Een luxueus landgoed en een zeldzame landelijke moskee – een van de vroegst bekende wereldwijd (meer dan 1200 jaar oud) werd onlangs ontdekt in de stad Rahat in de Negev.

Grootschalige archeologische opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority om de bouw van een nieuwe wijk in Rahat te vergemakkelijken, leveren grafische details op van de geleidelijke overgang van het christendom naar de islam die plaatsvond van de zevende tot negende eeuw CE.

De opgravingen, geleid door Oren Shmueli, Dr. Elena Kogan-Zehavi en Dr. Noe David Michael namens de Israel Antiquities Authority, onthulden gebouwen met christelijke en vroeg-islamitische kenmerken die dicht bij elkaar lagen.

De ontdekte moskee. Foto door Emil Elgam Antiquities Authority

“We ontdekten een boerderij uit de Byzantijnse periode die blijkbaar christelijke boeren huisvestte en die een versterkte toren en kamers met sterke muren rond een binnenplaats omvatte. Op een nabijgelegen heuveltop vonden we landgoederen die op een heel andere manier waren gebouwd; deze werden ongeveer honderd jaar later gebouwd, in de late zevende tot negende eeuw – de vroege islamitische periode”, aldus de archeologen.

De landgoedgebouwen, blijkbaar gebouwd door moslims, waren gebouwd met rijen kamers naast grote, open binnenplaatsen. Veel van de met klei beklede ovens die in de kamers en binnenplaatsen te zien waren, werden waarschijnlijk gebruikt om voedsel te koken. De muren van deze gebouwen waren relatief dun en ondersteunden blijkbaar lemen muren die niet bewaard zijn gebleven.

De structuur van de welvarende boerderijen uit de periode .Foto Assaf Peretz / Israel Antiquities Authority

Een vroege landelijke moskee, in 2019 in de buurt opgegraven door Shahar Tzur en Dr. Jon Seligman namens de Israel Antiquities Authority, en de eerste in zijn soort, leverde het bewijs van de identiteit van de bewoners.

Bij de recente, hernieuwde opgravingen waren archeologen verrast om nog een andere landelijke moskee uit de zevende – achtste eeuw CE te ontdekken. De moskee heeft een vierkante kamer en een muur die uitkijkt op Mekka (qibla), de heilige stad van de islam. Een nis in de vorm van een halve cirkel, bevindt zich langs het midden van de muur die naar het zuiden wijst (mihrab). Deze unieke architectonische kenmerken laten zien dat het gebouw als moskee werd gebruikt. De moskee staat alleen op het terrein en zou gebruikt kunnen zijn door enkele tientallen moslimaanbidders, hoogstwaarschijnlijk lokale bewoners, voor gebeden.

De moskee ligt ongeveer 400 meter ten zuiden van een luxueus landgoed dat rond een centrale binnenplaats is gebouwd. Het omvat zalen met stenen bestrating, sommige geplaveid met marmer, en muren versierd met fresco’s die in rood en geel zijn geschilderd. Overblijfselen van fijn serviesgoed en glazen schalen, sommige versierd met tekeningen van planten en dieren, die in het gebouw werden onthuld, getuigen van de rijkdom van de bewoners.

Aardewerk uit de moslimperiode. Foto Yasmin Orbach/ Israel Antiquities Authority

Volgens onderzoekers van de Israel Antiquities Authority: “Het bewijsmateriaal van alle opgravingsgebieden die tot nu toe zijn verzameld: de woningen, de gebedshuizen, de ovens en gebruiksvoorwerpen, werpen licht op het begin van het historische proces dat plaatsvond in de noordelijke Negev met de introductie van een nieuwe religie – de religie van de islam, en een nieuwe heerschappij en cultuur in de regio. Deze werden geleidelijk opgericht en erfden de vroegere Byzantijnse regering en de christelijke religie die honderden jaren de scepter zwaaiden over het land.

Volgens de directeur van de Israel Antiquities Authority, Eli Eskozido, “draagt ​​de belangrijke grootschalige opgraving in Rahat bij aan onze kennis, en die van de inwoners van de stad Rahat, die samen met de Autoriteit voor ontwikkeling en vestiging van de bedoeïenen in de Negev, zal worden beloond met de integratie van unieke vondsten in de ontwikkeling van de stad – het oude naast het moderne – zoals in de woorden van koning Salomo: “De ene generatie komt en de andere gaat voorbij, en de aarde blijft voor altijd.”
– – – – – – – – – – –

Bronvermelding:
Datum:        22-06-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Emil Elgam / Antiquities Authority
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב