens het proces kwam Ahituv de foto tegen van een zeldzaam en voorheen onbekend document uit de Eerste Tempel waaraan ze had gewerkt, samen met Yardeni’s voorlopige ontcijfering. Ahituv bundelde vervolgens zijn krachten met de Antiquities Theft Prevention Unit van de IAA in een poging om het originele document te lokaliseren. 

De originele papyrus werd uiteindelijk in Montana gevonden. Het document was in het bezit van een inwoner die uitlegde dat Joseph Sa’ad, conservator van het Rockefeller Museum en de bekende antiquiteitenhandelaar uit Bethlehem, Halil Iskander Kandu, de rol aan zijn moeder hadden gegeven toen ze in 1965 Jeruzalem bezocht. het ingelijste scrollfragment op een muur in haar huis. Kandu staat erom bekend in het verleden duizenden fragmenten van de Dode Zeerollen te hebben verkocht.

Het bergingsteam haalde de eigenaar over om het fragiele document over te dragen naar Israël, waar het zou worden bewaard in klimaatgestuurde omstandigheden, en nodigde hem vervolgens uit om het conserveringslaboratorium van de Dode Zee-roleenheid in Jeruzalem te bezoeken.

“Het terugsturen van dit document naar Israël maakt deel uit van de voortdurende inspanningen … om het culturele erfgoed van de staat Israël te beschermen en te behouden”, zei Dr. Eitan Klein, adjunct-directeur van de Antiquities Theft Prevention Unit, die zei dat er voortdurende inspanningen zijn om scroll fragmenten die zich in het buitenland bevinden en om ze terug te sturen naar Israël. 


Bronvermelding:
Datum:        08-09-2022
Auteur:        Redactie
Beeld:          Ishmael Papyrus, een zeldzaam document uit de Eerste Tempelperiode. (Foto: Shai Halevi/Israel Antiquities Authority)
Website:      https://news.kehila.org/


 

 

EN / NL/ עב