Een Brexit-protocol maakt het leven voor Joden in Belfast steeds onhoudbaarder

Een Noord-Ierse wetgever beschuldigde de Europese Unie maandag ervan brexit-documenten te gebruiken om de import van kosher voedsel te blokkeren.

Brandon Lewis, het parlementslid voor Great Yarmouth, lichtte op Sky News zijn beschuldigingen van antisemitisme in het Britse ambtenarenapparaat toe toen hij de aanklacht tegen de EU uitte.

“Waar ik enige tegenwerking van de Joodse gemeenschap zag gebeuren, kwam het bij de EU vandaan die probeerde de Joodse gemeenschap van Noord-Ierland de toegang tot koshere producten te blokkeren,” vertelde Lewis aan presentator Niall Paterson.

Vorig jaar waarschuwde de vertrekkende Britse premier Boris Johnson, dat een Brexit-protocol bedoeld om een harde grens tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland te voorkomen, de ineenstorting van de Joodse gemeenschap in Belfast zou kunnen veroorzaken.

Momenteel wonen er ongeveer 50-100 Joden wonen in Noord-Ierland, allemaal in Belfast.

Volgens de voorwaarden van het Noord-Ierse protocol van de Brexit zal Noord-Ierland, hoewel het deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, deel blijven uitmaken van de interne markt voor goederen en diensten van de Europese Unie. Goederen, waaronder kosher voedsel, die tussen het VK en Noord-Ierland worden vervoerd, zullen worden onderworpen aan nieuwe voorschriften voor naleving van EU-normen.

Een respijtperiode die de reglementen van het protocol uitstelde, werd om politieke redenen opgeschort.

Het alternatief voor het protocol zou een harde grens van hekken en checkpoints tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek zijn, maar dat zou in strijd zijn met het Goede Vrijdag-akkoord van 1988 dat een einde maakte aan het Ierse conflict.

De voorzitter van de Joodse gemeenschap in Belfast, Michael Black, waarschuwde dat de kosten van de nieuwe wettelijke vereisten het voor importeurs onpraktisch zouden maken om te handelen in de relatief kleine hoeveelheden koshere producten die nodig zijn.

Al in oktober meldde de Jewish Chronicle, dat de Joden in Belfast inmiddels te maken hadden met een tekort aan kosher vlees.

De Republiek Ierland, die een Joodse gemeenschap van ongeveer 2.500 heeft, importeert ook zijn koshere voedsel uit Groot-Brittannië.

Volgens RTE, de nationale omroep van Ierland, maakten de post-Brexit-kwesties het ook erg moeilijk voor Joden in Belfast om arbah minim te verwerven, de vier soorten planten waarmee tijdens Soekot wordt gezwaaid.

 

Bron: United With Israel
Datum: 18 augustus 2022
Auteur: Pesach Benson
Afbeelding: archief

EN / NL/ עב